Administratie publica

Regionalizarea include Prahova în Regiunea Sud Muntenia, alături de alte şase judeţe

RegionalizareaRegionalizarea României nu este un subiect nou. Se vorbeşte despre el de ani de zile, ba chiar au existat şi mai multe proiecte privind împărţirea ţării în regiuni de dezvoltare. În 2011, un astfel de proiect îl prezenta şi Guvernul Boc, dar propunerea a picat din cauza opoziţiei UDMR. Acum, USL vine cu un nou proiect, potrivit căruia România ar urma să fie împărţită în opt regiuni de dezvoltare. Ca şi în proiectul lui Boc, Prahova ar urma să facă parte din Regiunea Sud Muntenia, alături de Argeş, Dâmboviţa, Călăraşi, Ialomiţa, Giurgiu şi Teleorman.

Pe scurt, principalele prevederi din proiectul USL privind regionalizarea:
– regionalizarea se face pe criterii economice, de dezvoltare, şi nu pe criterii etnice
– regionalizarea nu presupune desfiinţarea judeţelor
– scopul regionalizării – reducerea decalajului de dezvoltare dintre judeţele ţării
– consiliile judeţene rămân în funcţiune, doar că apare şi un consiliu regional condus de un preşedinte ales prin vot direct de către cetăţeni (primele alegeri în această structură vor fi cele din 2016). Consiliul regional va avea, aşasar, un preşedinte şi va fi format din consilieri regionali aleşi tot prin votul cetăţenilor. Fiecare judeţ dintr-o regiune va da consilieri regionali, numărul acestora urmând să fie stabilit în funcţie de populaţia fiecărui judeţ.
– şi prefecţii rămân în activitate, doar că nu va mai exista câte un prefect în fiecare judeţ, ci câte unul în fiecare regiune
– fiecare regiune va avea un centru regional, un fel de „capitală”. Aici, problema este ceva mai complicată, pentru că, în mod cert, vor exista orgolii puternice în teritoriu. Proiectul USL prevede existenţa mai multor centre într-o regiune, un centru economic, un centrul politico-administrativ, un centrul cultural etc.
– bugetele regiunilor vor fi alcătuite din bugetele locale, fondurile europene şi fondurile de coeziune.

Sunt multe lucruri care urmează să fie clarificate pe parcurs. Proiectul este complex şi după discuţiile cu toate partidele politice şi reprezentanţii societăţii civile, va fi supus dezbaterii publice. Este un proiect important, care necesită, înainte de toate, modificarea Constituţiei. Cert este că Guvernul intenţionează ca regionalizarea să fie finalizată în acest an, pentru a prinde apoi fondurile europene din perioada 2014-2020.

Iată ce spune preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, despre regionalizare:
„Bugetul se produce de ţară şi se mănâncă în Bucureşti 80%. Cetăţeanul plăteşte taxe şi impozite să aibă apărare, ordine în stradă, să aibă sănătate publică gratuită, educaţie. Nu se poate să-l las pe cel de la o comună să umble prin noroi, fără canalizare, iar în Bucureşti să pun iluminat scump de sărbători. Nu se poate ca din toate accizele pentru carburanţi toţi banii să ajungă la un minister, iar în judeţul Prahova să nu se întoarcă nici un leu. Rostul regionalizării este dezvoltarea echilibrată a teritoriului naţional. Dacă are unul apă la bloc trebuie să aibă toată România. Resursele trebuie mutate”, a declarat, pentru “Gândul”, Mircea Cosma, care susţine proiectul de regionalizare. Singura reţinere a lui Mircea Cosma este legată de ideea existenţei mai multor centre de putere în cadrul unei regiuni, preşedintele CJ Prahova considerând oportună existenţa unui singur centru regional.
Regiuni
(Sursă – www.cjph.ro)

5 Comments

 1. misu says:

  Păi ce brumă de bani avem din Argeș și Prahova, se duce in Teleorman Calărași și Ialomița

 2. Andrei Popa says:

  Normal, are si Dragnea datorii…

 3. danz_1973 says:

  1) Misu, ai dreptate!
  2) „Iată ce spune preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, despre regionalizare:
  „Bugetul se produce de ţară şi se mănâncă în Bucureşti 80%…” Chiar asa sa fie? Ma indoiesc!
  3) ” Nu se poate să-l las pe cel de la o comună să umble prin noroi, fără canalizare, ..” Da, aici are si omu’ dreptate, dar oare numai asta e cauza?
  4) De ce nu e jud. Buzau in regiunea noastra – sa-i zic asa – si, macar, Calarasi sa fie alaturi de Braila, Tulcea etc? Ma gindesc ca au mult mai multe in comun.
  5) Asta e suplimentar, daca vreti. E, de fapt, o intrebare pt. Severin: ce se mai aude cu Predealul in jud. Prahova sau, ma rog, in regiunea 3? Evident ca si daca il intreb direct nu voi primi vreun raspuns!

 4. Multe ar fi de spus dar mă limitez la o remarcă esenţială : „CA LA NOI LA NIMENEA ! ” Adică: de 22 de ani legiuitorii noştrii, trimişi de noi, în necunoştinţă deplină cu cine vom avea de-a face 4 ani, ca deputaţi şi senatori în cele două camere legislative ( de ce nu UNA singură cu oameni bine pregătiţi , recunoscuţi , nu politruci coloraţi şi egoişti) în care se proliferează fenomenul de înmulţire de la mandat la mandat, nu prea se ştie cum s-a ajuns de la 300 la 600 de beneficiari a unor salarii, pardon… indemnizaţii grase ce nu se fac publice ca să nu ştim cât din bugetul statului înghite acest aparat „mamut” care judecă foarte slab în cazul multor legi care.. mereu şi mereu sunt amendate, modificate, înlocuite şi care nu sunt respectate de nimeni începând cu legiuitorii.
  Şi inevitabil vine o întrebare : pentru ce avem şi plătim această armată de oameni pe lângă care mai mâncă o pâine un secretar, un asistent, un consilier, un poliţist, o maşinuţă, o plimbare peste mări şi ţări de unde se întorc după cum au plecat, cu nimic de-al lor nici în buzunar dar nici în cap ? După cum avem legile tot aşa sunt legiuitorii : să nu uităm că o lege trece prin votul majorităţii, deci cele de mai sus este oglinda votului. A auzit cineva în 22 de ani de un referendum asupra sistemului legislativ bicameral sau unicameral ? Eu nu. Ce fel de DEMOCRATIE este aceea în care faci legi de capul tău fără a întreba cetăţeanul ce ar vrea el mai întâi ? Aapoi concepi , discuţi, ajustezi, corectezi legea şi când consideri că este fără cusur, n-o să mai fie modificată cel puţin 10 ani, atunci poţi s-o pui în dezbatere publică pe toate canalele mass-media şi apoi în camere. Ne-au cocşat OUG-urile, OG-urile, Hg-urile etc ce se schimbă de la o zi la alta. Nimeni nu are în vedere perspectiva , viitorul acestui neam , soarta acestei ţări care a distrus aproape totul din ce exista până în 1990? Câte generaţii anterioare au muncit la realizarea acestora? Vorbim de REGIONALIZARE şi ţara NU ESTE ÎNTREAGĂ, mai lipseşte regiunea la Est de Prut. D- l senator Severin are pregătire de istoric, s-ar putea sesiza din oficiu asupra acestei omisiuni şi să-şi amintească de jalea românului de odinioară…” De la Nistru pâ-n la Tisa tăt românul plânsumisa ” sau ” sărac în ţară bogată .. noi cerşim din poartă-n poartă ” . Sigur, nu va face dânsul o asemenea interpelare , nu-l priveşte personal ci pe ….alţii care-şi şterg lacrimile de dor şi jăle că nici măcar nu se pot revedea decât cu paşaport… auzi frate, ne trebuie paşaport peste Prut. Unde am ajuns,,, cine ne conduce, am ajuns de batjocura lumii, bine că mulţi nici nu ştiu că existăm, asta-i treaba europarlamentarilor cu salarii de 12.000 Euro pe lună, nu pe an ! Aşa este d-le Senator Severin şi d-le deputat Guran ? Ieşiţi la rampă, aveţi presă locală, internet, telefon, afişe şi fluturaşi electorali la discreţie etc.
  Un lucru mai lipseste : CURAJUL DE A SPUNE ADEVĂRURI NU MINCIUNI

 5. misu says:

  Domnule Paraschiv, a-ți spus concret ce trebuia spus de mult, dar toți tac,ei sunt in parlament aleși de noi, dar acolo fac jocurile șefilor de partid .

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *