Veteranii de război, comemoraţi în cartierul care le poartă numele

Categorie: Social 25 octombrie 2011

Veterani 1 Veteranii de război, comemoraţi în cartierul care le poartă numeleGeneral de brigadă Ioan Stoica, colonel Haralambie Săvulescu şi sublocotenent Viorel Dumitrescu. Unora dintre noi, aceste nume nu ne spun nimic, deşi, poate, ar trebui. E momentul să aflăm împreună cine au fost aceşti trei ofiţeri şi ce reprezintă ei pentru Câmpina. Şi asta, cu atât mai mult cu cât trei străzi din municipiu poartă numele celor menţionaţi. Iar ieri, veteranii de război au fost comemoraţi în… Cartierul Veteranilor.  

Generalul de brigadă Ioan Stoica s-a născut la 15 martie 1915 în Proviţa de Jos. A absolvit şcoala primară în localitatea natală, Liceul Militar din Târgu Mureş, Şcoala Militară de Ofiţeri Artilerie în Timişoara şi Facultatea de ingineri topometri. Şi-a început cariera militară cu gradul de sublocotenent, la 1 iulie 1937. În cariera sa militară a îndeplinit funcţiile de comandant Secţie Artilerie, în perioada 1937-1941, în Regimentul 30 Artilerie Chişinău şi comandant de Baterie Artilerie, în Regimentul 30 Artilerie. A participat la campaniile militare din est, de la Ţiganca (pe Prut) şi până la Dalnik (zona Odessa), dar şi la cele din vest, până în Cehoslovacia (septembrie 1944 – mai 1945). A fost decorat cu Ordinul „Coroana României în grad de cavaler”, Ordinul „Steaua României” – clasa a V-a, Ordinul „Apărarea Patriei” – clasa a III-a, Ordinul „Mihai Viteazul” – clasa a III-a şi multe altele. După trecerea în rezervă, a lucrat ca inginer proiectant în industria petrolului, până în anul 1976, când a ieşit la pensie. În 2000 a devenit Cetăţean de onoare al municipiului Câmpina. A încetat din viaţă la 3 iulie 2003.  

Colonelul Haralambie Săvulescu s-a născut în Câmpina, la 12 decembrie 1917. După absolvirea liceului s-a înscris la Şcoala Militară de Ofiţeri de Artilerie din Timişoara, pe care a absolvit-o printre primii, la 25 iulie 1939, când a fost avansat sublocotenent şi repartizat la Regimentul 33 Artilerie din Oradea, în funcţia de şef Secţie Artilerie. La data de 23 iunie 1941 a îndeplinit prima misiune de observare din Basarabia, apoi a participat la atacurile Sevastopolului, până în vara anului 1942, şi la luptele din Kuban. În anul 1991 a fost avansat, în retragere, la gradul de locotenent-colonel şi apoi, în anul 1992, la gradul de colonel. Haralambie Săvulescu a decedat la data de 7 octombrie 2004, fiind înmormântat la Câmpina. 

Sublocotenentul Viorel Dumitrescu s-a născut în judeţul Teleorman, dar a locuit la Câmpina. A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti şi Şcoala de ofiţeri de rezervă. A fost grav rănit în luptele de pe Don şi a murit în Spitalul Diviziei 4 Infanterie, la 11 august 1942. Fratele său, preotul Marin Dumitrescu, a adus acasă o mână de ţărâna de pe acele locuri. 

Toate aceste date ne-au fost furnizate de preşedintele Asociaţiei „Cultul Eroilor” – Filiala Câmpina, colonel (r), Marian Dulă. Asociaţia „Cultul Eroilor” şi Parohia „Sfântul Andrei” au organizat ieri o comemorare a veteranilor de război al căror nume îl poartă unele străzi din Cartierul Veteranilor. La acţiune au participat oficialităţi locale şi judeţene, veterani de război, locuitori din zonă, dar şi elevii de la Cercul „Cultul Eroilor” din cadrul Grupului Şcolar Construcţii de Maşini.
Veterani 2 Veteranii de război, comemoraţi în cartierul care le poartă numele
Veterani 3 Veteranii de război, comemoraţi în cartierul care le poartă numele
Veterani 4 Veteranii de război, comemoraţi în cartierul care le poartă numele

Comenteaza !


 • You Avatar
 • PUBLICITATE

  Medimfarm mica

  Nou

  Infinity Fashion

 • Comentarii recente

 • Categorii

 • Arhivă

 • Abonare la ştiri

  Introduceti adresa de email:


  RSS Feed
  ŞTIRI
  campinaph.ro
 • SPORT CÂMPINA

 • PUBLICITATE

  image description

  Servicii vidanjare

  Neptun

 • PUBLICITATE

  Reclama-centrale-2x-GIF