Administratie publica

Administraţia câmpineană se împrumută 6 milioane de lei pentru reabilitarea batalului din Strada Lacul Peştelui

Sedinta CL 1Consiliul Local Câmpina a aprobat, în şedinţa de marţi, contractarea unui împrumut de 6 milioane de lei pentru proiectul de reabilitare a batalului de depozitare reziduuri petroliere situat pe Strada Lacul Peştelui. Este vorba despre o linie de finanţare pe 10 ani, cu trei ani perioadă de graţie. Reabilitarea batalului costă 12,7 milioane lei, lucrarea fiind finanţată, în cea mai mare parte, din fonduri europene, prin POS Mediu. Problema este că banii vin cu întârziere, aşa cum se întâmplă la majoritatea lucrărilor de acest gen, motiv pentru care se apelează la linia de finanţare menţionată.

„Cu acest împrumut vrem să asigurăm lichidităţile necesare derulării investiţiei. Am putea aloca banii direct de la bugetul local, dar asta ar însemna să utilizăm fondurile destinate altor investiţii. De aceea, accesăm o linie de finanţare care ne va asigura fonduri pentru reabilitarea batalului. Şi pentru că este vorba despre un obiectiv cu finanţare europeană, se simplifică şi procedurile de obţinere a avizului necesar de la Comisia de avizare a împrumuturilor din cadrul Ministerului Finanţelor”, a declarat primarul Horia Tiseanu.

Primăria are de recuperat 19 milioane lei de la Guvern

Directorul Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Câmpina, Gheorghe Ecaterinescu, a precizat că, prin accesarea acestui împrumut, gradul de îndatorare al bugetului local va fi de 12%, dintr-un maxim admis de 30%. Anul acesta, dobânzile pe care le plăteşte municpalitatea pentru creditele accesate sunt de 1,5 milioane lei. „Este o investiţie cu finanţare europeană, dar, în baza experienţelor anterioare, ştim cu toţii că apar întârzieri destul de mari în rambursarea banilor şi nu vrem să avem probleme din cauza recuperării cu întârziere a sumelor pentru lucrări”, a afirmat Ecaterinescu.
În cazul unei lucrări cu fonduri europene sau guvernamentale, situaţia plăţilor stă cam aşa: administraţia locală achită facturile cu bani de la bugetul local, apoi trimite cererile de rambursare (de recuperare a banilor) la Guvern, mai exact la ministerul prin care se derulează respectiva investiţie (europeană sau guvernamentală) şi aşteaptă banii. Aşteptarea este, de obicei, foarte lungă, de puţine ori fiind respectat termenul contractual de plată. Primăria Câmpina are de recuperat de la Guven peste 19 milioane de lei în contul lucrărilor efectuate sau aflate în curs de derulare.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *