Administratie publica

Conturile Primăriei Câmpina au fost blocate din cauza neachitării unei corecţii financiare pentru Calea Dacia

Primaria CampinaSituaţie aproape incredibilă la Primăria Câmpina, instituţie care s-a trezit cu conturile blocate de către Administraţia Financiară. Şi asta în condiţiile în care în cont sunt destui bani, iar datorii nu există. Cu o excepţie – sancţiunea financiară aplicată pentru modernizarea Căii Dacia (realizarea pasajului suprateran de la ieşirea din localitate spre DN1). Paradoxal, administraţia câmpineană are de plătit Ministerului Dezvoltării două corecţii financiare în valoare totală de 3,4 milioane lei, dar, în acelaşi timp, are de încasat de la acelaşi minister 11 milioane lei.

Am scris de mai multe ori despre problema corecţiilor financiare de la Calea Dacia, precum şi despre banii pe care Câmpina îi are de recuperat de la Ministerul Dezvoltării şi despre a căror plată nu se aude nimic dinspre Guvern. Nu mai revenim cu detalii. Precizăm doar faptul că, în urmă cu şase luni, Primăria a primit o somaţie de la Administraţia Financiară Câmpina prin care i se cere achitarea urgentă a sumei de 1,39 milioane lei reprezentând una dintre corecţiile financiare de la investiţia menţionată. La rectificarea bugetară din luna iunie, primarul Horia Tiseanu le-a explicat consilierilor situaţia şi le-a cerut aprobarea pentru plata sumei respective. „Noi am dat în judecată Ministerul Dezvoltării din cauza acestor corecţii şi suntem în plin proces. Totuşi, eu cred că ar trebui să achităm acum această sumă de aproape 1,4 milioane lei pentru a nu se mai acumula penalităţi, cum ştim cu toţii că se întâmplă, iar dacă vom câştiga procesul vom recupera banii de la minister”, le-a spus atunci primarul Tiseanu consilierilor locali.
Majoritatea din CL (USL şi PPDD) nu a fost de acord cu propunerea şi a votat împotrivă, viceprimarul Ion Dragomir fiind cel care a explicat motivele: „Există un proces pe rol cu Ministerul Dezvoltării, cheltuim oricum nişte bani cu avocaţii, aşa că nu plătim nici o corecţie. Trebuie să câştigăm acest proces şi gata, nu ne mai luăm măsuri suplimentare că să plătim, că se adaugă penalităţi, nu noi trebuie să câştigăm acest proces!”

Tot la şedinţa din iunie s-a discutat şi despre ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern privind achitarea de la bugetul de stat a corecţiilor financiare pentru lucrările cu fonduri europene. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial, dar normele de aplicare aşteptate de toată lumea nu au apărut nici în ziua de azi, motiv pentru care actul normativ a rămas doar pe hârtie.

Nu s-a mai discutat (public) o vreme despre acest subiect. Iar joi, 30 octombrie 2013 a picat „bomba”, conturile Primăriei Câmpina fiind blocate. Direcţia Finanţelor Publice a pus, astfel, poprire pe conturile instituţiei, singurele plăţi permise fiind doar cele legate de salarii. Din informaţiile noastre, juriştii administraţiei câmpinene vor contesta în instanţă decizia Fiscului, cerând anularea executării silite şi deblocarea conturilor sau, în ultimă instanţă, eşalonarea plăţii debitului pe o perioadă de un an.
Problema este că, atâta timp cât conturile instituţiei sunt blocate, administraţia locală nu poate plăti nici o factură pentru lucrările de reparaţii sau investiţii, nu poate asigura plăţile pentru învăţământ, sănătate, asistenţă socială, iluminat public etc. O situaţie delicată, la sfârşit de an, care putea fi evitată, fără îndoială.

8 Comments

 1. cineva says:

  USL sau PPDD sau PDL, ne batem joc de oraș?
  Ponta ne-a luat banii de la PNDI, cam 70 de miliarde, banii pentru blocul ANL din turnătorie nu au mai venit, au făcut tot felul de reclamații pentru pasaj, acum asta. Toți acești bani FUG din buget, când puteați face ceva cu ei. Nu zic eu ce. Dar de ce nu trageți toți pentru oraș?
  nu locuiți aici? nu vă iubiți orașul natal sau adoptiv? DE CE?

 2. pisu says:

  Inca o victorie a maretei aliante din CL Campina, USL-PPDD! Va simititi bine acum cand vedeti ce prostie ati facut?

 3. marius says:

  Sa raspunda majoritatea USL-PPDD din Consiliul local care nu a fost de accord cu plata acestei sume,sa li se blocheze conturile si sa li se sechestreze averile!altadata sa se gandeasca de o suta de ori cand voteaza aberatiile propuse si sustinute de liderul lor

 4. Ing. Popescu V. says:

  Este o nedreptate, atata timp cand exista o actiune judecatoreasca, ANAF-ul nu avea voia sa blocheze conturile. Miroase a razbunare politica, marca USL?

 5. Andrei Simion says:

  Eu chiar nu inteleg de ce daca acel minister are sa dea primariei 11 milioane si sa primeasca de la primarie 3,4 milioane cum scrie in articol, de ce nu se scade datoria si sa achite diferenta? ?? Mi se pare simplu si corect si nu inteleg de ce nu se face asa, in ce tara traim oameni buni?

 6. Sly says:

  Dupa ce CL, in majoritate USL, nu sunt in stare sa asfalteze centrul, ei pun bete’n roate la ce s-a facut bine pana acum. Parca am fi condusi de oameni din alta tara, nu zic din alt oras. Rusine mare consilierilor USL !!!

 7. Ing. Popescu V. says:

  Venind de la o nunta, pe drum am avut intrebarea: De ce de cand e Ponta la guvernare, alaturi de guvernul format din PSD plus PNL, se pune greul pe primarii PDL care chiar au facut ceva pentru oamenii din orase? Chiar asa de ticalositi sunt acesti USL-isti? Chiar nu inteleg ca unii oameni, in speta primari, cum e domnul Tiseanu, incearca sa faca ceva bun pentru oamenii de la ei din orase?? Daca vor continua cu aceasta marsavie, tare imi este frica ca in curand va fi o revolutie, o revolutie a bunului simt in adevaratul sens al cuvantului, nu cum a prezentat-o Crin Antonescu, fara fond. Doamne ajuta!

 8. Tudor says:

  ma tem ca adevaratii vinovati nu vor raspunde niciodata ptr greselile facute la aceasta lucrare; deja s/au dat la fund si nu mai auzi nimic de ei; pica la mijloc niste fraieri din primarie care doar au respectat niste ordine.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *