Administratie publica

Consiliul Local Câmpina vede câinii din curţile oamenilor înaintea maidanezilor (mulţi) de pe domeniul public

Consilierul local Adrian Piţigoi a iniţiat şi propus Consiliului Local un Regulament privind creşterea şi deţinerea câinilor în municipiul Câmpina. Discuţiile în plenul Consiliului au fost ample, pe alocuri interesante, iar în unele momente de-a dreptul penibile. Oricum, un necunoscător ar fi putut trage uşor concluzia că, la Câmpina, nu câinii maidanezi reprezintă o problemă, ci câinii din curţile sau apartamentele oamenilor. În realitate, lucrurile stau exact invers…
Probabil că un astfel de regulament era necesar la Câmpina, dar după rezolvarea problemei legate de câinii comunitari. Când ai oraşul plin de maidanezi şi tu, ca administraţie locală nu rezolvi această situaţie, nu poţi veni să le impui cetăţenilor să-şi sterilizeze câinii din curte, nu-i poţi obliga să le facă animalelor carnet de sănătate şi nici măcar să strângă… în urma câinelui, atunci când îl plimbă pe domeniul public. Treaba cu lopeţica şi punguţa denotă civilizaţie, e adevărat, dar chiar dacă omul strânge, parcul tot e plin de „urme” de la câinii maidanezi. Şi atunci…

Totuşi, regulamentul a fost aprobat cu câteva modificări. La propunerea consilierului Daniel Ioniţă a fost eliminată acea prevedere prin care deţinătorii câinilor erau obligaţi să-şi sterilizeze animalele. La propunerea consilierului Daniel Telegescu, s-a introdus prevederea conform căreia pentru a creşte un câine în apartament ai nevoie de acordul celorlalţi locatari. Iar la propunerea primarului Horia Tiseanu, s-a stabilit că, într-o curte, câinele trebuie ţinut într-un spaţiu la 5 metri distanţă de geamurile vecinilor.
În rest, regulamentul a rămas aşa cum l-a propus Adrian Piţigoi, iar noi vă prezentăm în continuare principalele prevederi:
– Cetăţenii care deţin caini vor avea în mod obligatoriu carnet de sănătate al animalului, care trebuie să cuprindă toate acţiunile sanitar – veterinare. Carnetul de sănătate trebuie să fie eliberat de un cabinet veterinar autorizat.
– În mod obligatoriu, deţinătorii de câini vor lua măsuri ca acestea să nu murdărească şi să nu deterioreze spaţiile de folosinţă comună (holuri, scări, spaţii verzi). În caz contrar vor fi obligaţi să efectueze curăţenie, dezinfecţie, refacerea spaţiilor deteriorate şi plata daunelor la solicitarea asociaţiei de proprietari.
– Asociaţia de proprietari/locatari este îndreptăţită să stabilească contribuţia deţinătorilor de câini la plata cheltuielilor de întreţinereş pe apartament, acolo unde aceste utilităţi se furnizează în sistem pauşal.
– În timpul plimbării câinilor pe domeniul public, aceştia vor fi purtaţi obligatoriu în lesă, indiferent de talie sau rasă. Însoţitorii vor avea asupra lor carnetul de sănătate al animalului, iar în timpul plimbării – măturică, pungă PVC şi mănuşi în vederea colectării dejecţiilor produse de câini. După colectare, punga va fi închisă etanş şi depusă în europubela aparţinând proprietarului câinelui sau asociaţiei de proprietari din care face parte deţinătorul.
– Se interzice plimbarea câinilor, indiferent de talie şi rasă, pe spaţiul verde din parcurile publice. Plimbatul câinilor se poate face numai în zonele care nu sunt semnalizate cu indicatoare „Accesul animalelor interzis”.
– Eliberarea câinilor cu stăpân, ridicaţi de pe domeniul public şi privat al municipiului Câmpina, se va face la cererea proprietarului, în maxim 14 zile, cu achitarea cheltuielilor de transport şi întreţinere, plus amenda contravenţională stabilită pentru deţinatorul care a lăsat liber câinele pe domeniul public.
– Persoanele juridice au obligaţia să permită accesul echipajelor de hingherit – ecarisaj în incinta unităţii pentru ridicarea câinilor vagabonzi, iar în cazul în care societatea comercială doreşte să păstreze (adopte) câini, aceştia pot fi adoptaţi doar după efectuarea operaţiilor de sterilizare, vaccinare, marcare. Persoanele juridice pot să crească şi întreţină câini dacă împrejmuirea proprietăţii este corespunzatoare şi nu permite ieşirea câinelui pe domeniul public. Persoanele juridice au obligativitatea să deţină carnete de sănătate pentru toţi câinii aflaţi în proprietate.

Pentru nerespectarea prevederilor din acest regulament, sancţiunile pornesc de la 300 lei şi ajung până la 1.500 lei pentru persoanele fizice şi 2.500 lei pentru persoanele juridice, în funcţie de abatere. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către Poliţia Locală Câmpina.

10 Comments

 1. CONTRIBUABILUL says:

  De ce se leaga alesii de cainii din curtile oamenilor , atata timp cand administratia locala la pachet cu firma lui Chirobocea nu a rezolvat nimic cu situatia cainilor comunitari.
  Acesti caini maidanezi s-au inmultit ca nici odata in Campina.
  Aceasta problema este prioritara , dara alesi bat campii ca de fiecare data.
  Chiar nu vad edili din limuzinele lor , multimea de caini comunitari ce se plimba in haita pe timpul zilei.
  Poate le fac recesamantul si cainilor comunitar si vor rezulta mai multi caini maidanezi dacat locuitori.

 2. Tania says:

  citesc si rad ca nu pot crede ce probleme au oamenii astia; oare ei nu vad ca in Campina nu se misca nimic, ca nu se face nimic, ca dam inapoi in loc sa mergem inainte? sunt complet dezamagita de acesti alesi mai ales ca de la unii din ei aveam asteptari mari; pacat

 3. Daniela Iftode says:

  Dl Pitigoi va intra in istorie, uite ce a facut el pentru Campina, SUPERB! Abia astept sa se ia de mine politia locala cand imi plimb cainele, ABIA ASTEPT! Eu cred ca dl Pitigoi habar nu are ce se intampla in acest oras, cand a mers ultima data pe jos prin centru, pe la piata, pe bulevard, s-a trezit peste noapte ca rezolva el o problema care in realitate e minora fata de problemele grave ale orasului.

 4. Noni Voc says:

  FELICIT consiliul comunal Campina pentru „scarpinatul in cap” in problema cainilor. Vad ca au descoperit secretul „apei calde”.Nu era nevoie de gandirea profunda ci de insusirea unor lucruri pe care lumea civilizata le traieste. Oare acum intra si consilierii in randul lumii? E bine si asa.Dar au si exagerari. Asta inseamna ca mai trebuie sa si citeasca.Le urez „spor’ la treaba.

 5. VaideEi says:

  USL, prin majoritatea detinuta in consiliul local, alaturi de PPDD, ar trebui sa rezolve problemele urgente, cum ar fi locurile de munca, centrul, spitalul unde sunt iar gandaci. Nu sa ne oblige sa platim niste bani aiurea! Cum sa intre Pitigoi la mine in gradina, ca sa ma oblige sa sterilizez catelul? Rusine!

 6. vivi says:

  In Campina sunt doua probleme majore, lipsa locurilor de munca si problema cainilor, una s-a rezolvat adica cea a cainilor, FELICITARI… dar ramane problema locurilor de munca, ce face deputatul si senatorul?????, care trambitau sus si tare cu aducerea investitorilor……

 7. un_caine says:

  Ce penibilitate de propunere…. Eu nu inteleg, astia sunt platiti „pe propunere” de se avanta toti aiurea asa?

  Il deranjeaza pe Adrian Pitigoi ouale cainilor din curti, asta era cea mai mare problema a lui, cainii din curti nu erau castrati… bine ca a scos cineva articolul respectiv din „regulamentul” asta.

  Ma simt mult mai bine acum, ca cetatean platitor de taxe, ca o parte din banii pe care ii dau la stat sunt folositi pentru a gasi solutii sa trecem cainii la intretinere :)).

  Un mare dus cu apa rece va trebuie, baieti – a venit caldura…

 8. CONTRIBUABILUL says:

  Pe Pitigoi il deranjeaza cainii , saracul e nevinovat , atat gandeste, dar l-am ascultat pe CYTY Barbulescu , pe 01.08.2013 , la stirile VP TV si am crezut ca e … cand a inceput sa vorbeasca , citez: „Un caine umbla cu alt caine si fac alti caini”. Daca nu ne spunea Barbulescu ca din relatia a doi caini vor iesi tot caini ,noi nu stiam, asteptam sa fete cateaua pisici.
  Nu le e rusine sa vina pe sticla cu astfel de declaratii?
  Au gandirea de copii nemintabili,astfel de persoane , puse in functii de conducere!
  Ar trebui sa fie penalizati din salariu pentru astfel de declaratii, este o rusine a municipiului .

 9. Andrei Popa says:

  Il astept pe domnul Pitigoi de la PUR(sau ce o fi acum PPDD,PC,etc) sa imi sterilizeze cainele dupa ce ninge de 2 zile, cand se circula minunat. Promit ca ii ofer o omleta facuta in tigaia USL.

 10. zizi says:

  Contribuabilule……minti, am vazut si eu reportajul.. mai uita-te o data la reportaj si o sa-ti dai seama ca are dreptate….mai bine te-ai gandi sa platesti impozit pt. caine… asa e in tarile civilizate, sa aiba primaria bani sa curete dupa cainele tau…..din cauza oamenilor ca tine avem orasul plin de caini, mai bine facea si CITY MANAGERUL ca Basescu cand era primar la Bucuresti…intr-o noapte au murit toti maidanezii.. o fi dat vreo boala peste ei…..

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *