Social

OMV Petrom nu-şi asumă poluarea cu „noroi de sondă” de la Poiana, dar va interveni pentru curăţarea zonei

Poluare Pietris 1În satul Pietriş din comuna Poiana Câmpina s-au produs şi continuă să se producă alunecări de teren cauzate de scurgeri masive de apă sărată şi reziduuri petroliere. Trei gospodării sunt în pericol, existând riscul să fie afectat şi drumul judeţean 101P. Astăzi, la faţa locului au venit şi reprezentanţii OMV Petrom, societate care deţine cele aproximativ 60 de sonde din zonă, dar care nu consideră că are vreo vină pentru poluarea de la Poiana sau pentru alunecările de teren.

„Noroiul de sondă amestecat cu apă sărată a ajuns deja în curţile oamenilor şi sunt în pericol trei locuinţe. Noi ne-am gândit în primul rând la oameni şi am solicitat Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă să ne trimită trei module, în cazul în care se va ajunge la evacuarea locuitorilor din gospodăriile afectate. Am mers şi astăzi în satul Pietriş, împreună cu reprezentanţii OMV Petrom. Ei spun că nu îşi asumă această scurgere de saramură petrolieră, dar până la urmă s-au arătat dispuşi să intervină pentru colectarea reziduurilor. Vor veni mâine cu utilaje specifice să cureţe zona şi apoi să identifice locul de unde provin aceste reziduuri petroliere. Pentru că este posibil să fie spart un filon sau să fie fisurată una dintre conductele de legătură dintre sonde”, ne-a declarat primarul comunei Poiana Câmpina, Aurel Duţă.
Poluare Pietris 2În ceea ce priveşte DJ 101P, Poliţia Rutieră a introdus o măsură temporară de restricţionare a vitezei în zona afectată de alunecările de teren, astfel că nu se poate circula cu mai mult de 30km/oră. Saramura petrolieră a ajuns până la terasamentul căii ferate.
După cum a declarat şi prefectul judeţului, Adrian Dobre, Garda de Mediu a cerut OMV Petrom să asigure întreaga zonă şi să strângă mâlul eventual prin mai multe canale colectoare, apoi să găsească sursa poluării pentru că „acolo sunt 60 de sonde închise încă din perioada 1908-1960, dar nu se ştie cum au fost ele închise şi de unde vine pericolul”.

3 Comments

  1. Marian Constantin says:

    PETROM trebuie trasi la raspundere si la fel si autoritatile.Alaturi casa unui localnic s-a prabusit(surparea malului).Autoritatile spun ca vina apartine oamenilor(acesta este tot un sit poluat).Plus ca daca sunt nefunctionale acele sonde e clar ca s-au spart conductele

  2. amelia says:

    Eu cred ca trebuie tras la raspundere Adrian NASTASE-BOMBONEL ,MEMBRII GUVERNULUI,MEMBRII COMISIEI DE PRIVATIZAREA PETROMULUI,pentru ca in Contractul de privatizare exista o clauza conform careia Petrom are obligatia sa ecologizeze toate sondele inchise,sa depolueze si sa inchida toate batalurile,urmand ca statul roman sa deconteze toate cheltuielile ocazionate de aceste activitati;pana acum Petrom a incasat deja de la stat 500 milioane de euro.Privatizarea Petrom a fost cel mai mare furt,iar Adrian Nastase ii trimitea la Cornu saii numere ouale pe cei care indrazneau sa comenteze astfel de lucruri.Acum are nerusinarea sa sa se dea „fecioara neprihanita”el si toti PSDISTII lui.LA PUSCARIE!sa numere el acolo oute.

  3. Vasile says:

    Sunt unul dintre cei care tranziteaza acest sat.Ramai uimit cum se poate intampla ca in zilele noastre cand tehnologiile in domeniu sunt avansate,sa se produca asemenea dezastre.Sa nu omitem faptul ca tara noastra poza in specialista in petrol!!!D-l primar Duta sa-si intre in atributii,sa fie ferm,sa fie bataios,sa fie documentat in ce priveste contractele incheiate cu Petrom,respectiv OMV,sa actioneze in instanta firmele vinovate pentru neachitarea obligatiilor,nu sa stea inchis in birou si sa se acopere cu hartii.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *