Administratie publica

Reabilitarea batalului de la Câmpina este un proiect-pilot pentru România

Batal 1În România există peste 1.000 de situri poluate istoric. În Prahova sunt 38. La Câmpina avem 17, dintre care unul aparţine municipalităţii, iar celelalte 16 sunt ale Rafinăriei „Steaua Română”. Singurul din ţară care intră în reabilitare este batalul de reziduuri petroliere de pe Strada Lacul Peştelui, cel care se află în proprietatea administraţiei locale. Ieri, la Primăria Câmpina, a avut loc o dezbatere publică pe această temă, la care au fost invitaţi să participe şi cetăţenii care locuiesc în apropierea batalului. Doar două persoane au răspuns invitaţiei, aşa cum se întâmplă în astfel de cazuri. Cele două câmpinence care au participat la discuţii au povestit cu ce probleme s-au confruntat de-a lungul timpului din cauza poluării din zonă şi au afirmat că nu s-au gândit vreodată că se poate face ceva pentru ca batalul să… dispară.
Batal 2

Batal 3

Pentru reabilitarea batalului din Strada Lacul Peştelui, administraţia locală a obţinut fonduri europene în valoare de 10,26 milioane lei fără TVA, bani care vin de la Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul POS Mediu. De altfel, este singurul proiect de acest gen din ţară, pentru care s-a obţinut finanţarea. Termenul de finalizare este ianuarie 2013. Lucrarea va fi realizată de societatea Ecoplast Bucureşti, în parteneriat cu firma germană Bauer.
„Noi am avut o şansă mare cu accesarea fondurilor europene, dar nu ştiu ce se va întâmpla cu celelalte batale din Câmpina. Astfel de fonduri pot fi accesate doar de autorităţile locale, nu şi de societăţile private, din păcate. Rafinăria are termen până în 2015 să rezolve problema batalelor şi mă tem că nu va reuşi să facă nimic în acest sens, pentru că deja este foarte târziu. La nivel naţional se pune deja problema preluării de către administraţiile locale sau judeţene a siturilor poluate istoric şi reabilitarea lor cu fonduri europene. Deci s-ar putea ca mai devreme sau mai târziu să fim nevoiţi noi, ca şi administraţie locală, să preluăm batalele Rafinăriei şi apoi să accesăm fondurile de mediu pentru reabilitare. Sunt lucrări mari, de durată şi care necesită fonduri importante. Vom vedea ce se va stabili până la urmă”, a declarat primarul Horia Tiseanu.

Cele 16 batale ale Rafinăriei „Steaua Română” au în total aproape 15 hectare. Este vorba despre un batal de epurare naturală – Lacul Peştelui, cinci batale de gudroane acide – în zona Turnătoriei şi zece batale de gudroane acide – în zona Bucea. Pentru dezafectarea acestor batale şi ecologizarea zonelor respective, Rafinăria ar trebui să investească aproape 100 milioane de euro.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *