Administratie publica

Un parc industrial poate avea minimum 5 hectare. Iar administratorul parcului va beneficia de numeroase facilităţi fiscale

În Monitorul Oficial a fost publicată, la sfârşitul săptămânii trecute, Legea privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale, act normativ aprobat de Parlament şi despre care actuala putere spune că va duce la stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă. Care sunt noutăţile cu care vine această lege faţă de toate celelalte acte normative referitoare la parcurile industriale? În primul rând, scutirea de la plata mai multor tipuri de taxe şi impozite pentru administratorul parcului industrial. În al doilea rând, reducerea suprafeţei pe care poate funcţiona un parc industrial de la 10 la 5 hectare.

Vă prezentăm pe scurt principalele prevederi ale noului act normativ:

1. Titlul de parc industrial dă dreptul la următoarele facilităţi:
– scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinației sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial;
– scutire de la plata impozitului pe terenuri, corespunzător terenului aferent parcului industrial;
– scutire de la plata impozitului pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din infrastructura parcului industrial;
– scutiri, numai cu acordul autorităţilor publice locale, de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizații de construire şi/sau autorizații de desființare de construcții pentru terenurile şi clădirile din infrastructura parcului;
– alte facilități ce pot fi acordate, potrivit legii, de autoritățile locale.

2. Administratorul parcului poate fi: persoană juridică de drept privat, română şi/sau străină, înfiinţată în condiţiile legii de către fondatori cu scopul constituirii parcului industrial. Administratorul nu trebuie să aibă datorii către bugetul de stat şi să deţină acte d eproprietate sau concesiune asupra terenului pe care va funcţiona parcul industrial.

3. Terenul aferent parcului industrial trebuie să aibă minimum 5 hectare (suprafaţă compactă) şi acces la un drum european şi/sau naţional şi/sau judeţean. Să nu fie afectat de nici o sarcină tabulară, ipotecă, măsură asiguratorie sau procedură de executare silită.

4. Orice firmă din România sau străinătate este eligibilă să funcţioneze într-un parc industrial (să devină rezident al parcului), dacă desfăşoară activităţi economice, de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică, agroindustrială, industrială şi altele.

Titlul de parc industrial se eliberează doar prin ordin al Ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar în cazul vechilor platforme industriale privatizate, titlul de parc industrial se va da prin hotărâre de Guvern.

1 Comment

  1. Cacarau Dumitru says:

    Da,e bun un parc de 5 ha si la Campina ,acum trebuie ca si Primaria sa decida locatia si apoi sa vedeti gratare cu mici bere si dansuri populare ca de investitori nici vorba se pare deocamdata.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *