Administratie publica

Ministerul Finanţelor confirmă introducerea CASS pentru veniturile din chirii şi noua formă de impozitare a locuinţelor

În ultimele zile s-a discutat pe larg despre ultima scrisoare de intenţie cu FMI, prin care Guvernul României se angajează să ia o serie de măsuri mai puţin populare pentru creşterea veniturile la bugetul de stat. Până ieri, nici un reprezentant al Guvernului nu a precizat dacă este vorba doar de propuneri sau sunt lucruri deja stabilite. Ei bine, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă postat pe propriul site, Ministerul Finanţelor publice a confirmat că, de la 1 ianuarie 2014, persoanele fizice vor plăti contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obţinute din chirii şi că imobilele vor fi impozitate în funcţie de modul în care sunt folosite.

„Referitor la introducerea CASS în cazul veniturilor obţinute din chirii de persoanele fizice, precizăm că această măsura are în vedere lărgirea bazei de contribuţie, reprezentând un prim pas în vederea implementării unei abordări fiscale unitare, astfel încât contribuţiile pentru sănătate să fie plătite de către persoanele care obţin venituri şi din alte surse decât cele de natură salarială”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Finanţelor. Pentru a reglementa acest lucru, până la mijlocul lunii septembrie Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă privind lărgirea bazei de contribuţie la fondul de sănătate.

În ceea ce priveşte impozitarea locuinţelor, Ministerul Finanţelor confirmă faptul că imobilele vor fi impozitate diferit. Adică, apartamentele şi casele date spre închiriere vor fi taxate mai mult decât cele folosite ca reşedinţă de domiciliu. De asemenea, pentru apartamentele şi casele folosite ca sedii de firme se va percepe un impozit mai mare. Aşadar, de anul viitor, taxele pe proprietate vor varia în funcţie de destinaţia proprietăţii şi nu de statutul juridic al proprietarului.

4 Comments

 1. Cristina Mihai says:

  Basescu si ale sale guvernari boccii ne-au fericit cu FMIul,este normal ca politica economica s-o faca FMIul.Ceausescu a scos untul din noi pentru o datorie de 10 miliarde USD,asa ca va rog sa faceti socoteala cam cat va dura austeritatea pana vom plati datoria.In loc sa va pozati cu Basescu,luati-l la intrebari despre FMI si datoria externa.

 2. Adina Bratu says:

  Eu intelesesem ca scrisoarea FMi e un proiect adica sunt niste propuneri ale guvernului pentru viitor dar daca ministerul finantelor confirma deja 2 din propuneri inseamna ca si celelalte sunt sau devin curand valabile. Ma ingrijoreaza sincer ceea ce se intampla si pe zi ce trece sunt tot mai convinsa ca indiferent cine e la putere de viata romanului de rand nu le pasa. Eram convinsa ca Traian Basescu isi uraste poporul dar acum vad ca nici usl nu ne iubeste!

 3. Lori says:

  Cine sa ne iubeasca, politicienii??? Hmmm, noi suntem doar buretele lor pe care il storc, il storc si abia mai curge ceva din el. Vai de capul nostru!

 4. Andrei says:

  Caut sa inchiriez garsoniera sau o camera in campina pentru o perioada de 1 an… astept raspuns la fishulets@Yahoo.com

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *