Administratie publica

Muzeul Câmpinei nu se mai face. Consiliul Local a desfiinţat comisia care trebuia să se ocupe de constituirea acestui muzeu

În primăvara acestui an, deci în mandatul trecut, politic şi… administrativ vorbind, Consiliul Local a aprobat constituirea unei comisii care să se ocupe de înfiinţarea Muzeului Câmpinei. Această comisie ar fi urmat să stabilească patrimoniul muzeului, să întocmească organigrama, statutul şi regulamentul de funcţionare, să realizeze documentaţia pentru obţinerea avizului prealabil al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, în vederea înfiinţării Muzeului Câmpinei. Proiectul, însă, a picat. Noul Consiliu Local a decis să revoce hotărârea prin care se constituia comisia respectivă. Comisie din care ar fi făcut parte: Paul Moldoveanu, secretarul municipiului Câmpina; Alin Ciupală,  muzeograf; părintele paroh Petru Moga; Traian Ştefan Mocuţa, dr.ing.; Jenica Tabacu, responsabil Muzeul Memorial „B.P. Hasdeu”; Gheorghe Râncu, profesor de istorie, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Istorice – Filiala  Câmpina; Roxana Angheloiu, bibliotecar; Felicia Olteanu, şefa ADPP; Iulian Anton, şef Serviciu juridic, contencios administrativ; Dan Rădulescu, muzeograf; Alfred Dumitriu, artist plastic; Ciprian Bischoff, arhivar; Mihaela Ionete, consilier Compartiment achiziţii publice.

„Îmi pare tare rău că aveţi în continuare dorinţa de a desfiinţa toate iniţiativele fostei puteri locale. Acum vreţi să nu mai facem nici Muzeul Câmpinei chiar dacă, în mandatul trecut, constituirea comisiei care să se ocupe de muzeu a fost aprobată în unanimitate, deci şi de unii dintre dvs. Eu cred că nu ar trebui să abandonăm această idee privind un muzeu al oraşului. Poate puteaţi veni cu o formulă mai bună, cu propuneri suplimentare, dar dvs. renunţaţi de tot la idee”, le-a spus primarul Horia Tiseanu consilierilor USL şi PP-DD care au aprobat desfiinţarea comisiei menţionate.

Proiectul privind desfiinţarea comisiei care urma să se ocupe de muzeu a fost iniţiat de trei dintre membrii Comisiei de Cultură a CL: Florin Frăţilă, Ion Dragomir şi Mihai Tifigiu. Expunerea de motive care a însoţit proiectul nu pare, însă, concepută de vreunul dintre ei, nu este stilul lor, ci mai degrabă al… Jenicăi Tabacu, lucru recunoscut neoficial de unii dintre consilierii locali. Vă redăm o parte din această expunere de motive (foarte lungă) pentru a afla motivele pentru care s-a considerat că se impune abrogarea vechii hotărâri:
„1. Consiliul local Câmpina nu poate să impună prin hotarăre includerea într-o comisie şi chiar delegarea de sarcini către persoane care nu au un contract de muncă semnat cu Primăria Câmpina; chiar şi cele care sunt angajate ale Primăriei Câmpina au un contract de muncă pentru sarcinile specificate în fişa postului, fapt ce ar trebui respectat; aici, menţionăm că unele persoane nominalizate în comisie nici măcar nu au fost întrebate dacă îşi doresc şi au competenţele necesare ca să îndeplinească sarcinile respective, iar specialiştii în muzeografie nu au fost invitaţi înainte de a se lua această hotărâre pentru a se pronunţa în vreun fel.
2. Stabilirea patrimoniului pe secţii presupune, înainte de toate, existenţa lui; atâta timp cât nu ştim dacă există sau nu există, comisia nu are ce să stabilească; aici este un alt punct slab al H.C.L. nr.52/2012: întâi să adunăm bunurile mobile de patrimoniu (prin apel public, printr-o politică de achiziţii cu un buget afectat în acest scop, şi pe baza unor expertize făcute de experţi cu care Primăria poate încheia contracte de prestări-servicii), să ştim pe ce ne bazăm, iar apoi să facem un apel către specialiştii care, prin contract semnat cu Primăria, pot să ne furnizeze servicii de consultanţă pentru organizarea Muzeului.
3. După ce s-a pus la punct tematica pe baza existenţei patrimoniului respectiv, specialiştii pot să propună organigrama, dar şi spaţiul adecvat organizării Muzeului municipiului Câmpina conform respectivei tematici; spaţiul adecvat înseamnă, de regulă, o clădire monument istoric, cu posibilităţi de amenajare a căilor de acces, a unei parcări şi d.p.d.v. peisagistic (atenţie! în H.C.L.nr.52/2012 nu se face deloc referire la spaţiul necesar muzeului deşi acesta este extrem de important conform Ordinului nr.2.297/2006).
4. Identificarea patrimoniului mobil merge mână în mână cu expertizarea şi  achiziţionarea lui. Achiziţiile publice au un regim special, iar proprietarii de bunuri de patrimoniu nu aşteaptă alocări de fonduri sau rectificări de buget. De asemenea, pentru Primărie este dificil să cumpere un bun de patrimoniu de la o persoană fizică. Se poate face, dar printr-o consignaţie, ceea ce evident măreşte preţul. Atenţie! Bunurile de patrimoniu mobil sunt scumpe, date fiind vechimea lor, raritatea lor etc.”

Unii consilieri PDL spun că la baza acestui proiect stă, de fapt, nemulţumirea Jenicăi Tabacu pentru că nu a fost consultată atunci când s-a luat decizia înfiinţării unul muzeu al oraşului.

17 Comments

 1. Flo says:

  Pacat!

 2. USL=Criza economica says:

  Mda, pacat! Multumim USL ca va bateti joc de Campina!

 3. Stefan says:

  nene, mai dusi cu capul de cat USL nu se putea…cine naiba sa va mai voteze la parlamentare? va bateti joc de oras in stil mare la nici cateva luni…deh, prostia se plateste…mai mari ageamii nu am vazut pana acum…pacat ca cei bun simt si capul pe umeri trebuie sa suporte prostia de masa si voturile lor

 4. anna says:

  ce preocupati sunt unii pt acest muzeu ..Sunt lucruri mult mai importante de facut?….USL a facut treaba buna …sunt alte lucruri de rezolvat ( ex:spitalul ) …etc…:)

 5. Gino says:

  Incet dar sigur, madam Tabacu pune stapanire pe acest municipiu , cu consimtamantul tacit al USL cat si al primarului . Dupa ce a pus mana si pe banii campinenilor pe care ii imparte dupa bunul plac apropiatilor sai .

 6. Apache says:

  De …… Dar asta e, de ce sa facem cand putem sa NU facem… Trist

 7. Andrei C says:

  Nu cred ca orasul Campina are nevoie in acest moment de asa ceva. Ma bucur ca s-a renuntat la idee pt ca sunt sigur ca sunt alte lucruri mai importante de facut in orasul nostru decat un muzeu. Eu as zice sa creem niste locuri de munca pt tineri sau cum zicea si anna sa facem ceva cu spitalul. O mica idee pentru cei de la PDL…decat sa faceti acest muzeu, nu ati vrea mai bine sa ne mai faceti un rond in oras? dar sa fie la fel de ‘ieftin’ ca cel de la fibec

 8. Jenica Tabacu says:

  Cand vrei sa nu rezolvi ceva, se spune, infiintezi o comisie. Cred ca primul pas pe care trebuie sa il faca administratia campineana este acela de a identifica un spatiu adecvat pentru un muzeu. Exista o casa pe strada Simion Barnutiu, unde functioneaza Statia de Salvare si unde a functionat Policlinica cu plata. Opinez ca pentru acea statie putem gasi o alta cladire, si nu ditamai casa construita la inceputul secolului XX, care, la o adica, poate fi clasificata ca monument istoric. Daca observam ca in jurul ei exista si spatiu verde si locuri pentru parcare, atunci cladirea are tot ce-i trebuie pentru a adaposti un muzeu. Muzeul Campinei nu poate fi infiintat prin cateva vitrine, in doua camere la etajul unei case. Nici muzeele satesti nu se mai infiinteaza astfel. Acolo, cel mult, poti depozita bunuri, daca temperatura si umiditatea mediului permit acest lucru. Casa de pe strada Simion Barnutiu necesita restaurare, dar in ea poate fi infiintat cu succes un muzeu al Campinei. Si daca patrimoniul se va aduna in timp prin achizitii si donatii, putem apela, pentru inceput, la noile tehnologii care fac minuni in muzeotehnica europeana. Evident, toate acestea au un pret. Dupa cum achizitionarea bunurilor care au legatura cu istoria locala, trecuta si prezenta, reclama bani ce vor fi prevazuti in buget. Eu visez la un muzeu al Campinei care sa-ti taie respiratia pentru ca da, Campina are o istorie iesita din comun si culmea!, potrivita cu sloganul Comisiei Cultura a U.E: „Ünitate in diversitatë”. Poate ca pentru unii nu reprezinta o prioritate muzeul. Mie imi place sa privesc in perspectiva. Daca-l vom infiinta, muzeul va fi un punct tare pentru noi toti. Vor mai zabovi turisti in Campina. Si ni se va duce vestea…daca va fi un muzeu cum n-a mai existat. Si daca vin turisti la Campina, vin bani la Campina. Sau nu de ei avem nevoie?

 9. amelia says:

  Stimata doamna Tabacu,
  Visele dumneavoastra nu nici o legatura cu realitatea-de aceea se numesc „vise”.Dumneavoastra nu stiti sa faceti „lucruri”pentru acest oras decat cu bani FOARTE MULTI.Tocmai am vazut ca veti sa reparati terasele Castelului Hasdeu cu o suma care ar ajunge pentru construirea unei „vile” .Credeti-ma ,campinenii nu vor un muzeu care „sa le taie rrespiratia”ci vor un muzeu.Trebuie inceput intr-o locatie,ulterior daca vor fi prea multe exponate poate fi mutat in cladirea pe care ati „ochit-o”dumneavoastra.In ceea ce priveste muzeotehnica europeana ,este intr-adevar foarte scumpa,dumneavoastra stiti cel mai bine,cateva audioghiduri in limba germana la Muzeul pe care il patronati au costat cat o limuzina.Poate in campania electorala care urmeaza si in care sunt convinsa ca veti fi foarte activa,o sa spuneti campinenilor cati turisti germani v-au vizitat intr-un an.Va urez succes stimata doamna in realizarea „mirobolantelor”dumneavoastra proiecte.

 10. Jenica Tabacu says:

  Pentru „Amelia”: cu 10000 RON, pretul audoighidurilor in limba germana, nu iti cumperi limuzina decat in… vis! In ce priveste restaurarea teraselor Castelului „Julia Hasdeu”, si nu „repararea”, aici expertii si proiectantii vorbesc, nu eu, nici tu. Proiectul de restaurare se afla la Primaria Campina si poti sa-l consulti. Evident, daca te pricepi. Din motive usor de inteles, poti sa-ti dai cu parerea si sa te impotrivesti acestui demers absolut normal intr-o comunitate care isi apara valorile. Conform unei clasificari a monumentelor, Castelul „Julia Hasdeu” se incadreaza in clasa A, aceasta insemnand ca este considerat un monument de importanta exceptionala si universala. Revenind la audioghiduri, pot sa-ti raspund ca visez sa le pun si la dispozitia turistilor din Japonia, China, Israel, India. Te asigur ca merita sa ne promovam cultura, chiar daca ar veni doar un turist din fiecare tara. Desigur, la Castelul „Julia Hasdeu” vin multi straini si, din nefericire, nu toti vorbesc engleza, franceza sau germana.

 11. Jenica Tabacu says:

  Corectez: „audioghidurilor”

 12. Marius says:

  Amelia, Amelia….esti din primarie fetito sau ai legaturi cu primaria, de unde stiai tu de audioghiduri in limba germana….., ce bine ti-o fi mers cand Anghel controla totul , adica 2008-2012…..”stai la coada….ca baga pui”!!!!!!

 13. Dana says:

  Idea de-a face un museu la Campina a venit (independent) si de la doi olandezi ai caror parinti au lucrat la Astra Romana: dl. Hans Van der Meer si dl. Jan Schockenkamp care au copilarit in Campina inainte de al doilea razboi mondial si au iubit-o, vorbind perfect romaneste si avind case in Olanda in stil romanesc si cu obiecte romaneti. Erau dispusi sa participe la muzeu cu donatii ca si alti campineni. Ne-am bucurat ca aceasta idea a fost aprobata de Consiliul local, i-am felicitat. Pacat ca s-a desfiintat comisia dar nu e totul pierdut. Ar trebui sa fie cineva ales (angajat temporar pe basa de project) care sa fie reponsabil de acest project si sa fie ajutat de primarie/specialisti/campineni si care sa raporteze periodic la Consiliu. Cu bunavointa se fac multe chiar si cu bani mai putini ca nu trebuie totul sa fie gata de la inceput. Casa de pe str Simion Barnautiu e frumoasa dar din pacate nu este pe ruta turistica. Ceva in zona celorlalte doua muzee ar fi mai logic si usor de gasit pt turistii grabiti sa ajunga la munte de la Bucuresti. Cineva ca dna Jenica Tabacu care are cunostintele si energia necesara sa organize ar fi un candidat ideeal pt. a conduce acest project. Si Campina are nevoice de asa ceva ca sa se dezvolte in continuare. Succes!

 14. Horia Tiseanu says:

  Discutiile sunt foarte aprinse dar pierdem esentialul.
  Deocamdata initiativa infiintarii unui muzeu a fost blocata in consiliul local de catre majoritatea USL-PPDD.
  Imi pare rau, dar pana cand nu voi afla ca exista o initiativa concreta de reluare a procedurilor de infiintare a unui muzeu al Campinei, nu cred afirmatiile consilierilor majoritatii care se lauda ca vor sa avem un muzeu.
  Nu exista in primarie un compartiment care sa se ocupe de asa ceva, pentru ca sarcinile primariei sunt bine definite de lege si nu includ o asemenea activitate.
  De aceea era buna comisia, care putea lucra foarte bine prin voluntariat.
  Era un inceput, modest si de buna credinta din partea unor oameni care doresc ca si noi campinenii sa avem un muzeu.
  Trebuie sa mai adaug faptul ca acest demers nu costa nimic, cel putin in prima faza, ulterior putand sa alocam fonduri in buget pentru asa ceva.
  Experti, evaluatori si bunuri de patrimoniu scumpe putem gasi oricand. Mai trebuie sa ne uitam si la bugetul orasului nostru care nu este cat cel al Venetiei.
  Sunt convins ca prin voluntariat si cu donatii de patrimoniu din partea unor campieni cu suflet puteam incepe infiintarea unui muzeu al tuturor campinenilor.
  Astept cu caldura din partea USL-PPDD o initiativa reala si credibila pentru reluarea acestui proiect.

 15. Lenesu' says:

  Da’ comunisti mai sunteti! Dati vina pe USL si pe PPDD, fara sa ganditi o clipa! Nu vedeti ca si PDL-ul isi bate joc! Ei zic ca vor sa faca tot, dar nu fac nimic! Vor muzeu, dar nu se poate ca n-au metodologie, vor blocuri izolate, dar vor si banii oamenilor si nici nu le pot izola (adica mai si fura)… Revenind la faza cu muzeul : Chiar trebuie sa le faca primaria si primarul pe toate? De ce nu isi trage d-na Tabacu o fundatie de profil si sa vezi atunci cultura! Are si cadrul legal sa faca mult mai multe si mai are si competenta necesara, ca sa nu mai vorbim de suport. Asa nu se mai pune problema finantarii sau a resursei umane.

 16. Jenica Tabacu says:

  Sugerez ca primul gest de voluntariat sa il faca domnul primar. In sensul de a-l convinge pe domnul Ciupala sa faca prima donatie importanta pentru a pune bazele acestui muzeu. Domnul Tiseanu, ca si mine, l-a auzit pe domnul Ciupala, mare colectionar, cum se eschiva de la aceasta participare „voluntara” in comisie. Si atunci pe cine ne bazam? Eu nu pot face un muzeu fara sediu adecvat, fara patrimoniu si fara bani. Orice proiect are un cost si un pret. Vremea confiscarilor bunurilor de patrimoniu nu mai exista, din fericire. Iar donatori nu am intalnit suficient de multi incat sa putem fonda o asemenea institutie. In general, sunt foarte rari. In schimb, sunt persoane care vand bunuri de patrimoniu, pentru a caror achizitie sunt necesare demersuri administrative si, desigur, fonduri alocate de Consiliul local. Trebuie sa privim in mod realist acest aspect.
  Comentatorii acestui site ar trebui sa aiba decenta de a-si scrie numele. Folosirea diverselor pseudonime intareste ideea ca „postacii” respectivi nu vor decat sa jigneasca si sa comenteze mai mult decat penibil acest subiect.

 17. Petruta says:

  Biserica Hernea locatia perfecta

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *