Eveniment

De la „Sărbătoarea celor două Iulii” la relaţia culturală Câmpina – Beauvais

Catherine ThieblinManifestarea de ieri, de la Castelul „Julia Hasdeu”, a inclus, ca de fiecare dată, mai multe acţiuni: prelegeri, lansări de carte, expoziţii şi Gala concursului de interpretare violonistică „Cornelia Bronzetti”, ediţia a VIII-a. Aşa cum am scris şi cu alte ocazii, sunt acţiuni destinate unui anumit tip de public, interesat de viaţa şi opera lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, de dramele savantului şi mai ales de Iuliile care i-au marcat viaţa – soţia şi fiica.
Totuşi, în fiecare an, la „Sărbătoarea celor două Iulii” descoperim şi altfel de lucruri, mai… contemporane şi cunoaştem oameni despre care, în alte condiţii, nici n-am fi ştiut că există. Oameni care, în schimb, ştiu multe despre Hasdeu şi Câmpina. Un astfel de om este Catherine Thieblin (foto, alături de Jenica Tabacu), istoric francez, specialist în istoria artei, consilier al primarului din Beauvais pe problemele culturale. În cercetările sale despre pictorul Diogene Maillart, doamna Thieblin a descoperit că acesta a fost profesorul de pictură al Juliei Hasdeu, în perioada 1884-1888, iar de aici şi până la descoperirea Câmpinei a fost doar un pas. Lucrurile se leagă frumos, interesant şi se deschid noi perspective pentru relaţiile culturale româno-franceze de astăzi.
„Este o mare bucurie pentru noi să o avem alături de Catherine Thieblin şi să să aflăm lucruri atât de interesante. Până acum, nu ştiam foarte multe despre Diogene Maillart, un maestru în pictura secolului al XIX-lea. Julia Hasdeu picta foarte frumos, iar Maillart este cel care i-a îndrumat paşii în pictură. Iată că, în anul în care am lansat albumul de desene ale Juliei, în ediţie bilingvă, română-franceză, am intrat în corespondenţă cu cea care s-a preocupat să scoată la lumină viaţa profesorului de pictură al fiicei lui Hasdeu. Personal, nu cred că este întâmplător. Cred că atunci când energiile pozitive, voinţele oamenilor sunt orientate spre un scop înalt, acesta poate fi atins fără îndoială”, a afirmat directorul Muzeului Memorial „B.P. Hasdeu”, Jenica Tabacu.

Pornind de la Julia Hasdeu şi profesorul său de desen, ajungem în zilele noastre. Ieri, la Castel, s-a lansat ideea unei înfrăţiri a Câmpinei cu oraşul Beauvais din Franţa. O localitate frumoasă, situată la 80 km de Paris, care are în jur de 55.000 locuitori, o istorie bogată şi o cultură deosebită. Despre Beauvais, ştim puţine lucruri. În general, legăm numele oraşului doar de aeroportul Beauvais Tille. Dar Beauvais este mult mai mult decât atât. Cine a vizitat această localitate înţelege că ne referim la un oraş foarte dinamic şi foarte frumos.

„Sărbătoarea celor două Iulii” în imagini
Sarbatoare Castel 1
Sarbatoare Castel 2
Sarbatoare Castel 3
Sarbatoare Castel 4
Sarbatoare Castel 5
Sarbatoare Castel 9
Sarbatoare Castel 7
Sarbatoare Castel 6
Sarbatoare Castel 8

2 Comments

  1. misu says:

    Pe Jenica o prinde mai bine cultura decât politica, (parerea mea )este o femeie frumoasă

  2. celini says:

    felicitari pt organizatori,,,

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *