Social

Problemele fermierilor, discutate la Câmpina cu un reprezentant al Ministerului Agriculturii

Fermieri 1Fermierii din zona Câmpinei (localităţile din Colegiul 2 Deputaţi) au avut ocazia să se întâlnească, la sfârşitul săptămânii trecute, cu ministrul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. Întâlnirea a avut loc la Câmpina şi a fost organizată de deputatul Virgil Guran. La discuţii au participat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Laurenţiu Rebega şi Ştefan Nicolae, liderul Federaţiei Sindicale Agrostar, cea mai puternică organizaţie sindicală din domeniu. Fermieri 2În general, când cei direct implicaţi vorbesc despre problemele legate de agricultură, aproape că se pierde noţiunea timpului. Pentru că sunt situaţii şi situaţii, probleme nenumărate şi o legislaţie cu multe lacune. Vom sintetiza discuţiile care au avut loc între reprezentantul Guvernului şi fermierii din zonă şi iată care ar fi principalele idei:
Daniel Botănoiu (foto dreapta, răsfoind dosare) i-a anunţat pe fermieri că, până în 2017, nici un agricultor individual nu va mai putea accesa fonduri europene pentru agricultură, acest lucru fiind permis numai asociaţiilor de agricultori. Cu alte cuvinte, fermierii vor trebui să se unească şi să constituie asociaţii prin intermediul cărora să acceseze fondurile europene.
– Ministerul Agriculturii pregăteşte noua Lege a Pajiştei, prin care sunt încurajate asociaţiile familiale de crescători de animale.

– La nivelul Guvernului se ştie foarte bine că există o mafie a pieţelor, mai exact intermediari care vând la suprapreţ produsele cumpărate de la adevăraţii producători. Sunt avuţi în vedere aceşti intermediari, dar e greu de luptat cu ei atâta vreme cât au… actele în regulă.
– Fermierii s-au plâns că au probleme cu unii primari, care dau islazurile comunale fermierilor cu putere financiară, iar cei tineri, aflaţi la început de… afacere, nu au nici o şansă.
Fermieri 3

1 Comment

  1. Andrei Popa says:

    Guvernul USL pune taxa agricultorilor…deci ii nenorocesc. Acum se intalnesc ca si cum totul e roz. Ce inseamna asta? Intalnire strict electorala, fara a produce efecte pozitive in piata. Dezamagitor..

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *