Rafinăria Steaua Română “oferă” Primăriei Câmpina batalele pe care le are în proprietate

Categorie: Administratie publica 20 august 2012

Batal rafinarie 1 Rafinăria Steaua Română oferă Primăriei Câmpina batalele pe care le are în proprietateConducerea Rafinăriei “Steaua Română” a trimis Primăriei şi Consiliului Local Câmpina o scrisoare prin care solicită un punct de vedere asupra posibilităţii preluării, de către administraţia locală, a 15 din cele 16 batale pe care le deţine societatea. Este vorba despre cinci batale de gudroane acide în zona Turnătoriei (Ecaterina Teodoroiu) şi alte 10 batale în zona Bucea (strada Petrolistului), în total o suprafaţă de aproximativ 90.000 mp. Rafinăriei i-ar mai rămâne un singur batal – Lacul Peştelui.
Situaţia este mai complicată decât pare la prima vedere. Oferind administraţiei locale aceste batale, conducerea Rafinăriei “Steaua Română” recunoaşte, practic, că nu poate rezolva problema dezafectării şi ecologizării zonelor respective. Societatea are termen până în 2015 să rezolve această problemă, dar termenul nu va putea fi respectat niciodată. Nu s-a făcut nici un pas în acest sens. Pe de altă parte, din studiile efectuate, a rezultat că dezafectarea batalelor Rafinăriei ar costa nu mai puţin de 100 milioane de euro, o sumă uriaşă, pe care societatea n-o are şi nici n-o poate obţine din… vânzarea fierului vechi (pentru că asta se întâmplă acum la Rafinărie, se taie bucată cu bucată şi se vinde la fier vechi). Cât despre fonduri europene, nici nu se pune problema. Prin Programul POS Mediu, doar administraţiile locale pot obţine bani de la Fondul European de Dezvoltare Regională pentru siturile poluate istoric, aşa cum a obţinut Primăria Câmpina pentru reabilitarea batalului din Strada Lacul Peştelui. Fondurile respective nu pot fi accesate şi de societăţile private, după cum prevăd normele UE.
Batal rafinarie 2 Rafinăria Steaua Română oferă Primăriei Câmpina batalele pe care le are în proprietate
În scrisoarea trimisă administraţiei locale, conducerea Rafinăriei îşi exprimă disponibilitatea să sprijine Primăria la realizarea proiectului de accesare a unor fonduri europene pentru batale. Aceasta ar putea fi o soluţie. Administraţia locală să preia batalele şi să obţină fonduri europene pentru dezafectare şi ecologizare. Iar ulterior, terenurile respective să rămână în proprietatea Consiliului Local Câmpina. Dar şi aici apare o problemă destul de mare. Pe lângă tonele de hârtii care trebuie întocmite, ar fi nevoie şi de foarte mulţi bani – pentru tot felul de studii şi pentru proiectare, plus contribuţia de 2% din valoarea proiectului, dacă se obţin fondurile europene. Aceşti 2% trebuie asiguraţi de la bugetul local şi ar însemna… 2 milioane de euro (raportând procentul la cei 100 de milioane de euro cât ar costa întregul proces pentru cele 15 batale). Este, totuşi, un moment cheie, atât pentru Rafinărie, cât şi pentru administraţia locală. Consiliul Local Câmpina va discuta despre acest subiect în şedinţa din 30 august, când va trebui să-şi dea (sau nu) acordul de principiu pentru preluarea batalelor. Nu este o decizie uşor de luat. Mingea este acum în terenul administraţiei locale şi, apropo de minge, ar putea fi un moment potrivit pentru a se forţa puţin mâna Rafinăriei şi în ceea ce priveste stadionul de fotbal, cel pentru care, în vremurile bune, conducerea Rafinăriei a cerut Primăriei vreo 3 milioane de dolari.

4 comentarii to “Rafinăria Steaua Română “oferă” Primăriei Câmpina batalele pe care le are în proprietate”


 1. bobeica spune:

  primaria finanteaza unirea,unirea o parte din bani ii da la rafinarie pentr a se salva si a redeschide productia,rafinaria da locurile pt ecologizare orasului sau in loc sa vanda tot ar transforma locatia in muzeu.parca schela nu a poluat,si nu mai sunt puturi cu produse inca,cred ca da insa cui ii pasa.Daca se ecologizeaza Lacul Pestelui si ii reface lac cu pesti in 4 ani nici peste 20 ani nu il clinteste pe Tiseanu unul de pe scaun.Se numeste lord ceea ce a facut pentru oras si jos palaria

  RăspundeRăspunde
 2. david spune:

  cu o conditie:
  sa doneze si stadionul daca tot nu vor sa transfere cheltuielile de ecologizare in contul primariei?
  ce se va intampla daca nu se vor putea accesa fonduri europene pentru respectivele batale?
  se pot cumpara de primarie cu clauza de returnare obligatorie sau de oprire in garantie a altor terenuri in cazul in care doar primaria va plati ecologizarea??

  RăspundeRăspunde
 3. y spune:

  de stadion nu pomeneste nimeni niciodata, sigur e tinta unuia din cei doi jupani ai orasului.

  RăspundeRăspunde
 4. Ro-Ro spune:

  of course ca e..ca doar e Romania ps:unirea din pacate nu mai are treaba cu primaria, pentru ca posibil vrea Guran sa isi bage CSM-ul la inaintare

  RăspundeRăspunde


Comenteaza !


 • You Avatar
 • PUBLICITATE

  Medimfarm mica

  Nou

  Infinity Fashion

 • Comentarii recente

 • Categorii

 • Arhivă

 • Abonare la ştiri

  Introduceti adresa de email:


  RSS Feed
  ŞTIRI
  campinaph.ro
 • SPORT CÂMPINA

 • PUBLICITATE

  image description

  Servicii vidanjare

  Neptun

 • PUBLICITATE

  Reclama-centrale-2x-GIF