Social

Valea Doftanei a găzduit simpozionul internaţional „Natura şi omul”. Invitat de onoare – academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici

Simpozion 3A 24-a ediţie a simpozionului internaţional interdisciplinar „Natura şi omul” a avut loc în perioada 6-8 septembrie, la Valea Doftanei. Organizat de Consiliul Judeţean Prahova, Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii, Academia Română, Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer”, Consiliul Local şi Primăria Valea Doftanei, simpozionul a avut ca temă principală „Alimentaţia la români” şi s-a bucurat de prezenţa unor specialişti de marcă din Franţa, Spania, Serbia, Cehia şi Bulgaria. În prima zi a evenimentului, invitaţii au participat şi la vernisajul expoziţiei de artă plastică „Culorile naturii”, realizată în cadrul proiectului „Fundamentarea managementului conservativ şi participativ al siturilor Natura 2000 Pădurea Glodeasa şi Lacul Bâlbâitoarea din judeţul Prahova”. Este vorba despre un proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POS-Mediu. Au fost expuse lucrări aparţinând elevilor de la Liceul de Arte Plastice din Ploieşti, iar mulţi invitaţi s-au arătat interesaţi de cumpărarea unor tablouri. În ziua a doua a simpozionului, invitatul de marcă al acestui eveniment a fost academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române. Participanţii la simpozion au fost prezenţi şi la Festivalul Caşcavelei, desfăşurat în aceeaşi perioadă la Valea Doftanei, apreciind calitatea produselor tradiţionale româneşti, precum şi păstrarea reţetelor originale ale acestora.
Simpozion 2
Simpozion 1
Primarul comunei Valea Doftanei, Ion Manea, ne-a declarat că nu a fost deloc o coincidenţă organizarea simultană a celor două acţiuni: „Am găsit înţelegere la organizatorii acestui simpozion pentru a-l găzdui exact în aceeaşi perioadă în care a avut loc ediţia a 12-a a Festivalului Caşcavelei. Astfel, oaspeţii noştrii au avut ocazia să vadă un astfel de festival, cu promovarea unor produse tradiţionale, la care au participat nu numai producători din Valea Doftanei, dar şi din alte zone de tradiţie din ţara noastră. De asemenea, invitaţii au putut vizita câteva gospodării tradiţionale din Valea Doftanei, unde au putut vedea exact cum ne pregătim noi produsele cu care ne hrănim zi de zi, dar şi cum se realizează caşcaveaua sau alte produse tradiţionale locale. Au fost încântaţi de felul în care păstrăm aceste tradiţii, precum şi reţetele originale ale acestor produse, ceea ce demonstrează că încă mai există zone în România unde se mănâncă sănătos, tradiţional, mult mai aproape de conceptul occidental de mâncare bio. Am apreciat faptul că unii dintre invitaţi ştiau despre aceste tradiţii locale şi m-am bucurat când am văzut plăcerea cu care ceilalţi le-au descoperit”.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *