Administratie publica

Consilierii câmpineni au aprobat în unanimitate taxele şi impozitele pentru 2012

Sedinta CLTaxele şi impozitele locale nu se vor majora, ci vor rămâne la nivelul celor din acest an. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de toţi consilierii câmpineni. Au existat unele discuţii, ba chiar şi amendamente, dar, până la urmă, proiectul a trecut în forma iniţială. Aşadar, dările la bugetul local rămân neschimbate, nu vor fi indexate nici cu rata inflaţiei, iar pentru unele categorii de populaţie se vor acorda câteva facilităţi.
– Pentru plata anticipată a impozitelor până la 31 martie 2012, se acordă în continuare bonificaţia de 10% (doar pentru persoane fizice, la impozitul pe clădiri, terenuri şi maşină).
– Cetăţenii de onoare ai municipiului Câmpina sunt scutiţi de la plata impozitului pe locuinţa de domiciliu.
– Impozitul pe locuinţă nu va fi plătit nici de câmpinenii care au împlinit 50 de ani de căsnicie.
– Persoanelor care, până la 31 martie 2012, îşi achită integral obligaţiile fiscale restante din 2011, li se vor anula majorările de întârziere.
– Pentru contribuabilii – persoane fizice vor fi anulate taxele şi impozitele restante sub plafonul de 40 lei, înregistrate la 31 decembrie 2012.
„Aş vrea să le mulţumesc cetăţenilor şi agenţilor economici din municipiu în special pentru plata, în proporţie covârşitoare, a taxelor şi impozitelor aferente anului 2011. Procentul încasărilor la bugetul local se apropie de 94%”, a declarat primarul Horia Tiseanu. Vă reamintim faptul că, pentru anul care se apropie de final, taxele şi impozitele locale au fost majorate cu 20% comparativ cu 2010.  

În ceea ce priveşte societăţile comerciale, iată modificări fiscale aprobate, care au la bază Ordonanţa de Guvern 30/2011 de modificare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal:
– Unităţile comerciale din turism vor beneficia de reducerea taxei hoteliere de la 5% la 1% din valoarea totală a cazării.
– Clădirile care au destinaţie turistică, dar care nu funcţionează în cursul unui an calendaristic, vor achita o cota de impozit de peste 5%.
– Agenţii economici care nu au reevaluat clădirile în ultimii 3 ani vor plăti un impozit pe clădiri de 10% (faţă de un nivel normal de 1,5%).
– Agenţii economici care nu au reevaluat clădirile în ultimii 5 ani vor plăti un impozit pe clădiri de 30% (faţă de un nivel normal de 1,5%)  

Amendamentele depuse la proiectul privind taxele şi impozitele locale
Un singur consilier local a avut câteva amendamente la proiect. Este vorba despre liberalul Enache Dragomir. Amendamentele sale au căzut la vot. Vi le prezentăm în continuare, împreună cu explicaţiile Direcţiei Economice a Primăriei Câmpina.

1. Valorile impozabile pentru clădiri şi terenuri ale persoanelor fizice să fie cele stabilite la nivelul anului 2010 (adică, fără majorarea de 20% de anul acesta).
Răspunsul Direcţiei Economice: Revenirea la impozitul de dinainte de majorarea cu 20% este inoportună pentru bugetul local, deoarece, prin investiţiile angajate, nu se poate suporta această diminuare. Vă precizăm faptul că, până în 2011, când taxele şi impozitele au fost majorate cu 20%, timp de trei ani nu s-a umblat la nivelul acestora. Pentru 2012, în elaborarea bugetului local trebuie avute în vedere şi prevederile bugetului de stat, în sensul reducerii unor sume destinate administraţiilor locale şi creşterii responsabilităţii noastre pe linia finanţării sănătaţii şi ordinii publice.

2. Acordarea bonificaţiei de 10% pentru plata cu anticipaţie a impozitului şi agenţilor economici.
„Nici o primărie din ţară nu acordă o astfel de bonificaţie societăţilor comerciale, nu au existat niciodată solicitări sau sesizări în acest sens. Agenţii economici achită întotdeauna în mai multe tranşe impozitul. Fiind vorba despre sume mai mari decât în cazul persoanelor fizice, este puţin probabil ca o firmă să achite integral impozitul până la 31 martie, de aceea sunt stabilite termene de plată şi fiecare societate plăteşte în tranşe”, după cum a afirmat Gheorghe Ecaterinescu, directorul Direcţiei Economice.

3. Facilitatea privind scutirea de la plata majorărilor de întârziere să facă obiectul unei hotărâri de consiliu separate. Acordarea posibilităţii achitării restanţelor până la 31 martie, fără plata penalităţilor de întârziere, ar încuraja neplata impozitelor până la sfârşitul acestui an.
Răspunsul Direcţiei Economice: Scutirea de la plata majorărilor de întârziere poate face obiectul unei hotărâri separate. Dar trebuie să ştiţi că pentru 2011, aproape 94% dintre contribuabili şi-au plătit deja taxele şi impozitele locale.

4. Să fie scutite de la plata impozitului pe teren şi locuinţa de domiciliu persoanele care nu au venituri sau ale căror venituri nete lunare sunt mai mici de 450 lei, cu condiţia achitării debitelor restante.
Răspunsul Direcţiei Economice: Stabilirea unui plafon de acordare a unei astfel de facilităţi creează nemulţumire pentru restul contribuabililor cu venituri imediat superioare limitei aprobate.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *