Politica

La referendum, votăm cu buletinul, în aceleaşi secţii ca la alegerile locale

Astăzi se desfăşoară referendumul pentru demitererea preşedintelui Traian Băsescu. De altfel, aceasta este şi singura întrebare la care trebuie să răspundă românii cu DA sau NU – „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu?” Din punct de vedere organizatoric, la votul de astăzi nu sunt schimbări substanţiale în comparaţie cu alegerile locale din 10 iunie. La Câmpina şi în localităţile din jur se votează în aceleaşi secţii, cu aceeaşi delimitare a străzilor. Se votează cu cartea de identitate, iar cei care nu sunt din localitatea respectivă pot vota la orice secţie, pe o listă suplimentară.
Există o diferenţă în privinţa organizării comisiilor din fiecare secţie de votare, acolo unde a fost desemnat un preşedinte, fără locţiitor, ceilalţi membri fiind reprezentanţii partidelor politice parlamentare. De asemenea, programul de vot a fost prelungit până la ora 23.00, iar pentru centralizarea voturilor nu au mai fost organizate birouri electorale locale, datele fiind transmise direct la Biroul Judeţean.
Pentru ca referendumul de astăzi să fie validat, trebuie să se prezinte la urne cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor, adică 9.146.257 de alegători din totalul de 18.292.514 de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale. În cazul în care la urne se prezintă mai puţin de jumătate dintre alegători, scrutinul este declarat invalid de către Curtea Constituţională. Apoi, potrivit hotărârii luate de Parlament în 6 iulie, Legislativul „va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat”.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *