Administratie publica

220.000 lei de la bugetul local pentru „Serbările Toamnei”. Nu-i cam mult?!

În perioada 15-16 septembrie, la Câmpina are loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului „Serbările Toamnei”. O manifestare care se doreşte cu totul şi cu totul specială şi pentru care Consiliul Local a alocat iniţial 170.000 lei. Asta se întâmpla în primăvară, când s-a aprobat bugetul local. Între timp, s-au schimbat multe, inclusiv majoritatea din CL. Puterea locală o deţin acum exact cei care, de-a lungul timpului, au criticat vehement acest festival, începând cu banii alocaţi şi ajungând la calitatea propriu-zisă a manifestării. Iar acum, această majoritate din CL (USL şi PP-DD) propune majorarea sumei alocate „Serbărilor Toamnei 2012”, de la 170.000 lei la 220.000 lei.
În acest scop, doi dintre membrii Comisiei de Cultură a Consiliului Local (Florin Frăţilă şi Mihai Tifigiu) au realizat un proiect de hotărâre care va fi supus aprobării plenului în şedinţa de joi a CL. Şi va trece fără probleme.
De festival se va ocupa Asociaţia „Demnitate pentru comunitate”, cea care a câştigat selecţia de oferte organizată de municipalitatea câmpineană. Misiunea acestei asociaţii nu va fi deloc uşoară şi va trebui să demonstreze că-şi merită fiecare bănuţ.

Programul manifestării este interesant şi foarte bogat. Cinci care alegorice, reprezentând elemente solare, acvatice, telurice, geologice şi vegetale, se vor plimba prin Câmpina la deschiderea şi închiderea „Serbărilor Toamnei”. Convoiul alegoric va fi condus de reprezentanţii administraţiei locale, îmbrăcaţi în costume de carnaval. În fiecare car alegoric se vor afla câte zece elevi de la liceele câmpinene, costumaţi în funcţie de elementele pe care le simbolizează carul alegoric respectiv, astfel: Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu” – soarele, lumina şi focul; Colegiul Tehnic Forestier – biosfera, vegetaţia; Colegiul Tehnic „Constantin Istrati” – bogăţiile pământului, petrolul; Grupul Şcolar Energetic – apa; Grupul Şcolar Construcţii de Maşini – mişcarea mecanică, transmiterea mişcării.
În cadrul spectacolelor stradale vor fi angrenaţi zeci de artişti (actori, dansatori), costumaţi de carnaval, care vor surprinde în mod plăcut trecătorii, invitându-i la mini-scenete de teatru sau mini-concerte interactive. Va exista un „colţ retro”, unde se vor putea asculta melodii retro, iar doritorii se vor putea fotografia în costume de epocă. Va exista şi o „Carte de onoare a Serbărilor”, în care fiecare câmpinean îşi va putea scrie gândurile, părerile, sentimentele. În pasajul de la Ceas, vor fi organizate expoziţii de pictură, artă meşteşugărească, anticariat, iar în parcul de la Soldat se va transforma în „Arena copiilor”. Vor mai fi amenajate terase cu mici şi bere pe bulevardul central.
Au fost invitaţi la festival: Adrian Ciucă, Vlad Miriţă, DJ Project, The Sixteens, Maria Buză şi Direcţia 5, aşteptându-se confirmarea artiştilor, în funcţie de programul acestora. Focul de artificii de la finalul festivalului va fi înlocuit cu „momentul lampioanelor şi al jocurilor laser”.

Bun, pe scurt, cam acesta va fi programul şi ateptăm cu mare interes festivalul pentru a vedea cum stau lucrurile şi în realitate, nu doar pe hârtie. Dacă vrei o manifestare de calitate, trebuie să ai şi mulţi bani la dispoziţie, e adevărat. 2,2 miliarde de lei vechi de la bugetul local este o sumă importantă, iar cu aceşti bani eşti obligat să oferi ceva cu totul special. Dar…
Vă prezentăm acum declaraţia unui lider liberal (făcută în toamna anului trecut), declaraţie referitoare la ediţia 2011 a „Serbărilor Toamnei”, pentru care s-au alocat 150.000 lei. Nu vrem să politizăm subiectul mai mult decât este cazul, dar trebuie să ne amintim anumite lucruri şi să le amintim şi lor, cei care una spun şi alta fac atunci când ajung la putere.
“Este frumos să se sărbătorească Zilele Câmpinei, doar că un bun manager ştie să atragă şi fonduri din afara bugetului… atât prin închirierea spaţiilor pentru comerţ stradal, cât şi prin atragerea unor sponsori puternici, gen Bergenbier, Timişoreana sau Pepsi, sau chiar sponsori locali, aşa cum am văzut la recentul festival de la Sinaia, unde primarul de acolo şi-a asigurat peste 90% din costuri, mult mai mari decât cele de la Câmpina, prin chirii şi sponsorizări. Este perioadă de criză şi nu ne putem permite să dăm atâţia bani de la buget pentru astfel de acţiuni”.

Întrebare pentru Comisia de Cultură a CL, care este condusă de liberalul Florin Frăţilă şi care coordonează acest eveniment: câţi bani s-au strâns din sponsorizări de la firmele private pentru ediţia 2012 a festivalului?

14 Comments

 1. Rusinica says:

  Anul trecut au venit formatii bune, cu mai putini bani…acum sunt 2 miliarde 200…enorm! si cine a castigat? o asociatie care sigur este prietena cu „cineva” sau „altcineva”…care cu atatia bani aduce doar pe directia 5 si dj project..Pai e frumos? Pe asta se duc banii nostri de la impozite?
  Cum ziceati si voi, anul trecut PNL-istii faceau gura ca sunt prea multi bani pentru asemenea activitati, acum tac din gura si dubleaza suma…

 2. VRo says:

  Mie sincer mi se pare foarte mult. Cei 220.000 lei ar putea fi directionati spre alte zone, cum ar fi crearea de locuri de munca. Sincer ma intristeaza cand vad ca nu mai misca nimic in oras, adica ce putere economica a fost si ce slab a ajuns, daca au pus mana toti smecheri pe fabrici pe care le-au bagat in pamant si au ramas oamenii pe drumuri. Mi se pare o risipa de bani sa aduca aceeasi cantareti an de an, m-am saturat de ei.

 3. cucu says:

  Nu mai e Moldoveanu cu Axinte, nu e nici Cord cu berea, s-a intors jenica si e obsedata de carnaval. IA intrat PSD pe filiera acum. NU aruncati cu noroi in PNL, banii sunt la PSD! Parca il vad pe Vice cu palaria lui, pe jeana cu vulpea la gat, si in urma alaiul de lingusitori si toti cei care mai primesc cate ceva din ciolan (lucrari). Ce sila a ajuns sa imi fie de unii Campineni. Pacat de orasul asta! The Sixteens ramane desi e prezent la toate balurile Pdl-iste iar doarme vicele!

 4. Saby says:

  Ba exact pnl e de vina, rautatea unora de acolo, dorinta de razbunare, batutul cu pumnul in piept. Chiar nu vedeti ca oamenii astia au uitat tot ce au spus in campania electorala, astia sunt mai rai ca pedelistii! Vrem festival dar si justificarea fiecarui ban dat, sunt peste 2 miliarde, ce naiba!

 5. Mihai says:

  corecta intreabarea de la final; am citit in ziarul primariei o declaratie a domnului Fratila ca o parte a banilor vin de la sponsori;daca 2,2 mld vin de la bugetul municipal pai atunci cat de scum e festivalul daca mai dau si sponsorii? si mai intreb si eu ceva unde ne e primarul Tiseanu ca nu zice nimic de multa vreme, nu are nimic de spus?

 6. Ro-Ro says:

  ce sa zica Tiseanu? ca festivalul toamnei din ce am citit a fost aprobat de consiliul local, adica de majoritatea USL si PPDd…..deci nu are ce face, ca acum e in opozitie..pacat ca USL a uitat promisiunile facute si acum nu numai ca face iar festival,dar il si dubleaza aproape ca suma…bun simt avem domnilor?

 7. Laura Pop-Dumitrescu says:

  Sa fim seriosi, aici e mina Jenicai Tabacu ca ea e cu incurajarea psihicului locuitorilor cu spectacole stradale de senzatie. PSD tace suspect iar PNL il scoate la inaintare pe dl Fratila, ma mir ca e asa naiv sa accepte expunerea inutila. Dl viceprimar Dragomir e sulfa batrina, ii lasa pe ceilalti sa se faca de ris iar el tace si le coace, credeti/ma, il cunosc bine.Pedelistii lui Tiseanu nu mai au nici aer sa respire, a trecut vremea lor, a revenit vremea Jenicai. Daca e asa cum se aude, vremea Jenicai va tine muuult si bine!!!

 8. elvisarghir says:

  Nu prea vad cum se vor trezi campinenii pentru ca la numarul celor pacaliti se dubleaza la 4 ani . La fel se dubleaza si averea celor care ii pacalesc . Vor venii si alte proiecte mult mai gaunoase pentru bugetul si viitorul orasului . Personal ma simt bine de cand nu mai sunt consilier , dar privesc cu surprindere atitudinea PNL-ului local .

 9. Rusinica says:

  cu suprindere in sensul bun sau cu surprindere in sensul rau, in sensul ca astia de la USL sunt mai pusi pe ros decat PDL-ul?

 10. elvisarghir says:

  Cu surprindere in sensul ca atunci cand eu eram in PNL , se facea mare tam-tam pe seama sumelor care erau alocate, care erau mult mai mici fata de cele vehiculate acum . O sa solicit primariei sa-mi puna la dispozitie o situatie a cheltuielilor pe care unii din PSD o solicitau in mandatul trecut .
  Astept din partea PNL-ului local o atitudine consecventa si corecta fata de campineni .

 11. cetatean says:

  jenica isi face banuti, e simplu

 12. cautati sponsori,si ,de ce nu ,cei ce ocupa un scaun in primarie sa doneze 1 leu ,pentru 1mic si o bere ,ca deja tigai si brichete au cetatenii orasului campina…sa traiti bine…

 13. Adrian Ciuca says:

  nu afisati toate comentariile facute? am postat un comentariu acum cateva zile si nu-l regasesc
  Adrian Ciuca

 14. admin says:

  Postam toate comentariile cu exceptia celor care contin jigniri, injurii, atacuri la persoana, precum si cu exceptia celor marcate ca si „spam”.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *