Social

I se spunea „îmblânzitorul de avioane”. Petru Lazăr, pilotul care a murit astăzi, la Băneşti, avea peste 2.800 de ore de zbor

Incident aviatic 1În tragicul accident aviatic, petrecut în această dimineaţă în apropierea comunei Băneşti, şi-a pierdut viaţa unul dintre cei mai experimentaţi piloţi de încercare din România. Comandorul Petru Lazăr avea aproape 60 de ani, peste 2.800 de ore de zbor la activ şi era instructor la AeroStar Bacău. I se spunea „îmblânzitorul de avioane”, pentru că, de-a lungul carierei sale, testase peste 30 de tipuri de avioane, de la cele de mici dimensiuni până la MIG-uri. Avionul cu care s-a prăbuşit la Băneşti aparţinea AeroStar Bacău şi se numea „Festival”. Aparatul era ultrauşor, în stare foarte bună. Pilotul se pregătea să aterizeze, se afla la aproape 400 m de aerodrom, când a agăţat un cablu optic deschis la culoare sau un cablu electric de înaltă tensiune. Aparatul a căzut la pământ, a luat foc imediat, iar pilotul a murit carbonizat. La faţa locului au venit echipajele ISU Prahova şi Poliţiei, cazul fiind preluat ulterior de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
Incident aviatic 5
Incident aviatic 6
Incident aviatic 4

După cum ne-au declarat câţiva dintre martorii incidentului, organizatorii show-ului aerian au ajuns foarte repede lângă aparatul prăbuşit, dar n-au mai putut face nimic pentru comandorul Petru Lazăr.
Incident aviatic 3Gheorghe Coman, preşedintele ARPA „Aurel Vlaicu” Câmpina, martor la incident
: „În timpul procedurii de aterizare, aparatul a atins, cel mai probabil, un cablu şi s-a prăbuşit cu botul în jos. Incidentul s-a produs la 300-400 de metri de pista de aterizare, iar din lanul de grâu se mai vedea doar coada avionului. Din păcate, am mai văzut astfel de incidente şi mi-am dat seama imediat că am fost martorii unei tragedii, deoarece pilotul, în ciuda vastei sale experienţe, n-a avut, practic, nici o şansă”.
Incident aviatic 2Traian Şendroiu, martor: „La un moment dat, s-a auzit o bufnitură puternică, ne-am întors toţi spre locul de unde s-a auzit zgomotul şi ne-am dat seama că s-a prăbuşit un avion. Mai ales că imediat a izbucnit focul. Normal că toţi ne întrebam dacă pilotul a reuşit sau nu să se salveze, dar când am ajuns în apropierea avionului, împreună cu organizatorii, ne-am dat seama că pilotul nu a reuşit să scape. N-a avut cum să scape, din păcate…”. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

3 Comments

 1. Doar eu says:

  la televizor au zis ca avea 40 de ani…in fine….
  odihneasca-se in pace….

 2. admin says:

  La televizor au greşit. Dar nici nu mai contează…

 3. Ron Lane says:

  I spent three weeks with Petro back in 2009 in Baltimore and at Oshkosh WI. I also had the pleasure to fly with him and was impressed with his ability and his vast aviation experience. He will truly be missed.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *