Medicul Călin Tiu este, de aproape trei săptămâni, managerul interimar al Spitalului Municipal Câmpina. A rămas şi consilier local, chiar dacă, la un moment dat, spunea că are demisia pregătită. Ei bine, se pare că nu mai e nevoie ca Tiu să demisioneze din Consiliul Local şi asta pentru că legislaţia în materie de incompatibilităţi a fost modificată, iar articolele care l-ar fi împiedicat pe medicul câmpinean să fie şi manager de spital şi consilier local au fost abrogate. Juriştii Primăriei şi Consiliului Local consideră că, în baza actualei legislaţii, nu se pune problema ca Tiu să fie incompatibil. Totuşi, pentru ca situaţia să fie clară şi să nu apară eventuale interpretări politice sau de altă natură, administraţia locală a solicitat un punct de vedere scris din partea Agenţiei Naţionale de Integritate. Răspunsul ANI încă nu a sosit.
Rămânerea lui Tiu în Consiliul Local este o mică lovitură pentru conducerea PNL Câmpina. Călin Tiu este consilier PSD, a candidat pe lista USL, iar plecarea lui din CL ar fi permis următorului de pe listă – liberalul Enache Dragomir – să devină consilier local. Astfel, s-ar fi echilibrat raportul PSD-PNL din Consiliul Local şi fiecare partid ar fi avut câte patru consilieri. Dar aşa… raportul rămâne 5 la 3 şi să nu credeţi că acest lucru nu contează.
Iată prevederile legale în materie de incompatibilitate. Potrivit acestora, Călin Tiu poate îndeplini ambele funcţii. Un oarecare semn de întrebare îl ridică, totuşi, Articolul 180 al Legii 95/2006, dar probabil că ANI va lămuri acest aspect.
Legea 215/2001 a administraţiei locale, actualizată:
Art. 30. – (1) Calitatea de consilier este incompatibilă cu:
a) funcţia de prefect şi de subprefect;
b) calitatea de funcţionar public în aparatul propriu de specialitate al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale; calitatea de funcţionar public în aparatul propriu de specialitate al consiliului judeţean, al prefectului, al serviciilor publice de interes local sau judeţean, al serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte autorităţi ale administraţiei publice centrale; calitatea de angajat în cadrul autorităţilor administraţiei publice locale respective sau în cadrul aparatului propriu al prefectului din judeţul respectiv;
c) funcţia de manager sau membru în consiliul de administraţie al regiilor autonome ori de conducător al societăţilor comerciale înfiinţate de consiliile locale sau de consiliile judeţene;
d) calitatea de primar;
e) calitatea de senator, deputat, ministru, secretar de stat, subsecretar de stat şi cele asimilate acestora.
Legea 161/2003 privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice:
Art. 88 (1) Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu:
a) funcţia de primar sau viceprimar;
b) funcţia de prefect sau subprefect;
c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respectiv;
d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă;
e) funcţia de preşedinte sau de secretar al adunărilor generale ale acţionarilor sau asociaţilor la o societate comercială de interes local ori la o societate comercială de interes naţional care îşi are sediul sau care deţine filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă;
f) funcţia de reprezentant al statului la o societate comercială care îşi are sediul ori care deţine filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă;
g) calitatea de deputat sau senator;
h) funcţia de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora.
Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, actualizată:
Art. 180 (1) Funcţia de manager persoană fizică al unui spital este incompatibilă cu:
a) exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică;
b) exercitarea oricărei activităţi sau oricărei alte funcţii de manager, inclusiv cele neremunerate;
c) exercitarea unei activităţi sau a unei funcţii de membru în structurile de conducere ale unei alte unităţi spitaliceşti;
d) exercitarea oricărei funcţii în cadrul organizaţiilor sindicale sau patronale de profil.
cum adica nu e incompatibil? asta e o ilegalitate ordinara!
Dar Seful pietii de ce poate ?!?
Si uite asa se mai bate un cui in cosciugul USL. PSD are si director de spital dar rămane si cu un consilier, iar PNL …….. buza umflata.
Păi dacă s-a ocupat Frățilă de negocieri. Omul habar nu are despre legile din țara asta. Este paralel. Zicea cineva că se vrea primar?
Primar va fi Popa Eugen – Apa Talea. Deja Virgil trege sfori pentru el. O sa vedeti.
Forza,PNL…restul,vorbe pentru fraieri.Sunteti de decor,sau nici macar atat
Daca veti citi cu atentie extrasele din legile mentionate in articol, va veti da seama si de ce seful pietei poate fi si consilier local.
Legile sunt asa de interpretabile incat numai cine nu vrea , nu poate . Eu cred ca legile ar trebui facute clar astfel incat sa nu dea loc la interpretari.
Parerea mea este ca ambele situatii sunt legale . In cazul domnului doctor singura inechitate este in situatia din USL Campina unde PNL-ul local este dezavantajat .
Da’ ce de juristi inflacarati avem pe site-ul asta!!! Pai de ce sa nu lasam ANI sa spuna ultimul cuvant?!?! Ne cam place sa ne bagam in seama, nu-i asa? Eu l-as pune si pe Gigi de la scularie manager, numai sa faca treaba la spital, chiar daca ar fi si prefect, si primar, si consilier, si Base al II lea….
eu zic sa cititi cu atentie ce spune Legea 95privind reforma în domeniul sănătăţii, actualizată:
Art. 180 (1) Funcţia de manager persoană fizică al unui spital este incompatibilă cu:
a) exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate
Ce parere aveti?functia de CONSILIER LOCAL este INDEMNIZATA-ce sa mai spuna ANI?scrie aici negru pe alb
In alta ordine de idei ,Legea spitalelor la art.23 spune:Persoanele care detin clinici private ori sunt actionari sau asociati la societãti comerciale care au în obiectul de activitate furnizarea de servicii medicale sunt incompatibile cu calitatea de membru în comitetul director al spitalului.Managerul este membru in Comitetul director dar ma intreb MEDIS ce o fi,Tiu ce calitate o fi avand acolo?
Mai vreti?mai sunt o gramada de prevederi care il fac pe TIU incompatibil
Avea termen 15 zile sa isi dea demisia,acum o sa piarda functia de manager ca asa spune la lege-se pierde ultima functie;Se adevereste proverbul:Cine alearga dupa 2 iepuri nu prinde nici unul
Un comentariu la comentariu: Elvis spune ca PNL-ul local este dezavantajat! Inteleg afinitatea lui Elvis catre partidele de centru dreapta si mai ales catre PNL, dar cred ca PNL-ul campinean a fost chiar avantajat de USL. Este drept ca a crescut mult in ultimii ani, dar nu a ajuns nici pe departe la anvergura PSD-ului in Campina. O privire critica si realista nu ar strica PNL-ului si poate chiar ar ajuta acest partid sa mai creasca. Pe de alta parte, PSD beneficiaza in campina de o resursa umana importanta si, cel mai probabil, odata cu orientarile noi aparute in acest partid, aceasta resursa umana va creste. In rest… chiar are dreptate Elvis! Legea poate fi interpretata de asa natura incart sa nu se constate nici o situatie de incompatibilitate. Ar fi si pacat, pentru ca am pierde ori un manager de mare anvergura, ori unul dintre cei mai seriosi consilieri locali din Campina.
manager de mare anvergura? Trump, unde esti?
Nu imi dau seama de ce se agata unii sa tina ocupate mai multe scaune , doar nu s-au terminat campinenii valorosi . Sa se hotarasca sa lase locul si altora !
Noul manager de la Spitalul Municipal Câmpina, Călin Tiu, a anunţat că a găsit mai multe probleme în actele instituţiei. Una din cele mai mari surprize a fost descoperirea unui contract cu o casă de avocatură, contra sumei de 10.000 de lei pe lună, venit în condiţiile în care fosta conducere a unităţii medicale anunţase că avocaţii percep doar comision de succes, fără a încasa o sumă fixă lunară, informează site-ul expresuldeprahova.ro.
O sută de milioane de lei vechi pe lună, timp de un an şi jumătate, este valoarea contractului semnat între unitatea medicală şi casa de avocatură Georgescu şi Asociaţii din Bucureşti, pentru reprezentarea spitalul în procesul cu clinica Romgermed. Suma este uriaşă, pentru o instituţie care se confruntă cu probleme financiare şi abia are bani de salarii.
„Şi eu, ca şi voi, am crezut că totul se face pe gratis, urmând ca, la final, să fie încasat onorariul de succes. Însă iată că, zilele trecute, mi s-a comunicat că banii daţi nu le ajung nici de benzină şi că ar vrea 15.000 de lei pe lună. Mie nu mi se pare în regula”, a afirmat Calin Tiu, potrivit sursei citate.
La un calcul simplu, sumele plătite până acum se apropie de 200.000 de lei, iar casa de avocatură este în situaţia în care are tot interesul să tergiverseze procesul. Consilierii locali au picat de acord cu privire la prelungirea colaborării cu avocaţii, însa cu amendamentul ca Spitalul să încheie un contract în care să fie stipulat un onorariu pe dosar, şi nu pe lună.