Administratie publica

Corecţiile financiare aplicate Câmpinei pentru Calea Dacia ar putea fi achitate de Guvern

Calea DaciaGuvernul României a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea, de la bugetul de stat, a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice. Sună destul de complicat, dar în realitate treaba e simplă: corecţiile financiare aplicate la mai multe lucrări derulate cu fonduri europene vor fi plătite de la bugetul de stat. Până în prezent, corecţiile dispuse de Comisia Europeană erau imputate autorităţilor (locale sau judeţene) contractante, cu solicitarea să fie acoperite de la bugetele locale. Mai multe administraţii publice au acţionat în instanţă ministerele care gestionau respectivul program, iar unele dintre ele au şi câştigat procesul.
„Ordonanţa e foarte dureroasă pentru buget, dar e foarte bună pentru beneficiari. Suportăm de la bugetul de stat corecţiile în cazul acelor beneficiari care nu au făcut nimic rău şi nu au încălcat nici o regulă. Toţi cei care au neregularităţi constatate de DLAF, mai departe de Parchet, pentru aceia evident că nu plătim de la buget, dar sunt puţine cazuri” a afirmat premierul Victor Ponta după şedinţa de Guvern. Acesta a mai precizat că, în cazul Programului Operaţional Sectorial Regional, corecţiile se ridică la 750 milioane lei.

Acum, să ne referim la Câmpina. Lucrarea pentru care s-au aplicat corecţii financiare este modernizarea Căii Dacia (pasajul suprateran de la ieşirea din municipiu). Sunt aplicate două corecţii, de 5%, respectiv de 25%, pentru care Primăria şi Consiliul Local Câmpina au dat în judecată Ministerul Dezvoltării, iar procesul este în derulare. În total, aceste corecţii înseamnă aproximativ 3,4 milioane lei, bani care trebuie plătiţi de la bugetul local. După intrarea în vigoare a ordonanţei aprobate de Guvern săptămâna trecută şi publicarea normelor metodologice, ar urma ca sume menţionată să fie achitată de la bugetul de stat. O singură problemă mai trebuie lămurită în privinţa Câmpinei – publicarea oficială a raportului DLAF, din care reiese că, în cazul modernizării Căii Dacia, nu există elemente de fraudă.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *