Administratie publica

Resturile lemnoase, sursă de energie regenerabilă pentru Valea Doftanei

Primar Valea DoftaneiReprezentanţii mai multor administraţii locale din Prahova, împreună cu cei ai Agenţiei pentru Eficienţă Energetică şi Energii Regenerabile Ploieşti, au participat recent la un seminar internaţional dedicat utilizării biomasei. Din această delegaţie a făcut parte şi primarul comunei Valea Doftanei, Ion Manea (foto). Seminarul s-a desfăşurat la Linz, în Austria, şi a reunit specialişti, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai autorităţilor publice din Italia, Canada, Liechtenstein, Marea Britanie, Australia, Croaţia, Chile, România şi Austria. Principalul subiect de discuţii a fost legat de producerea agentului termic utilizând biomasa (resturi lemnoase, tocătură lemnoasă) ca sursă de energie regenerabilă.

Oaspeţilor le-au fost prezentate sisteme de producere a energiei utilizând biomasa, dar dincolo de dezbaterile propriu-zise, acest seminar a reprezentat şi o oportunitate pentru primari de a discuta cu potenţiali investitori interesaţi de realizarea unor centrale de producere a agentului termic utilizând biomasa. „Este o investiţie la care noi ne gândim de mai multă vreme pentru Valea Doftanei. O astfel de centrală ar urma să deservească instituţiile publice din comună şi nu numai, existând numeroase avantaje: asigurarea de energie mult mai ieftină, crearea de noi locuri de muncă, precum şi folosirea biomasei care nu are altă utilitate în zonă”, ne-a declarat primarul comunei Valea Doftanei, Ion Manea. Acesta a mai precizat că unul dintre oamenii de afaceri prezenţi la seminarul din Austria s-a arătat chiar interesat de înfiinţarea unei fabrici de peleţi în judeţul nostru, folosind ca materie primă tot biomasa rezultată din exploatarea forestieră.

„A fost o întâlnire extrem de interesantă, unde s-au discutat foarte multe aspecte practice şi sunt premize ca în Valea Doftanei să apară cât de curând o investiţie serioasă, fie că va fi vorba de o centrală pentru producerea agentului termic, fie că va fi vorba despre o fabrică de producere a peleţilor. Vom intensifica dialogul cu potenţialii investitori şi sper ca să avem o materializarea a discuţiilor din Austria cât mai curând posibil”, a mai spus primarul din Valea Doftanei.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *