Administratie publica

Administraţia locală câmpineană n-a învăţat nimic din greşelile trecutului

CL 1Prima şedinţă a Consiliului Local Câmpina, din actualul mandat, nu va putea fi uitată prea uşor. Aşa cum, nici în ziua de azi, nu a fost uitată şedinţa unui alt Consiliu Local, dintr-un alt mandat, o şedinţă în care nu se aproba suma solicitată de FCM Câmpina şi apoi echipă era desfiinţată. Povestea cu FCM s-a întâmplat în urmă cu exact patru ani. Acum istoria se repetă. Doar că este vorba despre altă echipă – FC Unirea Câmpina. În timp, discuţiile aprinse de la şedinţele CL, din 2008 şi 2012, se vor pierde. Rămân doar deciziile finale.
La şedinţa de la sfârşitul săptămânii trecute, când s-a discutat acordarea finanţării pentru Unirea Câmpina, aproape toţi consilierii câmpineni au felicitat echipa de fotbal pentru promovarea în Liga a III-a. Şi apoi au picat proiectul, cu o… graţie politică. Nu spune nimeni că unele dintre argumentele pro sau contra finanţării, prezentate în cadrul şedinţei, nu au fost corecte. Dacă ar fi fost puse la un loc, ideile puterii locale (USL şi PP-DD) şi cele ale opoziţiei locale (PDL) ar fi condus la un proiect perfect. Numai că, noi vrem o ţară ca afară, dar ne comportăm ca… înăuntru, în stilul caracteristic românului.

CL 2

Discutând pe lucruri concrete, vă reamintim că administraţia locală este membru fondator al FC Unirea Câmpina şi, în sezonul trecut, a finanţat echipa de fotbal. Echipă care, în baza contractului dintre cele două părţi, s-a angajat să promoveze din Liga A Prahova în Liga a III-a naţională. Lucru care s-a şi întâmplat. Unirea este acum în Liga a III-a, dar nu ştie dacă va putea evolua mai mult de o partidă la acest nivel, deoarece Consiliul Local a tăiat finanţarea. Proiectul iniţiat de primarul Horia Tiseanu (şi care prevedea alocarea a 480.000 lei de la bugetul local pentru prima parte a campionatului, urmând ca restul acţionarilor să contribuie cu aproximativ 150.000 lei) a fost respins de consilierii USL şi PP-DD, cei care deţin majoritatea în CL Câmpina. Şi iată argumentele lor:
Florin Frăţilă, consilier PNL, preşedintele Comisiei de Sănătate, Cultură, Învăţământ, Tineret şi Sport: „Felicitări celor de la Unirea pentru promovare. Dar problema finanţării trebuie văzută şi altfel. În mod normal, noi ar trebui să investim mai mult în bazele sportive, nu avem un stadion în Câmpina, nu avem terenuri de handbal sau baschet. În lumea civilizată, administraţia locală vine şi pune la dispoziţia unui club o bază sportivă cu toate dotările necesare. Iar clubul vine cu propriul buget. Eu propun ca Unirea, care a ajuns să fie echipa Consiliului Local prin tertipuri politicianiste, să vină în faţa noastră cu un buget propriu de 60% din necesar. Eu consider că fotbalul nu trebuie susţinut doar de administraţia locală. Să ne amintim că, în Câmpina, unele sporturi au dispărut, iar altele îşi desfăşoară activitatea în sărăcie. Să ne gândim şi la alte sporturi, nu doar să dăm sume uriaşe unor cluburi. Eu am curajul să susţin organizarea unui referendum local şi sunt absolut convins că nici măcar 1.000 de inşi din Câmpina n-ar vota să dăm bani la Unirea!”
Ion Dragomir, PSD, viceprimarul Câmpinei: „S-a făcut un lucru extraordinar cu această promovare. Dar, de acum înainte, voi fi de acord să finanţăm Unirea când vom lucra corect, cu bugetul în faţă, în care să scrie, negru pe alb, cu ce bani venim noi, pe coloana din dreapta şi cu ce bani vin ei, ceilalţi acţionari, pe coloana din stânga. Nu suntem proprietarii clubului şi nu cred că, din punct de vedere legal, le-am putea da mai mult de 50% din buget. Altfel, ar trebui să avem mai multă putere de decizie la club şi să fim coproprietarii jucătorilor. Din punctul meu de vedere, până acum am finanţat ilegal Clubul Unirea!”
Adrian Piţigoi, consilier local PP-DD: „Suntem mândri de performanţa echipei Unirea şi de tot ceea ce a realizat până acum. Însă, eu cred că ar trebui să susţinem şi alte sporturi, nu doar fotbalul. Eu propun ca iniţiatorul să retragă acest proiect, iar acţionarii privaţi ai clubului să caute şi să găsească un om potent financiar şi dispus să investească la echipă. Să se facă o asociere cu cineva cu bani, cu un investitor puternic!”

CL 3

De cealaltă parte, primarul Horia Tiseanu şi consilierii PDL au venit cu argumente în favoarea continuării finanţării FC Unirea:
Horia Tiseanu, primarul municipiului: „În mandatul trecut, proiectul prin care acordam finanţare Unirii a fost aprobat în unanimitate, iar dl. viceprimar Dragomir a fost chiar membru în Consiliul Director al clubului. S-a întors împotriva Unirii în momentul în care PSD s-a aliat cu PNL, iar PNL avea propria echipă – CSM Câmpina, care nu a reuşit performanţa Unirii. Poate acum vor să se răzbune, nu ştiu, pot bănui asta! Ce reproşăm Unirii? S-a ţinut de cuvânt şi a promovat pe teren, a făcut să se vorbească din nou despre Câmpina fotbalistică, despre Consiliul Local. Este o ruşine că Mara, preşedintele clubului, e membru PDL? Aici e problema? Păi atunci, îl excludem din partid şi rezolvăm această situaţie! Eu cred că, de fapt, vă veţi opune finanţării orice ar fi, invocând tot felul de motive. Vreţi să investim în bazele sportive, dar cine joacă pe ele dacă noi desfiinţăm echipe?! Putem investi şi în baze, şi în echipe, în acelaşi timp. Proiectul nostru privind modernizarea bazei sportive de la Petrol este la un pas de a obţine finanţare europeană. Putem obţine şi stadionul Rafinărie, pentru că „Steaua Română” riscă să nu poată respecta termenele stabilite de UE pentru ecologizarea batalelor. Noi putem obţine fonduri europene pentru asta şi atunci putem pune condiţii Rafinăriei. Sunt soluţii, dacă se vrea!”
Marian Nistor, consilier PDL: „Sunt perfect de acord că trebuie să investim în bazele sportive. Dar nu trebuie să folosim bani de la bugetul local, în condiţiile în care există fonduri europene special pentru acest lucru. Câmpina este pe primul loc în judeţ la capitolul atragerii de fonduri europene şi poate nu ştiţi că, în 2013, Comisia Europeană va lansa noi axe de finanţare, unele dintre ele special pentru investiţii în bazele sportive. Putem accesa aceste fonduri şi, în paralel, putem susţine echipa de fotbal. În fiecare an, conform Legii 350/2001, s-au alocat bani şi pentru celelalte cluburi şi asociaţii din Câmpina. Au primit bani toţi cei care au cerut şi vor primi în continuare, în limita fondurilor disponibile”.
Daniel Telegescu, consilier PDL, (încă) reprezentantul CL în Consiliul Director al FC Unirea: „Mulţi dintre dvs. aţi fost consilieri locali şi în mandatul trecut, iar în 2011 aţi fost de acord cu finanţarea Unirii. De ce v-aţi schimbat punctul de vedere acum? Este păcat de această echipă. Nu a bătut-o nimeni pe teren şi o batem noi, Consiliul Local!”

CL 4

Dincolo de discursurile politicienilor…
Consilierii locali au vorbit aproape o oră şi jumătate pe tema finanţării Unirii Câmpina. Discursuri aprige, gesturi uneori teatrale, explicaţii de tot soiul. Nu numai că s-au contrazis între ei, dar unii consilieri s-au contrazis şi singuri. De exemplu, Florin Frăţilă şi-a terminat prima intervenţie cu „vă propun să respingem proiectul privind finanţarea echipei”, pentru ca, după câteva minute, să aibă o nouă intervenţia pe care a început-o cu „Eu nu am spus că Unirea nu trebuie susţinută!”
Oricum, trecutul a revenit obsesiv în discuţie, vorbindu-se mult despre dispariţia FCM Câmpina, echipă care evolua în Liga a II-a şi care, o bună bucată de vreme a fost finanţată de Consiliul Local. În schimb, nu s-a rostit nici un cuvânt despre FC CSM Conpet Câmpina, club rezultat din asocierea CSM cu Conpet Ploieşti, pe care USL ar dori să-l finanţeze şi pentru care vrea să cumpere stadionul de la Poiana Câmpina. În curând, acest stadion va fi scos din nou la licitaţie de către Fisc, iar din informaţiile noastre, noul preţ de pornire va fi în jur de 630.000 lei, adică jumătate din valoarea iniţială (la prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni).
Şi apropo de trecut. Este trist că unul dintre consilierii care s-au opus vehement finanţării FC Unirea este tocmai un om care cunoaşte bine fenomenul fotbalistic şi a fost implict direct în fotbal. Vorbim despre Florin Frăţilă, actualul preşedinte al Comisiei de Cultură, Sănătate, Tineret şi Sport. Este acţionar la CSM Câmpina, dar a fost şi reprezentantul Consiliul Local în Consiliul Director al FC Poiana Câmpina, în mandatul 1996-2000, când era, de asemenea, consilier local. În aceeaşi perioadă, a propus, iar CL a aprobat, „Taxa Frăţilă”, o taxă pe care o plăteau toate firmele din Câmpina, iar banii strânşi erau direcţionaţi către sport, în general, şi către FC Poiana, în special.

7 Comments

  1. Teodor Tiseanu says:

    Este gresit titlul. Ar fi trebuit sa fie „O parte din” inceputul.

  2. inves says:

    Cam cati bani a primit UNIREA in campionatul JUDETEAN 2011-2012 ?HO Tiseanu a aprobat FCM Campina in Divizia B (!!!) in 2008 pt. tur 2,2 miliarde vechi,fata de cele 5 solicitate,restul pana la 10 miliarde necesare fiind acoperite de Dan Chitu si Hortopan cu stadionul.Acum tiseanu, mare microb, propune aproape 5 miliarde vechi numai pentu turul Ligii III-a (si asta la prima strigare !). In rest mult succes fotbalului Campinean !
    De ce nu insistat primarul sa preia stadionul Rafinaria atatia ani de cand este la conducerea orasului ? De cand ii (nu-i) place fotbalul ?!?

  3. Teodor Tiseanu says:

    Din partea primariei se pot da de la 1 Ron la maxim 5 miliarde lei vechi pentru asemenea activitati, deci afirmatia ta este complet eronata si este o incercare ieftina de a dezinforma populatia. Imi sincer rau ca alianta USL-PPDD ca s-a pretat la gestul evident politic de a nu acorda finantare pentru echipa Unirea Campina, pentru ca s-a vazut si se vede clar ca este o echipa cu potential si tocmai a promovat in C.
    Astept cu nerabdare momentul cand aceasta clasa politica din Campina si de la nivel central, esuata din toate punctele de vedere, va iesi frumos la pensie.
    Si nu inteleg obsesia USL Campina referitor la bazele sportive. Bun, se cumpara stadionul, dar daca nu mai exista nici o echipa de fotbal la nivelul Campinei, ce facem pe stadion? Plantam panselute?
    Va astept cu drag sa ma combateti, dragi colegi „exemplari” din USL.

  4. celini says:

    RUSINE CELOD DIN PSD CAT SI CELOR DIN PPDD PT MODUL IN CARE AU VOTAT IN LEGATURA CU ECHIPA UNIREA CAMPINA.CRED CA SUNTEM UN ORAS CU POTENTIAL SI NE PERMITEM SI UN STADION MODERN,SI O ECHIPA DE FOTBAL INSA DUPA CUM SE POATE OBSERVA CEI DIN PSD CAT SI CEI DIN PPDD NU VOR ACEST LUCRU.INCA O DATA SA VA FIE RUSINE PT ACEA DECIZIE….

  5. Elly Sava says:

    Ideea era si mi se pare foarte corecta ca problemele unei localitati inclusiv cele referitoare la sport sunt transate politic. Cei care conduceau orasul in 2008 au facut o greseala pe care o repeta cei care conduc orasul astazi si care atunci erau in opozitie. In aceste conditii cum pot eu un cetatean de rand sa mai cred ca exista unii mai buni decat altii??? In realitate sunt toti la fel, fiecare cu interesul lui ascuns dupa niste vorbe frumoase si in aparenta inteligente.

  6. Horia Tiseanu says:

    Stoparea activitatii FCM s-a facut inainte de 2008, daca nu ma insel in 2005. Nu aveam majoritatea in Consiliul Local atunci, ba PSD avea chiar cel mai mare numar de consilieri. Nici un partid nu avea majoritatea. In realitate presedintele clubului sportiv FCM de atunci nu a acceptat finantarea propusa la rectificarea bugetului, la jumatatea anului, desi era vorba de cateva miliarde bune. El a reziliat contrcatul si nu primarul sau Consiliul Local. Acum respingerea finantarii s-a facut evident politic de catre alianta USL-PPDD.

  7. nu ma doare de fotbal, ma doare ca sunt multi sarci in campina si nu se misca un deget.patronii cu bani sa miste macar degetul cel mic,ca salarile sunt bataie de joc..gabi.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *