Social

La Telega, ploile au reactivat alunecările de teren. Mai multe familii riscă să rămână izolate

Telega 0Ploile abundente din ultimele săptămâni au reactivat mai multe alunecări de teren din comuna Telega. Situaţia este mai gravă în apropierea băilor cu apă sărată, dar şi la Telega Vale, unde există riscul ca şapte familii să rămână izolate dacă nu se intervine rapid. În jurul Băilor Sărate de la Telega probleme apar periodic şi gospodăriile din vecinătate au de suferit din cauza alunecărilor de teren. De această dată, familia Petrişor este cea afectată, ieri dimineaţă trezindu-se cu o gaură de mai bine de un metru la poartă. Ce s-a întâmplat? Apa din lacul Băilor Sărate a săpat în solul argilos, iar acolo unde au mai existat astfel de probleme, solul a cedat, s-a surpat, lăsând în urmă adevărate cratere. Telega 1
Telega 2
Telega 3
„După problemele din anul 2010, în această dimineaţă, în urma ploilor abundente, ne-am trezit că la poartă avem o gaură de mai bine de un metru şi pământul o tot ia la vale. Data trecută, pe cheltuiala noastră, am adus balastru şi am încercat să astupăm surpările cauzate de apa sărată din lac. Acum nu mai putem nici noi… Vecinii noştri au construit fără cap, au îngreunat foarte mult solul în această zonă şi este normal că au apărut aceste surpări. Există soluţii, dar vecinii ar trebui să-şi mai ia gândul doar de la profitul cu orice preţ şi să consolideze zona!”, ne-a declarat dl. Petrişor.
Telega 4
Administratorul Băilor Sărate Telega, Virginica Cacarumbos, are o cu totul altă părere: „Nu am nici o legătură cu ceea ce s-a întâmplat la vecinul meu. Nivelul apei din lac este nemodificat, iar toate construcţiile le-am făcut cu autorizaţie şi cu respectarea prevederilor legale. Am investit, împreună cu un asociat, peste un milion de euro acum 11 ani, este cea mai mare investiţie din Telega şi totul s-a făcut legal”.
Telega 5
Primarul comunei Telega, Gheorghe Ilie, i-a arătat administratorului Băilor Sărate şi locul prin care apa din lac se scurge în pârâul din apropiere, pe sub mai multe proprietăţi, printre care şi cea a familiei Petrişor şi a demonstrat că este vorba despre apă sărată. Chiar şi în faţa evidenţei, Virginica Cacarumbas a continuat să afirme că „de 500 de ani lacul este aşa cum îl vedeţi şi niciodată nu a produs nici o stricăciune nimănui”.

La Telega Vale, şapte gospodării sunt în pericol de izolare

O altă alunecare de teren reactivată s-a produs în aceste zile pe uliţa Nichifor din Telega Vale. Problema de aici este că alunecarea de teren riscă să lase izolate şapte gospodării. La faţa locului se aflau şi echipaje de la Electrica, pregătite să debranşeze de la reţea segmentul respectiv, după ce copacii aflaţi pe porţiunea de teren care a luat-o la vale s-au oprit în cablurile electrice. De asemenea, torentele de pe versanţi au săpat un adevărat făgaş pe sub un podeţ, punând în pericol un drum care face legătura cu o zonă în care se află alte peste 20 de gospodării.

Primarul Gheorghe Ilie a anunţat ISU, Prefectura şi Consiliul Judeţean

Prezent la faţa locului în ambele cazuri prezentate, primarul comunei Telega, Gheorghe Ilie, ne-a precizat: „Din păcate, este vorba de alunecări de teren reactivate, iar singurul lucru pe care l-am putut face a fost acela de a trimite rapoarte amănunţite către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Prefectura şi Consiliul Judeţean. Noi încercăm să luăm pe plan local primele măsuri care pot fi luate, dar intervenţia esenţială trebuie să vină din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, prin intermediul căruia se pot debloca fonduri pentru realizarea consolidărilor necesare şi a celorlalte lucrări pe care specialiştii le vor considera necesare pentru ca alunecările de teren să nu se mai repete”.
Telega 6
Telega 7

3 Comments

  1. Realismul doare says:

    Aici Cosma si Antonescu, plus Guran baiat de minge, nu se uita? Ca ei zic ca vor schimbare, ca vor sa faca bine..plus alte prostii! In loc sa faca tombola cu un Logan premiu in Campina, mai bine Guran doneaza banii aia pentru reparatii! Dar na…omul vrea ciolan la Campina.

  2. Alin.C says:

    Rezultatul deplorabil al exploatarii irationale si hilare a zacamintelor de petrol,sare,nepasarea celor care aceasta comuna la bogatiile care le are trebuia sa fie cel putin oras,defrisarea padurilor,etc

  3. sergiu says:

    scoate capul din butoi :)))

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *