Administratie publica

„Alcoolul nu te face mare” – o campanie de combatere a consumului de alcool în şcolile şi liceele câmpinene

La Primăria Câmpina a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, o dezbatere privind prevenirea problemelor cauzate de consumul de alcool în rândul tinerilor, în special în rândul elevilor. Iniţiator şi moderator a fost consilierul judeţean Jenica Tabacu, iar la acţiune au participat primarul şi viceprimarul municipiului, deputatul Virgil Guran, directorii şcolilor şi liceelor din Câmpina, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică, Poliţiei Locale şi Poliţiei Municipale. Această acţiune face parte dintr-o campanie mult mai amplă care se va derula la nivel local şi care poartă numele „Alcoolul nu te face mare!”
Este vorba despre o campanie de conştientizare a părinţilor şi profesorilor cu privire la necesitatea prevenirii consumului de alcool de către elevi. Autorităţile locale au luat decizia ca înainte de toate să informeze părinţii şi elevii în legătură cu riscurile pe care le presupune consumul de alcool de către tineri. Părinţii elevilor din Câmpina vor primi o scrisoare-manifest pe această temă din partea administraţiei locale şi parlamentarilor câmpineni. De asemenea, directorii unităţilor de învăţământ din Câmpina vor trebui să transmită Primăriei, până la sfârşitul lunii februarie, o situaţie completă privind: numărul de elevi şcolarizaţi, tematica orelor de dirigenţie, cazurile de elevi depistaţi sau suspectaţi că ar consuma alcool, măsurile care au fost sau urmează să fie luate, modul în care sunt supravegheaţi şi consiliaţi elevii etc.

În momentul în care scrisoarea-manifest va fi definitivată şi semnată de toţi cei implicaţi în campania „Alcoolul nu te face mare” o s-o postăm pe site. Deocamdată, acestea sunt primele informaţii legate de acţiunea derulată de administraţia locală. Dacă presa ar fi fost chemată la dezbatere, probabil că v-am fi putut spune mai multe. Oricum, salutăm această iniţiativă şi sperăm ca demersurile începute acum să fie continuate şi să-şi atingă scopul.

16 Comments

  1. Andreea Dumitrascu says:

    O campanie de informare e binevenita intotdeauna dar, ma scuzati, niciodata nu are finalitate, ma refer la rezultate concrete.E doar o teorie. Problemele elevilor sunt mult mai profunde si complicate pentru a putea fi rezolvate cu o scrisoare trimisa parintilor. Uitati-va in jurul nostru, mai vedeti ceva bun si sanatos, moral si corect?

  2. Jenica Tabacu says:

    Cine a spus ca se va rezolva totul printr-o scrisoare? Si daca nu faci nimic e mai bine? Mult pesimism in comment-ul Andreei! Asta e… viziunea ei. A mea e altfel: impreuna putem invinge.

  3. anonim says:

    Împreună putem învinge! ……HMMMMM Sună a slogan electoral.

  4. Toma M says:

    Copiii fac ceea ce vad in casa si in jurul lor, scoala nu mai reprezinta ceea ce era o data, profesorii sunt dezinteresati, sunt distanti, nu mai vor sa se apropie de elevi decat cu mici exceptii. Si eu sunt pesimista si uneori speriata de ceea ce vad, de generatiile care vin din urma si la care descopar gesturi foarte urate, o salbaticie ca sa nu spun alt fel. Nu zic ca nu e bine sa intervina autoritatile, ba chiar este excelent dar totul porneste de acasa, din casa, apoi din scoala.

  5. Valy says:

    Eu nu cred ca in Campina consumul de alcool la scoala poate fi vazut ca un flagel in sensul ca nu cred ca s/a ajuns asa de departe. Sunt elevi care beau si toata lumea vede si stie adevarul, totusi nu se intampla la scoala, nu vin bauti la scoala. Preventia e buna, sunt de acord, dar eu mai cred ca ar fi fost interesanta o dezbatere publica la care sa fie chemati elevii, ei au mai multe de spus.

  6. Dico Emil says:

    Nu ai de ce sa intrebi elevii, o sa iti spuna doar ce vrei sa auzi, in cel mai rau caz o sa iti spuna si o bucata de realitate si ce si-ar dori. Solutiile nu sunt la ei si ei nu pot face nimic in acest sens. Rar mai sunt cazuri cand unii dintre ei se motiveaza si trec de bariera.

    Atata timp cat tara e in picaj, nu o sa vezi decat amplificarea violentei, excesului de alcool, stresul, nesiguranta zilei de maine, lipsa de scop. Trebuie sa intelegeti ca tineretul nu o sa stea intr-un colt sa taca si sa moara.

    In rest, nu zice nimeni sa nu faci lucruri bune, dar trebuie sa ai si un efect. Altfel, e ca si cum il vaccinezi pe xulescu de tbc, dar stii ca are cancer si oricum moare peste o luna… Probabil macar o data ar trebui sa se faca si o evaluare a efectelor campaniilor de acest gen.

    Totusi ca sa nu fiu negativ, ca efect bun (daca functioneaza) este faptul ca se intarzie efectul existent in strainatate, unde in discoteci este prapad cu copii sub 16 ani ametiti de bautura.

  7. Nenea Anton says:

    Doamna Tabacu, Impreuna putem invinge suna a slogan de euro-parlamentare? Sau e o metoda ieftina de la domnul Dan?

  8. dan says:

    o initiativa de laudat bravo dar sa vedem cit va tine? dar ce vor face mai departe? au promis si alti ca se vor ocupa si de copii premianti dar din famili sarace nimeni nu a facut nimic le scot ochii cu o bursa sociala de 50 de ron
    daca cineva vrea sa vada astfel de copiii care au fost dati exemplu pe unde au fost la scoala si in afara ei sa lase un comentatiu si voi da date de contact

  9. Jenica Tabacu says:

    Astept propuneri constructive. Daca tot comentati, faceti-o cu un rost! Daca vreti sa fiti rautaciosi, continuati, dar atitudinea voastra nu serveste cauzei!

  10. Mirica says:

    Nenea Anton…., cred ca ai consumat ….alcool..!

  11. Andrei Popa says:

    Am o propunere constructiva. Din banii pe care ii ia muzeul Hasdeu, sa se duca 5% catre aceasta actiune de combatere a consumului de alcool in scoli si licee. Ar ajunge pentru toata Valea Prahovei.

  12. Dico Emil says:

    Altceva constructiv? Cam greu doar pentru un box de comentarii:) Puteti sa pastrati banii pana ajunge vaccinul antialcool disponibil/ieftin si sa ii vaccinati pe cei care ii prindeti bauti in scoala. Oricum, ideea nu era sa nu se faca nimic, ci sa se faca ceva care sa aiba si efecte masurabile.

    Dar de exemplu platiti profesorii pentru extra-ore/meditatii la scoala.

    Nu ca s-ar duce elevii de placere in mod special, dar daca afla si parintii ca exista s-ar putea sa ii forteze pe elevi sa se duca decat sa plateasca meditatii in particular.

    Astfel impacati si capra si varza, pentru ca parintii fac economii, profesorii isi rotunjesc veniturile si grupurile de elevi fiind mici, profesorii pot sa ii ajute ca in privat. La urma elevii pot fi motivati cu un fb din partea casei pentru participare 100% la extra-ore, li se pot da un chestionar anonim unde sa spuna daca profu’ chiar si-a dat interesul si bonificat sau alte modalitati blablabla.

    Dar totul oricum tine de sistemul social, acela trebuie fixat, altfel e ca si cum iei algocalmin cand ai cancer…

  13. Ana Maria Dascalu says:

    Sunt din Campina si locuiesc in Bucuresti sperand sa vina ziua in care sa ma intorc acasa nu doar la sfarsit de saptamana de doua ori pe luna. Imi iubesc orasul natal si sunt sigura ca in Campina noastra lucrurile nu au luat*o razna ca in marile orase. Sustin campania antialcool si cred ca primul pas important a fost facut in secunda in care s*a recunoscut ca problema exista. Va fi mult de munca din cauza unei mentalitari eronate dar le doresc mult succes celor care se ocupa de campanie si n*ar fi rau sa vina cat mai multi oameni alaturi de initiatori, ca e problema orasului.

  14. Cristina Mihai says:

    Intr-o societate normala,individul este suma celor trei institutii de baza:familie,scoala biserica.Va rog sa le anializati pe fiecare in parte si veti realiza imaginea noii generatii…Cand eram la liceu, un coleg mai obraznic a fost intrebat de unul dintre profesori:Ce sunt parintii sai?Pai tata este turnator,iar mama este…filatoare…

  15. Daniela Iftode says:

    Mult succes doamna Tabacu! Multi vorbesc putini actioneaza!

  16. Nenea Anton says:

    Trebuie un profesionist sa se ocupe de treaba asta, nu un profesor de istorie in spiritsm.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *