Administratie publica

ANI a constatat incompatibilitatea în cazul primarilor din Comarnic şi Şotrile

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei, că la mai mulţi aleşi locali s-a constatat starea de incompatibilitate, printre aceştia numărându-se doi primari din Prahova. Este vorba despre primarul oraşului Comarnic – Dorian Botoacă (PDL) şi primarul comunei Şotrile – Bogdan Davidescu (USL). Starea de incompatibilitate a intervenit în momentul în care cei doi au deţinut simultan funcţia de primar şi pe cea de administratori ai unor societăţi comerciale.
Iată cum explică ANI situaţia celor doi primari:
Vasile Dorian Botoacă s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 – 15 iulie 2010, întrucât a exercitat, simultan, atât funcția de primar al orașului Comarnic, judeţul Prahova, cât și calitatea de persoană fizică autorizată „BOTOACĂ I. VASILE DORIAN”. Starea de incompatibilitate a fost identificată și pentru intervalul  10 mai – 12 iulie 2011, perioadă în care acesta a exercitat și funcția de administrator al S.C. DORIAN SMART SOLUTIONS S.R.L. Astfel, Vasile Dorian Botoacă nu a respectat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcția de primar este incompatibilă cu funcția de administrator la societățile comerciale […] şi calitatea de comerciant persoană fizică”.
Daniel Bogdan Davidescu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 03 iunie 2008 – 04 octombrie 2012, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de primar al comunei Șotrile, judeţul Prahova, cât și funcția de administrator al S.C. VISTIERA COM S.R.L. Astfel, Daniel Bogdan Davidescu nu a respectat dispozițiile art. 88, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcția de primar este incompatibilă cu funcția de administrator la societățile comerciale”.

Cei doi primari (care au câştigat între timp un nou mandat) au fost informaţi despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistaţi sau reprezentaţi de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Potrivit ANI, Dorian Botoacă şi Bogdan Davidescu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
Conform legii, „persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *