Social

Mâine intră în vigoare noile prevederi ale Codului Rutier

Trafic rutierLegea 203/2012 care modifică şi completează Codul Rutier intră în vigore mâine şi aduce multe noutăţi pentru participanţii la trafic. Una dintre principalele modificări se referă la reînnoirea permisului auto, care se va putea realiza doar după efectuarea unui control medical. Până acum, vizita medicală nu era obligatorie. O altă noutate este aceea că mopedele nu vor mai putea fi conduse fără permis. Pentru conducerea lor va fi necesar un permis de categoria AM, care poate fi obţinut doar de tinerii care au cel puţin 16 ani împliniţi. Permisul AM este valabil 10 ani, iar obţinerea lui depinde de susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor, dar şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului.
Noul Cod Rutier reglementează şi circulaţia pe biciclete. Astfel, pot fi sancţionaţi cu amenzi din clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte-amendă) pentru nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor.
O altă noutate – începând de mâine, conducătorii auto vor putea contesta hotărârea judecătorească prin care sunt soluţionate plângerile depuse împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor rutiere. Asta în condiţiile în care, până acum, o astfel de hotărâre judecătorească era definitivă şi irevocabilă.

Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere, conform noului Cod Rutier:

– 16 ani împliniţi pentru categoriile AM, A1 şi B1;

– 18 ani împliniţi pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;

– 20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A;

– 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW;

– 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv.

2 Comments

  1. Andrei Popa says:

    Mersi Ponta pentru ca imi dai amenda daca merg cu bicicleta!

  2. Eu cred că s-ar potrivi mai bine Poantă decât Ponta, se tot joacă cu răbdarea noastră… până când ?

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *