Administratie publica

Comisia Europeană reia finanţarea pentru proiectele din POR-Axa 2. Deci şi pentru Calea Dacia din Câmpina…

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului anunţă, prin intermediul unui comunicat de presă, decizia Comisiei Europene de a relua rambursarea cheltuielilor eligibile către beneficiarii proiectelor din cadrul Axei 2 a Programului Operaţional Regional. Finanţarea a fost sistată în urmă cu şase luni, când în urma auditului efectuat de inspectorii CE la investiţiile din trei judeţe (Teleorman, Ilfov şi Buzău) au fost depistate unele nereguli. Ulterior, Comisia Europeană a cerut Ministerului Dezvoltării Regionale să verifice toate proiectele derulate prin POR-Axa 2. 
„Ne bucurăm de această veste pe sfârşit de an, mai ales că s-a muncit foarte mult pentru a convinge Comisia Europenă că suntem parteneri credibili şi responsabili. Acum, provocarea noastră este ca, după această decizie, până la sfârşitul anului să reuşim să facem plăţile pentru acele facturi verificate şi declarate eligibile, dar care nu au fost trimise spre decontare la Bruxelles, pe perioada în care această operaţiune a fost întreruptă. Este vorba despre peste 200 milioane de euro”, se arată în comunicatul emis de ministerul condus de Elena Udrea. Ministerul Dezvoltării precizează că neregulile constatate sunt, de fapt, erori la achziţiile publice şi nu fraude.  

Vă reamintim că, în judeţul Prahova, prin POR – Axa 2 sunt finanţate următoarele investiţii:
– Modernizare Calea Dacia din Câmpina („bretelele” de acces în şi din DN1), lucrare în valoare de 25,47 milioane lei
– Reabilitarea şi modernizarea străzilor din Breaza – 38,75 milioane lei
– Reabilitarea şi modernizarea străzilor din Mizil – 8,78 milioane lei
– Reabilitarea DJ 101 G Tătărani-Brazi-Şirna-Hăbud-Crivăţu, lucrare în valoare de 38,4 milioane lei, această lucrare fiind deja finalizată şi chiar inaugurată oficial la data sistării finanţării.

În urma verificărilor făcute de comisia MDRT, s-au stabilit unele corecţii financiare: de 5% pentru Calea Dacia, tot 5% pentru lucrarea de la Mizil şi 25% pentru DJ101G. În acest din urmă caz, consiliile judeţene şi Prahova şi Dâmboviţa au fost nevoite să returneze peste un milion de euro din banii pentru lucrare.
În cazul Câmpinei, valoarea totală a modernizării Căii Dacia este de 6 milioane de euro, iar după aplicarea corecţiei de 5% s-au pierdut 200.000 euro din fondurile alocate. „A fost, poate, cel mai greu moment din 2011, când s-a pus problema aplicării corecţiei de 5% din valoarea cotei asigurate din fonduri europene pentru lucrarea de modernizare a Căii Dacia. Asta deşi, anterior, contractul fusese declarat eligibil inclusiv de către Ministerul Dezvoltării Regionale. Consider în continuare că s-a făcut o nedreptate Câmpinei. Totuşi, având în vedere că este o lucrare importantă şi cu fonduri mari, de aproape 6 milioane de euro, mă bucur că am depăşit cu toţii momentul acesta delicat şi că vom finaliza lucrarea fără nici un fel de probleme”, ne-a declarat primarul Horia Tiseanu.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *