Administratie publica

Administraţia câmpineană dă bani bisericilor, sub supravegherea unei… comisii

O vorbă în politica românească spune că, atunci când se doreşte „îngroparea” unui subiect delicat, mai facem o comisie. Poate că această zicală din politica naţională s-ar putea aplica şi pe plan local, subiectul fiind unul despre care ani întregi nu s-a vorbit nimic, ci doar s-a votat. Este vorba despre repartizarea banilor pentru bisericile din localitate, în acest an suma alocată fiind de 150.000 lei, adică 1,5 miliarde lei vechi. Anterior şedinţei Consiliului Local s-au făcut unele valuri prin administraţie cu privire la banii mulţi daţi parohiilor, dar asta a fost mai degrabă o chestiune de imagine din partea celor care vor să pară îngrijoraţi de cheltuirea banului public. Dovada – în plenul şedinţei, proiectul a fost aprobat în unanimitate. S-a stabilit, totuşi, ca o comisie a administraţiei locale, formată din viceprimarul Ion Dragomir (PSD), consilierii Daniel Ioniţă (PNL), Adrian Piţigoi (PP-DD), Horaţiu Zăgan (PSD) şi Viorica Stănică (PP-DD), să verifice modul în care sunt cheltuiţi banii. Până acum, acest lucru se făcea în baza devizelor de lucrări, a autorizaţiilor de construcţie şi a autorizaţiilor speciale pentru pictură bisericească. Reprezentanţii PDL au refuzat să facă parte din această comisie.
Ideea constituirii unei comisii i-a aparţinut consilierului PSD Gheorghe Tudor: „Dăm bani la şcoli şi la biserici, dar la şcoli există o comisie a municipalităţii, care verifică dacă într-adevăr este nevoie de lucrările pe care directorii de şcoli le solicită. Să facem o comisie şi pentru biserici, să vedem pe ce se duc banii”.
Viceprimarul Ion Dragomir a fost ceva mai plastic: „Nu-mi place împărţeala asta egală, ca sâmbăta la pomană! Nu cred că toţi au nevoie de aceeaşi sumă! În mod sigur unele biserici au nevoie de mai mulţi bani, iar altele de mai puţini. Nu avem un necesar de lucrări, aşa cum ar fi normal, pentru că, după ce cheltuie banii, este foarte uşor pentru oricine să aducă facturi justificative, dar ar trebui cineva să verifice atent toate acestea!”
Una peste alta, cam aşa au decurs discuţiile. Acum, s-a făcut şi comisie, dar cel mai probabil aceasta va funcţiona corect de anul viitor. Corect, în sensul că de abia din 2014 se va putea stabili ce lucrări sunt necesare şi care ar fi suma corectă. Pentru că, anul acesta, banii s-au dat. 2014 este, însă, an electoral…
Bani biserici

1 Comment

  1. Andrei Popa says:

    USL-ul neo-communist al lui Iliescu si Voiculescu ce are cu bisericile?
    15 biserici primesc 150.000 lei, pe cand Muzeul Hasdeu primeste 500.000 lei, adica 5 miliarde lei vechi!!!!! Rusinica!

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *