O afirmaţie care ne poate pune pe toţi pe gânduri şi care, dacă este adevărată, atunci ar fi foarte grav. O afirmaţie care-i aparţine consilierului local Daniel Telegescu (PDL) şi care a fost făcută în şedinţa extraordinară de aseară a Consiliului Local Câmpina, atunci când s-a discutat proiectul privind manifestările culturale pe care administraţia locală, prin instituţiile de cultură, le va organiza în acest an. Dacă bugetul local a fost aprobat în unanimitate şi cu rapiditate, manifestările culturale au generat discuţii aprinse. Până la urmă, proiectul a trecut (cu o singură abţinere), dar nu înainte de a se plăti ceva poliţe politice. Să o luăm cu începutul…
Proiectul a fost iniţiat de Comisia de Cultură a Consiliului Local Câmpina, în numele căreia a vorbit preşedintele Florin Frăţilă (PNL). El a prezentat extrem de lapidar proiectul privind manifestările culturale, iar consilierul Elena Albu (PDL) a dorit mai multe explicaţii: „Am mai multe întrebări pentru iniţiatori. De unde a apărut necesitatea unor activităţi noi? Când a luat fiinţa Ansamblul Tineretului, căruia noi ar trebui să-i acordăm nişte bani, dar nu ştim dacă există sau nu, că până acum nu am auzit de el? Este legal să finanţăm de la bugetul local cursuri de dans, actorie şi arte plastice? Nu cumva cei care participă îşi plătesc cursurile? De ce este nevoie de o antologie a colocviilor Revistei Noi, când finanţăm anual activitatea acestei reviste? De ce facem salon de artă plastică şi de vară, şi de toamnă? Când au loc manifestările, că nu există nici un program de desfăşurare măcar pe luni? Sunt mai multe semne de întrebare şi v-aş ruga să-mi răspundeţi la ele”. Într-o primă fază, Florin Frăţilă a părut foarte calm şi a răspuns: „E un program bine articulat şi, dacă aveţi nelămuriri, vă invit la comisie pentru a obţine detalii!” Răspuns greşit, după cum a considerat Elena Albu: „Domnule Frăţilă, dăm aproape 7 miliarde de lei vechi pentru aceste acţiuni, nu credeţi că ar trebui să ştim mai multe detalii? Dacă vă bazaţi doar pe majoritatea pe care o aveţi în Consiliu şi ne sfidaţi, vă înşelaţi!”
A intervenit şi Monica Clinciu (PDL): „Nu suntem aici să discutăm? Trebuie doar să aprobăm, pur şi simplu? Dar cine e acest guru al culturii câmpinene care vine cu o listă ce nu poate fi contestată? Nu se poate să aveţi pretenţia să votămaceastă listă fără să lămurim nişte lucruri. Spre exemplu, eu nu înţeleg de ce trebuie finanţat de la bugetul local un bal organizat de o fundaţie medicală privată? Sau cine sunt acei scriitori ale căror cărţi le finanţăm de la bugetul local?”
Florin Frăţilă continua să fie calm. Probabil, se baza pe faptul că, anterior şedinţei, toate formaţiunile politice reprezentate în Consiliul Local se înţeleseseră asupra acestei liste cu manifestările culturale. Totuşi, nişte răspunsuri ar fi trebuit date, mai ales pentru câmpinenii care urmăresc şedinţele Consiliului Local şi care, acum, în mod cert, au rămas cu nişte semne de întrebare.
Cel care a reuşit să-l enerveze teribil pe Florin Frăţilă a fost, culmea, chiar unul dintre colegii săi de comisie, Daniel Telegescu (PDL), cu o afirmaţie incredibilă: „Nici noi nu ştim cine sunt acei scriitori câmpineni care vor fi publicaţi sau despre ce lucrări va fi vorba… Pentru că lista manifestărilor culturale ne-a fost impusă în cea mai mare parte!”
Şi abia de aici a început nebunia. „Sunt scârbit! Am dat dovadă de totală transparenţă, iar toţi membrii comisiei, inclusiv cei din PDL, au participat la toate întâlnirile care au avut loc, inclusiv primarul Horia Tiseanu a participat la unele dintre ele. Forţele politice ştiau şi agreau acest program, dar văd că se profită de televizarea şedinţelor, ca să facem circ! Când e vorba de cultură, punem tot felul de întrebări, dar despre jaful cu Termax din şcolile câmpinene sau despre Calea Dacia nu zice nimeni nimic! Eu spun că acest program al activităţilor culturale este foarte bine articulat, a fost lucrat cu oameni de cultură importanţi din oraş, este altceva decât ceea ce s-a făcut până acum şi acest lucru constat că deranjează foarte rău!”
Mai întâi a replicat primarul Horia Tiseanu, vizat de atacul lui Frăţilă: „Nu accept acuzele de jaf de care vorbiţi! Să facă şi actuala majoritate „jafuri” de acelaşi gen şi să aducă tot atâţia bani câţi am adus noi în Câmpina, în guvernarea PDL!”
Dar declaraţia cea mai interesantă a venit tot din partea lui Daniel Telegescu, cel care şi-a mai nuanţat afirmaţia iniţială, pe marginea căreia se contrase printre dinţi cu Frăţilă: „Nu spun că nu am agreat programul, dar o parte dintre acţiuni, cele mai multe dintre cele noi apărute, au fost impuse în acest format, fiind aduse de cei doi, pardon, trei directori ai unor instituţii culturale cu care s-a discutat – Casa de Cultură, Casa Tineretului şi Muzeul Hasdeu!” La unison, Elena Albu şi Monica Clinciu au replicat: „Şi am aflat şi cine-i acest guru al culturii locale…”
Ei bine, în ciuda tuturor acestor discuţii, la vot, proiectul a trecut aproape în unanimitate, fiind o singură abţinere, culmea, a unui consilier PP-DD, Luminiţa Dumitrescu, cea care a plecat înaintea finalizării dezbaterilor, dar a anunţat juriştii cum să fie luat în considerare votul său.
Am avea şi noi câteva precizări…
– Florin Frăţilă mai are de învăţat. Indiferent de ceea ce se întâmplă în culise, la şedinţele publice e bine să răspunzi la întrebările colegilor. Dacă nu, se poate interpreta şi unii ar putea crede că nu ştii ce să spui, iar alţii abia aşteaptă;
– Florin Frăţilă mai are mult de învăţat. Şedinţă de şedinţă s-a legat de cei de la PDL, uneori fără motiv sau fără un motiv concret. Chiar credea că nu va fi aşteptat la cotitură? Era clar că proiectul cu manifestările culturale ar fi trecut, doar că unii consilieri au dorit să puncteze anumite lucruri şi şi-au găsit ţinta perfectă;
– Dacă studiaţi cu atenţie lista manifestărilor culturale, s-ar putea să găsiţi multe alte semne de întrebare, despre care nici măcar nu s-a vorbit în şedinţa CL. Vă lăsăm să descoperiţi singuri, nu de alta, dar trebuie să ştiţi ce plătiţi pentru că acolo sunt şi banii dvs.;
– Lista cuprinde, în mare parte, manifestări care s-au organizat în Câmpina şi în anii precedenţi. Unele dintre ele, cum ar fi „Serbările Toamnei”, au fost criticate vehement de actuala putere locală, pe vremea când era în opoziţie. Acum, situaţia e alta. De ce? Pentru că aşa e în politică…
– Votul asupra proiectului a fost de-a dreptul superb. 13 voturi pentru şi o abţinere. Nu s-au abţinut Elena Albu sau Monica Clinciu, ci Luminiţa Dumitrescu, consilier PP-DD, adică unul dintre oamenii Jenicăi Tabacu… despre care s-a vorbit mult în şedinţa de aseară, dar doar printre rânduri.
Astia de la USL sunt cu capul in nori. Fratilor, trezirea!
Pentru informarea tuturor cititorilor dumneavoastra: fiecare reprezentant al celor patru institutii culturale (Casa Tineretului, Casa de Cultura „Geo Bogza”, Muzeul Hasdeu si Biblioteca Municipala) a propus programul cultural al acestora. Cum este normal, eu am propus actiunile culturale de la Muzeul Hasdeu.
Asadar, daca despre mine s-a vorbit aseara „doar printre randuri”, si nu am motive sa nu va cred, nu pot spune decat ca mi s-a facut publicitate in mod gratuit.
Pentru doctori aveti bani ca deh…sunt saraci(saracii…) iar pentru apicultori,care fac cel mai de”rasunet” eveniment al Campinii ,nu aveti.Dar sa va faceti reclama pe seama apicultorilor…va inghesuiti.Apropo,ce-a cautat Fratila la targul mierii,sa apara in poze…??
Ce sa faca Fratila? Bagator:)
Ma inclin in fata d-nei Elena Albu a fost vigilenta, se vede ca are experienta in consiliu local, pacat ca a votat un program fara explicatii clare (trebuia sa ceara explicatii ulterioare).
Ar trebui sa vedem si noi cetatenii, lista cu cheltuielile acestor manifestatii, pentru ca se cheltuiesc bani multi cu aceasta „CULTURA” dar sunt putin care mai sunt interesati de ea. Omul de rand este interesat de un loc de munca, de banii multi pe care ii da pe utilitati (gunoi) impozite si taxe etc.
Poate acum o sa va convingeti cine e Fratila.Lasati-l in pace,isi da singur arama pe fata.Dle Fratila,asteptam dezvaluirile,nu ne lasati asa,avem baza in Dvs,faceti un alt fel de politica.
PENTRU MARELE PREMIU AL ORASULUI CAMPINA LA ECHITATIE NU S-A MAI GANDIT NIMENI IN ACEST AN ?A FOST UN EVENIMENT APARTE ANII TRECUTI.!!!!!!!!!
Sunt surprins de comentariile facute de administratorii acestui site! Ma asteptam sa vad aici un comentariu mult mai amplu legat de titlul articolului, mai ales ca autorii au precizat ca abtinerea a venit din partea unui reprezentant al PP-DD si nicidecum din partea celui ce a facut afirmatia ce a fost citata in titlu. Deasemenea, tot ca o parere, as fi insistat mai mult pe cele spuse de d-nul Fratila, in legatura cu circul mediatic pe care il etaleaza PDL. Matematica ar fi fost alta, daca PDL ar fi facut ceea ce spune si ar fi votat in concordanta cu declaratiile, adica sa fi votat impotriva proiectului de hotarare! Sa nu uitam ca PDL este partidul cu cea mai mare reprezentare in consiliu, avand aproape dublul numarului de consilieri pe care fiecare dintre celelalte partide il are. Chiar daca majoritatea s-ar fi pastrat, PDL si-ar fi facut datoria! Imi mai dau seama de un lucru: cat de usor este sa fi in opozitie. Tot ce trebuie sa faci este sa te arati nemultumit, sa contrazici orice, dar sa ai grija ca totul sa iasa „asa cum s-a stabilit”. Oare nu mai este loc de verticalitate si curaj?!?! Am uitat oare sa actionam in concordanta cu ce spunem?
Vad pe aici fel de fel de oameni mai mult sau mai putin frustrati.De exemplu acest Horia Francu nu cumva a facut puscarie pentru luare de mita?Murariu nu este cel de la Scoala Sanitara unde asistentele trec examenele pe bani?Daca e asa halal comentatori.Si USL si PDL tot una dar sa mai avem rabdare poate se face ceva si pentru noi.