Administratie publica

Rectificarea bugetară care… n-a mai avut loc

CLConsiliul Local Câmpina ar fi trebuit să aprobe aseară rectificarea bugetului local, o rectificare generată de anumite probleme care se impuneau a fi rezolvate până la sfârşitul lunii. Ei bine, nu s-a rezolvat nimic. După cearta dintre primar şi viceprimar, Horia Tiseanu a retras proiectul şi, cel mai probabil, va fi necesară o şedinţă extraordinară pentru ca lucrurile să fie „reparate” cât de cât. Vă prezentăm în continuare fiecare punct al rectificării, cu argumentele pro şi contra prezentate în şedinţa Consiliului Local.

1. Suplimentarea capitolului „Transporturi” cu suma de aproximativ 1,4 milioane lei reprezentând corecţiile financiare care trebuie plătite de administraţia locală pentru modernizarea Căii Dacia, corecţie pentru care există somaţie de plată din partea Administraţiei Financiare.
Primarul Horia Tiseanu: „După cum ştiţi, noi suntem în proces cu Ministerul Dezvoltării pentru corecţiile financiare. Le-am contestat, considerăm în continuare că s-a făcut o nedreptate Câmpinei şi ne judecăm cu ministerul pentru asta. Dar eu vă propun să plătim acum această sumă pentru că se acumulează penalităţi. Iar dacă vom câştiga procesul, vom recupera banii de la Ministerul Dezvoltării”.
Viceprimarul Ion Dragomir: „Nu suntem de acord cu această plată! Noi trebuie să câştigăm procesul şi mai vedem după aia”. (Asta după ce, vinerea trecută, la conferinţa de presă a PSD, Ion Dragomir, afirma că nu înţelege de ce nu au fost plătite până acum aceste corecţii, că ele trebuie plătite urgent pentru că generează penalităţi importante.)

2. Plata despăgubirilor către SC Termax Grup Roman pentru încetarea contractului privind furnizarea agentului termic în şcoli: sume – 241.000 lei reprezentând despăgubirile şi 27.200 lei pentru achiziţionarea centralelor termice din şcoli (centrale care aparţin Termax Grup).
Toată lumea a fost de acord.

3. Suplimentarea cu 99.000 lei a sumei alocate învăţământului pentru implementarea, conform legii, a Programului de control managerial intern la cinci colegii, patru şcoli generale şi două grădiniţe.
Primarul Horia Tiseanu: „În suma respectivă este inclusă şi plata mentenanţei acestui program pentru perioada rămasă până la sfârşitul anului. Pentru obţinerea unui preţ avantajos s-a încercat o primă negociere pentru întregul lot, la pachet, de către Direcţia Economică a Primăriei, recomandând unităţilor şcolare ca la perfectarea contractelor, eventualele negocieri să pornească de la valorile respective, urmărind în acelaşi timp ofertele de pe SEAP”.
Viceprimarul Ion Dragomir: „Nu suntem de acord!”
Curtea de Conturi a solicitat implementarea de urgenţă a acestui program, 30 iunie fiind primul termen pentru raportare în cadrul acestui sistem. Nerespectarea atrage răspunderea penală a primarului şi directorului Direcţiei Economice. Majoritatea din CL nu şi-a explicat refuzul, motiv pentru care putem crede că tocmai această răspundere penală a fost miza…

4. Suplimentarea cu 922.400 a sumei pentru „Sănătate”, alocându-se 600.000 lei la Spitalul Municipal, pentru plata utilităţilor şi 322.400 lei la Spitalul Voila, pentru plata taxei de acreditare şi evaluare şi pentru co-finanţarea achiziţionării unui tomograf printr-un proiect al Ministerului Sănătăţii.
Toată lumea a fost de acord.

5. Plata unei cotizaţii de 152.674 lei la Fondul de Mediu
Aici toată lumea a fost de acord după ce consilierilor li s-a explicat faptul că această contribuţie trebuie plătită pentru că nu s-a reuşit reducerea cu 15% a cantităţii de gunoi menajer din Câmpina, prin introducerea colectării selective a gunoiului. Este un subiect destul de amplu şi complicat, pe care o să-l prezentăm separat.

Pe lângă punctele propuse de primarul Tiseanu, viceprimarul Ion Dragomir a venit cu alte propuneri privind rectificarea:
– alocarea a 60.000 lei pentru semaforizarea intersecţiei străzilor B.P. Hasdeu cu Mihail Kogălniceanu
– suplimentarea cu 100.000 lei a sumei alocate pentru deplasările aleşilor locali în străinătate
– includerea străzilor Siretului şi Romaniţei pe lista de reparaţii, fără alocare financiară suplimentară la acest capitol.
Consilierul Florin Frăţilă a propus diminuarea cu 60.000 lei a sumei alocate Festivalului „Serbările Toamnei” şi alocarea acestor bani pentru amenajarea unui laborator de informatică la Şcoala Centrală.
Cum proiectul de hotărâre a fost retras, toate aceste lucruri au rămas „suspendate”. În mod cert, se va reveni asupra lor şi rămâne de văzut cum vor decurge discuţiile. Să sperăm că toată lumea va reveni la gânduri mai bune şi la un dialog civilizat.

1 Comment

  1. Andrei Popa says:

    Poate Dragomir citeste si el vreo cateva legi inainte sa ia cuvantul…e 2013, e vice de 8 ani…penibil ce se intampla cu unii oameni la putere!

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *