Actualitate

Câmpina – 509 ani de la prima atestare documentară

Campina 509 aniAstăzi este ziua Câmpinei. Localitatea împlineşte 509 ani de la prima atestare documentară. În 1503, moşneanul Mansul duce ceară de albine spre vânzare la Braşov şi este consemnat în registrul de taxă vamală la poarta cetăţii. În acelaşi an se consemnează, tot în registrul de la Braşov, prezenţa altor doi moşneni din Câmpina, Şerban şi Costea. De-a lungul timpului, Câmpina a cunoscut mai multe forme de organizare administrativă. În 1783 a devenit târg liber, iar 1864, prin decret domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza, localitatea a fost ridicată la rang de oraş. Din 1994, Câmpina este municipiu.

Împlinirea celor 509 ani de atestare documentară va fi marcată printr-un simpozion. Evenimentul are loc mâine la sala praznicală a Parohiei „Sfântul Nicolae”, de la ora 11.00. Pe lângă reprezentanţii administraţiei publice locale, participă elevi, profesori, cadre militare în rezervă şi retragere, cetăţeni de onoare ai Câmpinei. Moderator este directorul Casei de Cultură „Geo Bogza”, Florin Dochia.

Iată programul complet al acţiunii de mâine:
– Alocuţiunea primarului HoriaTiseanu
– Alin Frânculeasa, arheolog la Muzeul Judeţean de Istorie si Arheologie – Vestigii arheologice descoperite în zona Parohiei Sf. Nicolae
– Prof. Alin Ciupală – Zig-zag prin istoria câmpineană
– Prof. Cecilia Caraboi – Ateneul popular „B. P. Hasdeu” – focar de activitate cultural-artistică la Câmpina
– Prof. Marius Zaharia – Plasa Câmpina în 1937
– Marian Dulă – Câmpina, august 1944 – trupele germane şi române, din aliaţi, inamici?
– Lansare de carte: Constantin Trandafir – 1990. Anul şarpelui orb (Jurnal din Provincie). Prezintă: Iulian Moreanu, scriitor

2 Comments

  1. misu says:

    La mulți ani!!!!! Campina, orasul meu, să traiești și să te dezvolți sanatos.

  2. campina,orasul copilariei mele;istoria campinenilor trebuie citita ,avem batrani,care au trait mul mai bine,trebuie sa dezvoltam si sa pastram ce a lasat boierii nostrii,..spun,totussi la multi ani….

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *