Administratie publica

Consiliul Judeţean Prahova îl aniversează pe Hasdeu, dar pune pe afişul manifestării poza unui psiholog german

Afis CJÎn Sala Europa a Consiliului Judeţean Prahova are loc astăzi simpozionul „Bogdan Petriceicu Hasdeu – ctitor de cultură românească”, organizat de autorităţile judeţene sub egida Academiei Române. Este o acţiune dedicată împlinirii a 175 de ani de la naşterea lui Hasdeu, iar cu această ocazie va fi lansată şi o plachetă aniversară. Lăsăm la o parte faptul că B.P. Hasdeu s-a născut în februarie, iar CJ îl sărbătoreşte în august. Lăsăm la o parte şi faptul că la simpozion nu a fost invitat nici un reprezentant al Câmpinei, oraş unde, totuşi, savantul a ales să trăiască şi să construiască un castel în memoria fiicei sale. Ne legăm doar de afişul manifestării, unde, mai mare râsul pentru o manifestare organizată la acest nivel, în locul lui Hasdeu apare poza altcuiva.
Cel din fotografie este Hermann Ebbinghaus (1850-1909), un psiholog german cunoscut pentru cercetările sale asupra memoriei şi pentru descoperirea a ceea ce se numeşte „curba învăţării”. E adevărat, Ebbinghaus şi Hasdeu au trăit cam în aceeaşi perioadă, dar nu au în comun decât… barba. A greşi este omeneşte, dar într-o asemenea situaţie poate greşi un elev, un om de pe stradă care nu este familiarizat cu viaţa şi opera lui Hasdeu, un ziarist care nu se documentează suficient etc. Dar vorbim despre Consiliul Judeţean, Muzeul Judeţean de Istorie, Biblioteca Judeţeană şi chiar Academia Română, instituţii unde îşi desfăşoară activitatea foarte mulţi oameni de cultură, profesionişti. Chiar să nu fi văzut nimeni că pe afiş este fotografia altcuiva?!
BP Hasdeu

12 Comments

 1. Cristina Mihai says:

  Inainte de ’89 langa muzeul Hasdeu a fost un post de control pentru intrarea in scoala de militie.Serviciul era asigurat de un subofiter si un elev.
  Intr-o zi,ramasi fara apa,subofiterul i-a ordonat elevului militian sa se duca pana la Hasdeu si sa ia o galeata cu apa.Elevul a luat galeata,a intrat in curtea muzeului si a inceput sa strige:Nenea Hasdeu,nenea Hasdeu…Vroia
  sa ceara voie sa ia apa…

 2. marius says:

  cristina mihai esti PENIBILA!asta ai inteles tu din articol?

 3. kkk says:

  doamna, sunteti pe langa subiect:)

 4. Jenica Tabacu says:

  Nici macar astazi, pe fundalul salii EUROPA a Consiliului Judetean Prahova, nu a fost proiectat chipul lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, ci afisul in cauza cu, bineinteles, poza lui Ebbinghaus. La toate intrarile era lipit acelasi afis… Unii organizatori au stiut, dar au preferat sa taca pentru a nu deranja… stapanirea! Sunt convinsa ca distinsii vorbitori au remarcat eroarea necorectata macar pe proiectia din timpul Simpozionului.
  Iar placheta aniversara mi-a oferit inca un moment de tristete: nici macar pe ea nu am vazut chipul lui Hasdeu. Realizatorii ei puteau folosi una din fotografiile de mai sus.
  Am regretat absenta profesorilor/cercetatori ai vietii si operei savantului, Ionel Oprisan si Stancu Ilin, carora le datoram enorm pentru eforturile de recuperare a valorilor hasdeene.
  Am regretat ca Muzeul Memorial „B.P.Hasdeu” a fost „ocolit” de organizatori desi, culmea, responsabilul lui, este consilier judetean in Comisia de Cultura si are o teza de doctorat despre viata si opera savantului intre anii 1888 – 1907, pregatita si sustinuta la Institutul „G.Calinescu” al Academiei Romane, publicata cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Cercetare, in 2007.
  Pacat ca orgoliile si alte interese tulbura mintile unora! Eu cred ca si Hasdeu s-a suparat, iar semnul il avem deja: nu a dorit sa apara pe afis!
  Ma inclin cu respect in fata celor care au sustinut prelegeri si le multumesc pentru ca au evidentiat meritele celui supranumit „Magul de la Campina”!

 5. Cristina Mihai says:

  nenea Marius,
  nu intelegi,pentru ca nu poti!Dar stai sa-ti desenez:Acum,la fel ca si atunci cineva a facut o confuzie.Ce scoala ai nenea marius?!

 6. admin says:

  Nu impartasim intotdeauna aceleasi puncte de vedere cu Cristina Mihai, oricine ar fi ea sau el. Dar de aceasta data am inteles ideea comentariului sau – si in cazul prezentat de noi si in gluma prezentata de ea (reala sau nu, gluma) e vorba de o doza foarte mare de prostie (in traducere libera).

 7. Jenica Tabacu says:

  Primele opt clase erau necesare pentru a intra la Scoala de Subofiteri de Militie din Campina. Si alte conditii pe langa…
  Istoria relatata de Cristina Mihai imi aminteste de o experienta asemanatoare, traita in 1988. Eram in primul an de activitate la Muzeul Memorial „‘B.P. Hasdeu” si un elev m-a rugat sa-i permit sa ia apa din curtea muzeului. Am tresarit cand l-am auzit cum ma striga: „Doamna Hasdeu!” I-am spus ca doamna murise cu peste optzeci de ani in urma si parea foarte mirat. Ii spusese subofiterul care pazea poarta Scolii: „Du-te, ma, la Hasdeu, si ia apa!” Si el, politicos, a venit sa ceara voie…
  Nu auzise de Hasdeu pana atunci. Abia la liceu se studia „Razvan si Vidra”. Astazi, liceenii nu-l mai studiaza deloc. Si aceasta, se pare, nu deranjeaza pe nimeni. Sa ne miram ca unii preiau un afis cu portretul altuia crezand ca este portretul lui Hasdeu?

 8. mihai says:

  Cristina Mihai te-am avertizat ești de ras.

 9. Lenesu' says:

  Offff! De mult nu am mai intrat e site-ul asta … si asa de rau imi pare! Dincolo de valoarea lui, reala, ca site de stirim ma delecteaza comentariile. Nu ma asteptam sa ma delectez cu un comentariu al administratoruli de site, care tine partea unui comentator care, ori prea plin de umor, ori prea plin de senilitate, a reusit sa se faca total neinteles. Cu toate astea, si admin-ul site-ului si o stimata doamna, poate din prea mult bun simt, au tinut sa scuze, oarecum, comentariile. Sa fim serosi: cine mama lu’ proces verbal e individa (sau individul) care povesteste glume rasuflate, fara nici o legatura cu subiectul si cu toate astea e pupat …. pe obrajori?!?!?!?
  Pe de alta parte, stimata doamna Tabacu, in locul dumneavoastra nu as lasa lucrurile sa treaca asa de usor! Pai…. daca nu interveniti dumneavoastra, care, vorba aia, sunteti o somitate in domeniu si om cu influenta politica mare, cine sa ii faca dreptate sarmanului om de cultura…. Dar ce, cultura mai conteaza cand esti beat de putere?!?!

 10. Cristina Mihai says:

  Mihai,stai la rand,partidul are si va da la toti!!!

 11. marcescu i. says:

  Cultura + PPDD = Love, mai pe romaneste, nu se pupa

 12. io says:

  mi-e clar acum: cristina mihai este jenica tabacu

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *