La alegerile locale din 2008, pentru funcţia de primar al municipiului Câmpina au candidat 10 persoane: Horia Tiseanu (PDL), Alin Moldoveanu (PNDC), Victor Bercăroiu (PSD), Elvis Arghir (PNL), Jenica Tabacu (PIN), Nicolae Stoian (PPPS), Răzvan Petricică (PRM), Traian Drăguşin (PNG-CD), Constantin Filipescu (UPSS), Dan Gavrilescu (PNŢ-CD). Unii dintre ei sunt în continuare pe scena politică. Alţii au reintrat în anonimatul din care ieşiseră pentru o scurtă perioadă. Pentru că se apropie alegerile locale, iar pe scena politică agitaţia este în creştere, pentru că partidele importante oricum clocotesc, iar cele mai puţin importante se reactivează, haideţi să ne reamintim împreună cum a fost în urmă cu patru ani.
În 2008, am avut, după cum spuneam, 10 candidaţi la Primăria Câmpina. Iată rezultatele din primul tur de scrutin:
Prezenţa la vot – 13.779 (40,02%)
Horia Tiseanu (PDL) – 33,99%
Alin Moldoveanu (PNDC) – 24,34%
Victor Bercăroiu (PSD) – 14,71%
Jenica Tabacu (PIN) – 12,70%
Elvis Arghir (PNL) – 6,84%
Dan Gavrilescu (PNŢ-CD) – 2,01%
Răzvan Petricică (PRM) – 1,92%
Traian Drăguşin (PNG-CD) – 1,68%
Constantin Filipescu (UPSS) – 1,26%
Nicolae Stoian (PPPS) – 0,50%
Surprinzător pentru mulţi şi ruşinos pentru partide importante precum PSD sau PNL, în cel de-al doilea tur de scrutin pentru funcţia de primar, alături de Horia Tiseanu, a intrat Alin Moldoveanu, reprezentantul unui partid mic, fără o reprezentare naţională importantă, dar puternic în judeţ graţie lui Florin Anghel. Toate celelalte partide au făcut scut în jurul primarului Tiseanu, astfel încât rezultatele celui de-al doilea tur au arătat aşa:
Horia Tiseanu – 10.359 voturi (69,17%)
Alin Moldoveanu – 4.486 voturi (29,95%)
Prezenţa la vot – 43,49%
Horia Tiseanu a câştigat încă un mandat de primar, iar acum, în anul de graţie 2012, candidează din nou la Primăria Câmpina. Este preşedinte al organizaţiei PDL.
Alin Moldoveanu a rămas pe scena politică (şi publică), dar nu în prim-planul acesteia. L-a urmat pe Florin Anghel la PDL (după nebunia cu desfiinţarea PNDC), alături de el făcând acest pas şi cei cinci consilieri locali ai fostului său partid. Moldoveanu a părăsit Consiliul Local după ce a devenit consilierul personal al primarului Horia Tiseanu, păstrându-şi şi funcţia de şef de cabinet al deputatului Florin Anghel. Nu putem să nu ne întrebăm cum ar fi arătat politica locală dacă Moldoveanu rămânea în opoziţie, dacă îşi păstra calitatea de consilier local şi nu intra într-un con de umbră comod, dar care nu-l caracterizează. La alegerile locale din 10 iunie 2012, Alin Moldoveanu candidează la Primăria Poiana Câmpina.
Victor Bercăroiu, candidatul PSD, a adunat în 2008 doar 14,71% din voturi, ratând turul al doilea. A rămas membru PSD, dar s-a dedicat mai mult afacerilor sale şi afirmă că nu va mai candida pentru nici o funcţie la alegerile din acest an.
Jenica Tabacu a fost surpriza alegerilor de acum patru ani, reuşind să obţină 12,70% din voturi şi două mandate de consilier local pentru PIN. A avut o campanie electorală incredibilă, a bătut din uşă în uşă şi şi-a transmis personal mesajele către electorat, lucru pe care doar Florin Anghel l-a mai făcut în 2004. Jenica Tabacu a intrat în Consiliul Local, de unde a fost nevoită să plece după ce s-a demonstrat că funcţia de consilier local este incompatibilă cu cea de director al Muzeului Memorial „BP Hasdeu”. După ce părăsit CL nu a mai fost o prezenţă activă în viaţa politică locală. A revenit puternic la începutul acestui an, când a trecut la Partidul Poporului – Dan Diaconescu, fiind vicepreşedinte al organizaţiei judeţene. După cum se aude, va candida pentru un mandat de consilier judeţean. Unii o văd europarlamentar.
Elvis Arghir s-a clasat doar pe locul al 5-lea, una dintre cele mai slabe poziţii ale PNL la vreun scrutin local. A devenit consilier local şi a rămas în această funcţie chiar şi după ce a pierdut sprijinul politic al partidului, odată cu venirea echipei lui Virgil Guran în fruntea liberalilor câmpineni. Deşi se vehicula varianta că ar candida independent, şi-a găsit o formaţiune politică – Partidul Verde – şi va candida pentru un nou mandat de consilier local. Poate va candida şi la Primărie…
Dan Gavrilescu a candidat din partea PNŢ-CD şi a obţinut 2,01%. Nu a intrat nici în Consiliul Local. A fost preşedinte al organizaţiei PNŢ-CD din care a demisionat atunci când partidul a anunţat, la nivel naţional, că îl susţine pe Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009. De atunci nu a mai fost o prezenţă activă pe scena politică locală. Dar este un medic cunoscut şi respectat.
Răzvan Petricică a fost candidatul PRM, dar nu a reuşit să adune decât 1,92% din voturi. Cum partidul său nu a intrat în Consiliul Local, Petricică nu a mai fost vizibil pe scena politică. Nici el, dar nici organizaţia peremistă. Ne aşteptăm ca PRM să se reactiveze acum, pentru noile alegeri.
Traian Drăguşin a candidat din partea partidului lui Gigi Becali, PNG-CD, dar a adunat doar 1,68% din voturi. Nu a intrat nici în Consiliul Local, unde activase în mandatul precedent. A dispărut de pe scena politică locală, după o încercare eşuată de a reveni în atenţia publicului prin Partidul Conservator. Între timp, şi-a schimbat locul de muncă şi se aude că este interesat de o nouă candidatură pentru Consiliul Local, însă nu are loc pe nici o listă de partid.
Constantin Filipescu (UPSS), cu 1,26% şi Nicolae Stoian (PPPS), cu 0,50%, s-au întors în anonimatul din care apăruseră în 2008. Dacă mai sunt sau nu interesaţi de o posibilă candidatură vom afla în curând. Aşa cum vom afla şi ce partide de buzunar mai ies la înaintare şi cu ce candidaţi.
Un articol foarte interesant si elocvent . Personal ma simt rasplatit pentru acesti ultimi ani in care am ramas consecvent promisiunilor facute si nu am dat bir cu fugitii .
Felicitari pentru idee! E bine sa ne mai aducem aminte unele lucruri, poate n/ar fi rau sa faceti un articol asemanator si cu consilierii, adica listele de consilieri.
Super ideea! Sunt curios unde era acum 4 ani Virgiliu Guran, care acum face tam-tam ca e politic si vrea sa aduce societatea romaneasca pe culmile glorieri:) Ar fi o idee sa faceti o chestie similara si cu cei care au candidat la consiliul judetean si la parlament.
cind il vad pe Bercaroiu simt ca mi se face rau, ma bucur sincer ca nu mai candideaza, si mai sint citiva pe la PSD care ar trebui sa-si vada de treaba ca locul lor nu e in politica de azi!
Ce vremuri! Mai tineti minte spectacolele alea din parcarea de la Fibec date de Moldoveanu? Cu atat ne/am ales si noi pana la urma!
Iosif Stratulat l-ati uitat ca independent.Plus echipele cu furnicari ai celor de mai sus,conntestatii cu cantec
Păi Guran era pe la ….. un partid, apoi la PSD, apoi la PNDC, apoi la PNL, acum la monstruoasa coaliție.
La PSD a încercat chiar să obțină funcția de președinte. L-au tocat mărunt. Iar acum zic că se iubesc? WTF!
Mici erori gramaticale, am o tastatura de invidiat.
Iosif Stratulat a candidat independent la Consiliul Local, nu la Primarie. Si tot la CL a candidat independent Mihai Stanescu, fost primar, fost consilier local. Noi am scris, deocamdata, doar despre fostii candidati la functia de primar. Zilele viitoare vom reveni cu un articol despre listele cu candidatii la Consiliul Local (din 2008) si schimbarile care s-au produs in CL pe parcursul mandatului.
Bine in mama ma-sii ca a castigat Tiseanu, ca vad ca a facut super treaba in oraselul nostru..daca ar fi castigat „sacalii”, -> 0 strazi asfaltate!
In curand alte alegeri alte fete:ies la iveala categoric si anonimi si grei.Dar mai recent vin mascatii la Tiseanu