UPDATE – în această seară, în urmă cu puţin timp, ministrul Eugen Nicolăescu a susţinut o scurtă declaraţie de presă în cadrul căreia a precizat că valoarea coplăţii va fi între 5 şi 10 lei şi se va plăti o singură dată, la externarea pacientului. Nu este vorba despre 10 lei pe zi, ci despre 10 lei pentru toată perioada de internare, indiferent cât este aceasta.
Despre introducerea coplăţii pentru serviciile medicale se vorbeşte de mai multă vreme. Acum, iată, Ministerul Sănătăţii a anunţat oficial introducerea coplăţii de la 1 martie 2013, numai în spitale. Acest lucru a fost convenit de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional. După cum a precizat ministrul Eugen Nicolăescu, nu se va percepe coplata pentru serviciile de urgenţă, cele primite în ambulatoriu de specialitate, pentru medicina de familie şi în cazul analizelor medicale. Premierul Victor Ponta şi ministrul Nicolăescu au afirmat că această coplată nu va depăşi 10 lei de caz externat. Nu au precizat, însă, dacă este vorba despre 10 lei pe zi, pe săptămână… sau doar 10 lei, pur şi simplu.
În schimb, a făcut unele precizări Erik de Vrijer, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bucureşti, Erik de Vrijer a afirmat: „Sistemul de sănătate este scump, iar consumatorii, pacienţii, trebuie să aibă alternative. Nu am intrat în detalii referitoare la coplata de 10 lei, dacă este pentru perioadă de o zi sau pentru perioada internării. Eu cred că este pe zi, cel puţin aşa am înţeles din discuţii. Dar vreau să vă spun că, dacă o coplată este foarte mică, atunci măsura introdusă va eşua”.
Nu vor plăti coplata:
– pensionarii cu venituri de sub 700 lei/lună
– copiii până la 18 ani
– tinerii cu vârste între 18-26 ani, dacă sunt elevi sau studenţi
– bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, fără venituri din muncă sau pensie
Câteva precizări:
– primul proiect de lege privind introducerea coplăţii a fost realizat de Ministerul Sănătăţii în 2009, apoi a fost modificat de mai multe ori şi supus dezbaterii publice
– în primăvara lui 2011, proiectul de lege a fost aprobat de Senatul României, apoi a fost respins de Camera Deputaţilor
– după alte discuţii şi modificări, Parlamentul a aprobat Legea 220/2011 privind introducerea coplăţii, act normativ publicat în Monitorul Oficial din 28 noiembrie 2011. Urma ca, de la 1 ianuarie 2012 să se introducă coplata pentru mai multe categorii de servicii medicale
– au urmat mai multe amânări pentru că s-a întârziat cu definitivarea normelor metodologice de aplicare a legii
– noua putere a revenit asupra proiectului şi, după discuţiile cu FMI, iată, s-a stabilit şi data intrării în vigoare a coplăţii – 1 martie 2012
– este un proiect controversat, modificat de nenumărate ori şi care, încă, nu corespunde pretenţiilor FMI, reprezentanţii Fondului considerând că valoarea stabilită de Guvernul României este prea mică…
Din pacate, vor plati aceasta taxa de spitalizare tot angajatii, cei care si asa platesc contributii la sanatate. Eu vreau sa stiu ce mi se ofera in plus intr*un spital public de vreme ce eu dau niste bani in plus. E o suma mica, dar o platesc tot eu cea care sunt la zi cu contributiile la bugete.
Sa facem socoteala:spaga la doctor,la anestezist,la asistenta,la infirmiera,la portar…si acum si coplata,hotarata de FMI,care-si vrea banii inapoi.In 2013 vom avea de returnat numa 6 miliarde euro…Ieftin si bun!!!
Excelent, 6 miliarde de euro. Parca zicea Ponta ca ieftineste toate cele..
Domnule Popa,
Se pare ca nu intelegi ca si campania electorala s-a terminat…In Campina la a treilea mandat este d-ul Tiseanu,fost la PC,la PNL,si acum la PDL…Anghel si el ca tot romanu’impartial a fost la PNTCD,PC,PNL,PC,PNDC,PDL,adica la ciolan…Inainte de ’89,cei care criticau regimul comunist erau internati in spitale de pshiatrie,dumneavoastra vad ca recomandati doctori…Se pare ca nu intelegeti ceeace se intampla in jurul dumneavoastra…Ar fi o singura explicatie:Ati fost deconectat de la banii publici si acum va plangeti de mila aici pe site…
Cristina, IU HEV AN OBSESIAN!
@CRISTINA EȘTI RUPTĂ DE REALITATE …..
Nenea Anton ,
Your English is better and better…
Era ironic, cum te altfel te incadrezi:)
Cristina esti culmea! Tot Tiseanu si Anghel sunt de vina?
Sau ai o amnezie recenta si ai uitat ca eu sunt ales LOCAL si nu am nici o legatura cu legile votate de parlament, propuse de guvern?
Iar Florin Anghel nu mai are nici o legatura cu parlamentul si guvernul?
Cristina cind doi iti sun ca te-ai imbatat,du-te la culcare…prea crezi ca le sti pe toate si la Campina si la Poiana am vazut ca te-ai luat de Primar…Esti intr-adevar pe alta lume!