Social

„Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?” Poţi afla gratuit, luna aceasta, la Secţia de Pneumologie a Spitalului Municipal Câmpina

Aproximativ un milion de români suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), o boală a plămânilor despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial, depăşind în următorii ani diabetul zaharat. Toţi cei interesaţi să îşi testeze sănătatea plămânilor pot face acest lucru pe parcursul lunii noiembrie, 64 de medici şi 30 de oraşe în luna noiembrie oferind spirometrii gratuite pentru identificarea BPOC. Această campanie se derulează şi în judeţul Prahova, la Câmpina (în cadrul Secţiei de Pneumologie a Spitalului Municipal) şi la Ploieşti (la Policlinica Cina).

Nu doar fumătorii trebuie să fie îngrijoraţi că ar putea avea această boală de plămâni. „La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticați cu BPOC fiind nefumători. Alţi factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd)”, menţionează, într-un comunicat de presă, prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Un studiu reprezentantiv pentru România, realizat în 2012 pentru Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, pe aproape 10.000 de români, arată că mulţi dintre bolnavi nu îşi dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialişti şi analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Acelaşi studiu arată că bărbaţii sunt mult mai afectaţi de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeaşi măsură bogaţii şi săracii.
Semnele care ar trebui să îngrijoreze sunt tusea cronică, producţia cronică de spută (flegmă sau spută mucoasă) în majoritatea zilelor şi dispnee (senzaţia de lipsă bruscă de aer).

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *