Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă 77/2013 privind numărul de posturi şi reducerea cheltuielilor din administraţia publică, la nivelul Primăriei Câmpina şi a instituţiilor din subordine trebuie făcute unele modificări, în conformitate cu prevederile noului act normativ. Primarul Horia Tiseanu a iniţiat în acest sens un proiect de hotărâre, care va fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa de joi, 25 iulie. Astfel, din structura administraţiei publice dispar 18 posturi, vacante în prezent. Este vorba de şase funcţii publice de execuţie (două la Direcţia Economică şi câte una la ADPP, Urbanism, Compartimentul Programe de finanţare şi Serviciul Administraţie Publică) şi 12 funcţii contractuale (şase posturi la Administrarea Spaţiilor Verzi, patru posturi la Atelierul de Reparaţii Străzi, un post de îngrijitor la Piata Centrală şi un post de consilier juridic al Consiliului Local Câmpina).
Cel mai afectat de intrarea în vigoare a OUG 77/2013 va fi, însă, directorul Casei de Cultură „Geo Bogza”, care va pierde o parte importantă din salariu, chiar dacă volumul de muncă rămâne acelaşi. Pentru că instituţia are mai puţin de şapte angajaţi, funcţia de director se desfiinţează şi va fi înlocuită cu cea de… responsabil. Casa de Cultură va fi asimilată unui birou, conducătorul acesteia beneficiind de drepturile salariale ale unui şef de birou şi nu ale unui director de instituţie publică. Tot prin OUG 77 se desfiinţează şi funcţia de contabil şef (considerată funcţie de conducere) de la Casa de Cultură şi Casa Tineretului, urmând ca persoanele care ocupă această funcţie la cele două instituţii să devină contabili grad IA şi, bineînţeles, să primească salarii mai mici.
Persoanele care îşi pierd funcţiile de conducere beneficiază, totuşi, de drepturile salariale actuale până la 31 decembrie 2013, urmând să fie încadrate pe noua grilă de la 1 ianuarie 2014.
Si doar la Casa de Cultura,de ce nu si dir Casei Tineretului.Cu toate ca chiar isi fac treaba si Dochia si Buda,eu cred o discriminare crasa.La reparatii strazi sunt cam multi in organigrama…
Oare nu se poate aplica art. 3, alin (5) din OUG 77/2013, în cazul Casei de Cultură? întreb și io, din concediu….
art .3, alin. (6) reglementează problema salariilor pe 2013… oricum, al directorului nu era mai mare ca al unui șef de birou… după tăierea posturilor de îngrijitor de către Guv Boc, se taie postul de director e către „frățiorul” mai tânăr și mai său mai înalt… cu acele 2 posturi de îngrijitor, Casa de Cultură era Serviciu… 🙂 directorului îi creștea salariul ! :))))
întrebarea este: poate fi un șef de birou ordonator de credite? OUG 77/2013 nu spune nimic despre asta… dar în haosul legislativ și administrativ românesc este posibil orice… numai cine nu se lovește de el nu simte…
Pacat ca isi vor pierde locurile de munca tot cei amarati (spatii verzi) si un ingrijitor de la piata.
De ce nu reduc din personalul din PRIMARIE , din angajatii ce au umplut birourile si sfideaza cetatenii atunci cand sunt deranjatii cu rezolvarea unor probleme.
Tupeul , aroganta , nepasarea si de cele mai multe ori incompetenta , de asta dau dovada functionarii publici din Primarie.
Sunt angajati cate 2,3 chiar 4 membri din familie in organigrama Primariei.
Nu-si pierde nimeni locul de munca. Acelea sunt posturi vacante, care vor fi desfiintate in conformitate cu OUG 77. Este falsa ideea conform careia se deblocheaza posturile din administratia locala si se da liber la angajari. In realitate, tot ceea ce este vacant dispare si se vor putea face angajari doar daca pleaca vreun salariat. Pleaca unul, poti angaja altul.
Posturile vacante se desfinteaza pentru ca au fost tinute sub pres pentre ceva pile importante si acum nu mai au incotro ………. sunt pierdute, dar nu va nelinistiti gasesc ei alte portite pentru pile si relatii