În 2013 se împlinesc 120 de ani de când savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu a decis să construiască, la Câmpina, un edificiu în memoria fiicei sale Julia. Tot în 2013 se împlinesc 120 de ani de când Hasdeu a desenat primul plan al acestui edificiu căruia, iniţial, i-a spus „Castelul celor 2 Iulii”. Noi, cei de astăzi, îl cunoaştem ca fiind Castelul „Julia Hasdeu”, dar cei mai mulţi dintre noi ştim atât de puţine despre viaţa, zbuciumul şi geniul familiei care a dat Câmpinei Castelul. În fiecare an, pe 2 iulie, mai aflăm câte ceva despre marele savant, despre Iulia – frumoasa ardeleancă ce i-a fost soţie şi despre Julia – geniala lor fiică. În fiecare an (de mai bine de 20 de ani încoace) curtea Castelului se umple de oameni iubitori de cultură şi Hasdeu. Aşa s-a întâmplat şi astăzi, când, la „Castelul celor 2 Iulii” au fost sărbătorite Iuliile care i-au marcat viaţa lui Bogdan Petriceicu Hasdeu. E o sărbătoare, la urma urmei, pentru că se vorbeşte cu zâmbetul pe buze despre opera şi viaţa savantului, despre familia sa, despre relaţiile de prietenie cu alţi mari cărturari ai vremii, sunt lansate cărţi, sunt admirate picturi, se ascultă muzică şi poezie. Toate acestea la Castelul lui Hasdeu, Castelul Juliei, Castelul Câmpinei, „cel pe care oricât de mult ar dori unii să-l obţină, acest lucru nu se va întâmpla niciodată!”. O afirmaţie care-i aparţine directorului Muzeului Memorial „B.P. Hasdeu”, Jenica Tabacu, şi care face referire la procesul lung şi greu pe care autorităţile câmpinene l-au avut cu presupuşi moştenitori ai savantului. Un proces câştigat de Câmpina, din fericire.
Astăzi, la Castel, au venit, după cum spuneam, mulţi oameni de cultură, iubitori şi cunoscători de… Hasdeu, alături de care s-au aflat şi senatorul George Severin, primarul Horia Tiseanu, consilierii locali Viorica Stănică, Marian Dulă, Viorel Bondoc şi Florin Frăţilă, administratorul public al municipiului – Remus Bădulescu, directorii instituţiilor de cultură din Câmpina.
bani dati aiurea in tramvai…tara moare de foame si astia o … cu spectacolelelor de 2 bani.
Felicitari Jenica, ca intotdeauna ai fost la inaltime !
Daca nu era d-na consilier judetean Jenica beneficiara acestei sezatori, mai aproba cineva cheltuirea acestor bani publici ?? Ca pana la urma…tot interesul poarta fesul….