Administratie publica

Primăria Câmpina se judecă în continuare cu Ministerul Culturii pentru schiţele pictorului Nicolae Grigorescu

Schite GrigorescuObiectul acestui proces, care durează de aproape 11 ani, îl reprezintă 202 schiţe şi desene în creion, peniţă şi laviu, realizate de maestrul Nicolae Grigorescu şi care se află la Muzeul Naţional de Artă al României. Aceste schiţe şi desene aparţin Câmpinei, lucru demonstrat de administraţia locală cu documente clare. În 1939, Gheorghe N. Grigorescu, fiul marelui pictor şi singurul moştenitor al acestuia, a vândut Primăriei Câmpina, pentru 600.000 lei, schiţele şi desenele în cauză, în baza unui contract de vânzare-cumpărare, lucrările intrând, astfel, în patrimoniul Câmpinei. În 1950, aceste lucrări au fost luate în custodie de Muzeul Naţional de Artă al României, iar în anul 2002, Primăria Câmpina a dat în judecată Ministerul Culturii şi Muzeul de Artă pentru recuperarea operelor. Procesul continuă şi astăzi.

Dosarul în cauză a parcurs toate etapele procesuale: fond, apel şi recurs, precum şi calea extraordinară de atac a contestaţiei în anulare. Toate instanţele, inclusiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au dat câştig de cauză Primăriei Câmpina, obligând Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional de Artă să înapoieze Câmpinei lucrările maestrul Grigorescu, pentru a putea fi expuse, alături de celelalte tablouri, la Muzeul Memorial. Printre schiţele şi desenele revendicate de autorităţile câmpinene se numără „Fetiţă pe gânduri”, „Car cu boi”, „Ţăranca”, „Car cu şase boi” etc.
„Încercând să punem în executare sentinţa civilă, titlul nostru executoriu a fost contestat de părţile adverse în cadrul unui proces având ca obiect contestaţie la executarea care a fost admisă la instanţa de fond. În vederea obţinerii posibilităţii de executare a sentinţei şi punerii acesteia în aplicare, am promovat o nouă acţiune, care, de asemenea, a parcurs toate etapele procesuale, iar Curtea de Apel Bucureşti ne-a dat încă o dată câştig de cauză”, se arată în raportul realizat de Biroul Juridic al Primăriei Câmpina, raport care va fi prezentat mâine Consiliului Local.
Dosarul a ajuns din nou la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, următorul termen de judecată fiind 12 februarie 2013.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *