Politica

PSD vrea să aplice modelul american de validare a propriilor candidaţi pentru alegerile din noiembrie 2012 sau… aprilie 2013

Este vorba despre desemnarea candidaţilor pentru locale şi parlamentare în urma unor alegeri preliminare, deschise tuturor cetăţenilor. Anunţul a fost făcut de preşedintele PSD, Victor Ponta, într-o conferinţă de presă, iar dacă această propunere va fi bătută în cuie, prin alegeri preliminare vor fi desemnaţi candidaţii USL din toată ţara. Deocamdată e doar o idee, care va deveni proiect până în februarie.

„Vom trece printr-un proces de validare publică, de genul alegerilor preliminare deschise, deci nu în interiorul partidelor, ci cu toţi cetăţenii, dar care va presupune validarea candidaţilor şi identificarea celorlalţi candidaţi”, a explicat Victor Ponta. Este o idee interesantă, lansată, totuşi, la câteva luni bune după ce conducerea USL a anunţat că şi-a desemnat deja candidaţi comuni pentru consiliile judeţene şi primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ. Însă, având în vedere că alegerile vor avea loc tocmai în noiembrie 2012, USL ar avea timp să aplice orice fel de model de validare a propriilor candidaţi, fie el şi american.
Pe de altă parte, în mediul politic se tot vehiculează amânarea… amânării alegerilor comasate până în aprilie 2013. E doar un zvon care circulă încă de la sfârşitul anului trecut, dar tot zvon era şi cel privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare până a devenit… proiect de lege şi apoi act normativ în toată regula. Amânarea alegerilor încalcă oricum Constituţia şi toată legislaţia în vigoare. O nouă amânare ar călca în picioare şi bruma de democraţie care mai există în România. Dar poate că e doar un zvon.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *