Administratie publica

Consiliul Local Câmpina, între „Surprize, surprize” şi „Show-ul păcătos” de aseară

CL CampinaRar se întâmplă ca, la un subiect important, consilierii câmpineni să voteze toţi ca unul. Adică în unanimitate, indiferent de partidul din care fac parte. Iar încetarea contractului cu societatea Termax Grup Roman, cea care furnizează căldura în unităţile de învăţământ din municipiu, era un astfel de subiect. Da, s-a votat în unanimitate, dar după ore de discuţii, după un vot greşit şi convocarea „de îndată” a unei şedinţe extraordinare, la finalul celei ordinare, pentru reluarea votului. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat până acum, la nivelul administraţiei locale câmpinene.

În anul 2004, administraţia câmpineană încheia (pe 20 de ani) un contract cu firma Termax Roman pentru asigurarea agentului termic în mai multe instituţii de învăţământ câmpinene. La semnarea contractului a fost prezentă şi Andreea Marin, „zâna” de la „Surprize, Surprize”, firma Termax aparţinând tatălui ei. Contractul a fost foarte avantajos pentru administraţia locală la momentul respectiv, lucru recunoscut de toată lumea. Termax a făcut investiţii importante într-un timp foarte scurt, şcolile câmpinene nu au avut de ce se plânge, administraţia locală la fel. Asta, o vreme, pentru că, odată cu trecerea anilor, relaţia cu Termax a început să scârţâie.
La începutul acestui an, consilierul local Rodica Papuc a adus în atenţia colegilor săi problemele care au apărut în privinţa Termax, mai exact a facturilor care trebuie achitate de la bugetul local: „Până acum, pentru cei 9 ani de contract, firma Termax a încasat în jur de 700.000 euro pentru căldura furnizată în şcolile din Câmpina. Pentru următorii ani de contract ar trebui să-i mai plătim în jur de 800.000 euro. Din analiza situaţiei plăţilor pentru agentul termic furnizat de catre Termax Grup a rezultat că firma a încasat a încasat facturi ce au depăşit de două până la trei ori costul gazelor naturale, a energiei electrice şi apei potabile, facturate de către furnizorii de utilităţi”, a afirmat Rodica Papuc.
La şedinţa de aseară, Rodica Papuc (împreună cu ceilalţi trei consilieri liberali – Daniel Ioniţă, Florin Frăţilă şi Dragomir Enache) a iniţiat un proiect de hotărâre privind rezilierea contractului cu Termax Grup. Paradoxal, deşi toţi consilierii câmpineni au fost de acord că se impune încetarea contractului cu Termax, nu s-a putut găsi un punct de vedere comun asupra modalităţii prin care să se realizeze acest lucru. Miza? O clauză care prevede că rezilierea unilaterală a contractului echivalează cu plata unor despăgubiri de 100.000 euro, iar când unii consilieri au înţeles că ar putea deveni răspunzători direct pentru această sumă, au început să dea înapoi.
În realitate, situaţia este mult mai simplă şi ţine de partea juridică a problemei. „Noi trebuie să avem în vedere un lucru – nu noi decidem rezilierea acestui contract! Nu putem scoate Termax din şcoli fără o hotărâre judecătorească. Noi putem doar să împuternicim pe cineva din Executiv să înceapă demersurile pentru încetarea contractului cu Termax. Da, vrem să punem punct acestei relaţii cu Termax, dar trebuie să avem grijă cum facem asta, să nu ne trezim că îi plătim o grămadă de bani, să nu ajungem să complicăm această situaţie”, a afirmat consilierul Monica Clinciu.
Toată lumea i-a dat dreptate, dar la vot, amendamentul Monicăi Clinciu a picat. Că ulterior au existat consilieri care habar nu aveau ce au votat, asta e altă poveste (care se tot repetă, din păcate). Discuţiile au fost lungi, complicate, pe alocuri inutile şi foarte greu de reprodus aici. Până la urmă, s-a ajuns la votul final pe proiect şi… 9 consilieri au votat pentru reziliere, 3 s-au abţinut, iar 7 au fost împotrivă. O situaţie incredibilă. Spiritele s-au calmat cu greu şi, la propunerea secretarului Paul Moldoveanu şi a preşedintelui de şedinţă Mihaela Neagu Petrovici s-a luat o decizie în premieră pe plan local – imedit după şedinţa ordinară să fie convocată ad-hoc o şedinţă extraordinară pentru reluarea discuţiilor şi votului.
În cele din urmă, s-a votat în unanimitate ca primarul Horia Tiseanu (abilitat de Consiliul Local) să înceapă procedurile legale de încetare a contractului cu firma Termax.

3 Comments

 1. Marian Dula says:

  Regalul Doamnelor!
  Mihaela Petrovici a condus cu stăpânire de sine întreaga şedinţă cu o singură sincopă, la proiectul privind Termax-ul când, printr-o exprimare eronată era să reia votarea proiectului. In loc să spună că reia numărarea voturilor a spus că reia votarea proiectului.
  Elena Albu a re-inventat convocarea şedinţei extraordinare deîndată, scoţând din blocaj întreaga şedinţă.
  Monica Clinciu a schimbat integral proiectul cu Termax-ul: titlu, desfiinţarea articolului 1 si reformularea articolului 2.
  Cinste Doamnelor din Consiliul local Câmpina.
  Nici noi, bărbaţii, nu am fost mai prejos, votând proiectul in unanimitate.
  Pana la rezilierea contractului mai e cale lunga. Sper sa avem căldură in scoli in continuare.

 2. Rusinica says:

  Nu cumva vrea doamna Papuc sa plateasca despagubirea aia de 100.000 de euro din banii ei si nu din ai nostri? Nu de alta, dar din ce se aude prin Campinica, cica firma ROYAL ar avea ceva de spus in privinta asta..

 3. amelia says:

  nu a fost chiar asa cu propunerea pentru sedinta deindata,va mai „scapa”si voua cate ceva,deh!!!a inceput sa va fie frica de EI?!!!
  Pun pariu ca Olarasu nu a stiut pana joi ca exista si un asa mod de convocare a sedintei de CL,iar dl Secretar nu se gandea la asa ceva;hotararea picase si cu asta basta!

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *