Pe 6 iunie, la Librăria „Bizantină” din Bucureşti, părintele Petru Moga, preotul paroh al Bisericii „Sf. Nicolae” din Câmpina, a lansat cartea „Ţara de foc”, o traducere din limba spaniolă a unei cărţi semnate de Iuliu Popper. Data nu a fost aleasă întâmplător, la momentul respectiv împlinindu-se 120 de ani de la moartea acestui explorator de origine română şi 10 ani de la apariţia cărţii în limba spaniolă. Ieri, în amfiteatrul Şcolii Centrale din Câmpina, părintele Petru Moga a prezentat cartea mai multor elevi de la această unitate de învăţământ, recomandând-o ca pe o interesantă şi utilă lectură de vacanţă. Cu har şi bucurie, părintele Moga a vorbit despre personalitatea românului Iuliu Popper, ucis la numai 36 de ani în Argentina. Inventator, inginer, om de cultură şi realizator al cartografierii multor zone pe care nu le bătuse nici un om până la sfârşitul secolului al XIX-lea, Popper este privit şi astăzi în Argentina ca un exterminator al băştinaşilor, demersul preotului Petru Moga fiind acela de a „aduce pace sufletului lui Iuliu Popper”.
„Unul dintre ginerii mei este din Argentina şi am fost acolo în urmă cu câţiva ani. Fascinat de tărâmul Ţării de Foc, am ajuns până la Ushuaia, unde am vizitat un muzeu în care am aflat de Popper, apoi am găsit această carte care adună articole din presa vremii, semnate de Iuliu Popper, scrise în spaniolă, engleză şi germană, prin care exploratorul român încerca să le spună argentinienilor lucruri pe care nu cred că ei erau pregătiţi să le înţeleagă la momentul respectiv. Cred că locul lui Iuliu Popper pentru România, dar şi pentru umanitate, trebuie să fie în rândul marilor oameni, mari inventatori, mari exploratori, fiind un om care – cu posibilităţile de la sfârşitul secolului al XIX-lea – a reuşit să facă de două ori aproape un tur al lumii şi să patenteze importante invenţii, totul până la aproape 36 de ani, fiind ucis pe 6 iunie 1893. Sper ca traducerea acestei cărţi, pentru care am învăţat limba spaniolă, să fie doar un prim pas pentru reabilitarea acestui om extraordinar, Iuliu Popper”, a spus părintele Petru Moga.
Felicitari, parinte!
Felicitari si organizatorilor! Tineretul trebuie sa aiba modele si, prin aceasta manifestare, copiii au luat contact cu doua modele: ing. Iuliu Popper si preotul Petru Moga. Copii, urmati-le!
Felicitari !
De unde se poate achizitiona cartea ?
Un om deosebit, cu un spirit managerial extraordinar si care a ajutat extrem de multa lume, atat dpdv spiritual, cat si material. Bravo!
Un om exceptional si o carte care chiar merita citita!
Ce lectie de viata frumoasa ne-a oferit parintele Moga! A creat un eveniment deosebit, rar pe meleaguri campinene si ii multumim pentru asta!
un preot de nota 10!
ce nu zice nimeni e ca si sotia parintelui moga e un om deosebit, modest si cu bun simt…ar trebui ca „alesii locali” din campina sa ia exemplu de la ei.
Parinte , sunt fascinat de acest mare roman , inventator, explorator, inginer, geograf Iuliu Popper. Sunt si filatelist si caut orice piesa care sa contina efigia, evenimente, simboluri despre I. Popper. Alte date despre tineretea si rudele lui cunoasteti. Pentru 15.12.2017 ma pregatesc sa realizez un intreg postal ae aniversare a 160 de la nastere. As vrea sa trimit din timp cel putin 10 pllicuri in Argentina si chiar Tara de Foc pentru a fi stampilate cu data de 15.12.2017 acolo. Dar n-am pe nimeni in Argentina. Va rog sin suflet dati-mi o adresa , o persoana care sa ma ajute in acest demers. Am cartea editata de dvs. de la prof. univ. Gh. Romanescu. Va felicit si astept un mesaj, telefon . Telefonul meu este : 0745162840 ;