Politica

Crin Antonescu nu crede că noua lege electorală va fi declarată neconstituţională

După cum se ştie deja, Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, proiectul de lege privind sistemul de vot uninominal, proiect iniţiat de co-preşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta. Actul normativ prevede că devin deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.
PDL a anunţat ulterior, prin purtătorul de cuvânt Sever Voinescu, că va ataca la Curtea Constituţională noua lege, deoarece proiectul nu prevede reducerea numărului de parlamentari la 300, iar independenţii sunt excluşi de la distribuirea mandatelor.

Prezent vineri la Câmpina, la lansarea cadidaţilor USL, preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat că nu crede că noua lege electorală va fi declarată neconstituţională: „Eu nu cred, poate sunt naiv, dar nu cred că vor putea merge până acolo încât să considere neconstituţional un sistem de vot pe care, cu mare pompă, acum vreun an, îl trâmbiţa chiar preşedintele Traian Băsescu. Pedeliştii, sau cum s-or mai numi ei acum, au spus următorul lucru la adoptare: da, mergea uninominal pur, majoritar într-un tur, dar numai dacă erau 300 de parlamentari. Cum putem crede că dacă sunt 400 de parlamentari e neconstituţional, dar dacă erau 300 e constituţional?!”
Precizăm că, prin noua lege a fost eliminat pragul electoral pentru accederea în Parlament, iar delimitarea colegiilor rămâne aceeaşi ca în 2008.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *