Social

17 persoane din Câmpina şi localităţile vecine au fost înşelate prin „metoda accidentul”

„Metoda accidentul” este cea mai nouă modalitate de înşelăciune. Scenariul este următorul: victima este sunată şi anunţată că o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier. Sub pretextul că ruda respectivă are nevoie urgentă de bani pentru a ieşi din încurcătură, victimei i se solicită o anumită sumă prin transfer bancar sau încărcarea unor cartele telefonice. Şi i se mai cere să nu ia legătura cu ruda în cauză, pentru că este fie în spital, fie la poliţie. În ultimele luni, această metodă a avut „mare succes”, multe dintre persoanele apelate dând curs cu multă uşurinţă solicitărilor escrocilor. Şase persoane din Câmpina s-au lăsat păcălite şi au trimis escrocilor sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 lei. În plasa infractorilor au căzut şi 11 persoane din localităţile învecinate Câmpinei, unele dintre ele plătindu-şi naivitatea cu sume de până la 6.000 lei.
Toate aceste cazuri sunt cercetate de Poliţia Municipiului Câmpina şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova. Au fost identificaţi şi audiaţi mai mulţi suspecţi, intermediari ai afacerii, iar ulterior împotriva lor a fost începută urmărirea penală pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune în formă continuată.
„Metoda accidentul” este tot mai folosită în România, persoane din mai multe judeţe fiind înşelate de escroci. Indivizii care sună au unele informaţii despre victime şi rudele acestora (în unele cazuri, este vorba despre rude plecate în străinătate). Au fost şi situaţii în care cel care a sunat s-a dat drept nepotul victimei, a vorbit pe larg despre „accidentul” în care a fost implicat şi a explicat că vocea îi este schimbată din cauza rănilor suferite şi a tulburării.

În cazul în care sunteţi sunaţi şi vi se prezintă la telefon un scenariu de tipul celui de mai sus, nu vă lăsaţi păcăliţi. Poliţia recomandă să rămâneţi calmi şi să luaţi legătura cu ruda despre care vi se spune că a suferit un accident, chiar dacă individul de la celălalt capăt al firului vă spune că acest lucru nu este posibil. Verificaţi fiecare informaţie şi nu trimiteţi bani nici prin transfer bancar, nici prin intermediul unor terţe persoane. De asemenea, nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică. Puteţi contacta Poliţia Câmpina la numărul de telefon 0244.336.128.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *