Administratie publica

Deszăpezirea în Câmpina – costuri, datorii, obligaţii, întrebări

Ninsoare 7Ninsorile şi viscolul de la sfârşitul săptămânii trecute au arătat cât se poate de clar că în comunitatea câmpineană există mai multe tipuri de probleme: de natură morală, administrativă, managerială. Se spune că situaţiile de criză scot la iveală adevăratele caractere şi iată că exact aşa s-a întâmplat. Situaţia de criză din week-end-ul trecut şi de la începutul acestei săptămâni ne-a arătat multe lucruri (şi bune, şi rele) pe care nu le putem trece cu vederea. Să le luăm pe rând.

1. Incapacitatea societăţii Floricon Salub de a gestiona singură o astfel de situaţie complicată, cauzată de ninsori abundente şi viscol. Aici sunt multe de spus. Nu este prima iarnă când avem astfel de probleme. Nu se pune problema unor intemperii neaşteptate, avertizările oficiale au venit cu zile bune înaintea codului portocaliu, se ştia că vremea se înrăutăţeşte. Cu toate acestea, deşi utilajele au ieşit pe străzi de vineri noaptea, Floricon nu a făcut faţă situaţiei. Da, a nins mult şi a viscolit, dar nici după oprirea viscolului nu a fost mai bine. Nici măcar pe bulevardele centrale, pe străzile principale, de cartiere nici nu mai vorbim. În comunele din jur, luni s-a circulat mai bine decât în municipiul Câmpina, iar pentru aşa ceva Floricon nu are nici o scuză.
Oamenii au sunat disperaţi la Primărie şi la Poliţia Locală. Da, au fost şi glume proaste, aşa cum invocă directorul Floricon, dar câte or fi fost? Două, cinci, zece, dar au fost sute de apeluri. Dacă nu era week-end, mai ajungea cineva la serviciu sau la piaţă? Greu de crezut. Noi avem două întrebări la acest capitol. Prima – de ce nu se încheie contracte cu mai multe societăţi pentru deszăpezire? Doar pentru deszăpezire. Că până la urmă, iată, tot s-a apelat şi la alte firme (Ascon, TBT MAF, EdilConst), dar asta abia luni după-amiază. Se împarte Câmpina pe zone de intervenţie şi fiecare societate răspunde de zona sa şi îşi asumă responsabilitatea pentru asta. Cu cât pot creşte costurile în aceste condiţii? Plătim, nici o problemă, dar măcar ştim pentru ce. Că şi acum plătim, aproape 4 miliarde lei vechi pe lună la Floricon (contractul pentru salubritate şi deszăpezire a fost, pentru tot 2013, de 46,5 miliarde lei vechi, iar materialele pentru deszăpezire au fost plătite separat de Primărie). Iar la şedinţa de joi, 30 ianuarie, la cererea aceleiaşi Floricon, Consiliul Local Câmpina va aproba majorarea tarifului la gunoi pentru populaţie şi agenţii economici…
A doua întrebare: de ce nu se foloseşte şi la Câmpina clorură de calciu pentru deszăpezire? De ce noi mergem în continuare cu sare şi nisip (sare şi pământ, cum zic unii) şi nu evoluăm puţin la acest capitol? Măcar pe bulevardele centrale şi străzile importante ar fi fost o soluţie. E mai scumpă, e adevărat, dar, după cum spuneam, oricum se plătesc mulţi bani pentru o deszăpezire „tristă” ca să nu-i spunem altfel.

Ninsoare 6 Ninsoare 5 Ninsoare 4 Ninsoare 3 Ninsoare 2 Ninsoare 8 Ninsoare 9

2. Comandamentul pentru situaţii de urgenţă de la Primăria Câmpina s-a întrunit repede, s-au stabilit multe măsuri care, însă, nu toate au fost puse în aplicare. În unele cartiere nu s-a ajuns nici luni, nici marţi. S-a lăsat acces liber în parcarea centrală pentru maşinile riveranilor pentru a se interveni noaptea pe Strada Republicii. Marţi dimineaţă, strada arăta exact ca luni. Şi s-a lucrat marţi, pe lumină, când Republicii a fost închisă bucată cu bucată. Pe Eminescu, s-a circulat foarte prost şi astăzi. Sunt străzi importante, străzi-cheie într-o zonă intens circulată. Nu se supăra nimeni dacă aceste străzi erau curăţate complet 2-3-4 ore în noaptea de luni spre marţi. Sau poate se supărau câţiva cetăţeni, dar le trecea a doua zi. Şi mai avem exemple de măsuri stabilite la Primărie, dar care nu au fost puse în practică de cei care s-au ocupat efectiv cu deszăpezirea. Vor fi traşi la răspundere?

Ninsoare 11 Ninsoare 12 Ninsoare 13 Ninsoare 14 Ninsoare 15

3. Sunt câmpineni harnici şi câmpineni comozi. Unii au aşteptat să le cureţe Primăria inclusiv treptele de la intrarea în bloc, alţii au ieşit la treabă, au strâns zăpada de pe alei, din parcările dintre blocuri, de pe trotuare. Unii şi-au eliberat singuri maşinile de zăpadă, alţii le-au lăsat aşa, în aşteptarea primăverii, poate. Unii şi-au curăţat maşina apoi au mutat-o pe locul eliberat de zăpadă de vecin şi să ştiţi că nu e o glumă, chiar aşa s-s întâmplat. Unii şi-au făcut pârtie în curte şi au scăpat de zăpadă aruncând-o exact în mijlocul străzii sau pe trotuar. Sunt cazuri şi cazuri care vorbesc de la sine de educaţia noastră şi bunul simţ. Au fost şi situaţii delicate în care oamenii chiar au vrut să facă treabă, dar nu puteau ieşi din curţi, nu puteau ieşi pe stradă din cauza nămeţilor.
Vă lăsăm să trageţi singuri concluziile. Noi ne gândim doar că nu se poate vorbi despre noţiunea de echipă la nivelul comunităţii câmpinene, că depăşim cu greu o situaţie de criză, din multe motive, unele enumerate mai sus.
Pregătiţi-vă pentru alte câteva zile grele!
Ninsoare 20 Ninsoare 16 Ninsoare 17 Ninsoare 18 Ninsoare 19

16 Comments

 1. toma says:

  Clorura de calciu si sarea si nisipul nu se pot imprastia peste zapada groasa, si-ar pierde efectul instant si ar fi bani dati degeaba..

 2. Tudor says:

  asa este, aveti perfecta dreptate in tot ce ati scris; din pacate asa este toata societatea romaneasca; ne furam singuri caciula!

 3. Dana Apetrei says:

  Cum 4 miliarde pe luna??? Mi se pare INCREDIBIL!!! E o suma uriasa, sunteti siguri ca e suma corecta ca mie mi se pare enorma. dar daca e asa atunci sa le fie rusine astora de la Floricon pentru bataia de joc din oras, numai dezapezire nu s-a numit ceea ce au facut ei!!!

 4. Ana says:

  Stiti cumva daca Floricon are contracte de deszapezire si cu alte localitati?

 5. platitorulde taxe says:

  Cei mai incompetenti angajati sunt in Primarie.
  Poate ii verifica CURTEA DE CONTURI si va plati cineva din greu si la Campina , pentru modul de organizare al Licitatiilor, Bonitatea firmelor castigatoare si pentru banii decontati fara justificare . DNA poate ajunge si la Campina .
  RUSINE !RUSINE!RUSINE!

 6. Foarte pertinente intrebarile si nedumeririle dvs. Sa inteleg ca PMC plateste Floricon (atat deszapezire cat si ridicare deseuri menajere) dar, in acelasi timp, din cate stiu, si cetatenii plateasc ridicarea gunoiului, nu?
  In plus, pentru ca m-am cocosat dand zapada din fata troturarului, sublinez ca toate mijloacele de deszapezire arunca inapoi zapada de pe strada catre intrarile particulare si trotuare. Ca un fel de joc de ping-pong. Si chiar daca sunt proprietari care au curatat zapada din fata, cel putin jumatate din aceastia (sunt si batrani etc. care au scuze) nu sunt curatate..topai cand pe strada cand pe vreun trotuar…

 7. victor enescu says:

  Din cauza ca nu s-au deszapezit strazile multa lume a avut de suferit!Autobuzele nu au putut iesi in cursa,oamenii nu au putut ajunge unde au avut nevoie,unde sunt acum consilierii care voteaza la unison toate cererile Floricon(marire pret gunoi,deszapezire,etc.)??Sa ne spuna de ce Floriconul are contracte de deszapezire si gunoi de ani si ani de zile si nu face fata la situatie!!Ceva e putred in Danemarca!!!!

 8. Dana says:

  Jalnic! Jalnic! nu cred ca exista deszapezire mai proasta… si in alti ani am fost nemultumita, dar acum groaznic Dati-va demisia primar, viceprimar… reziliati contractual cu Floricon. Curatenia lasa de dorit… Spala strazile dupa ce in noaptea anterioara ploua cu galeata, nu stii sigur niciodata la ce ora se ia gunoiul: ori vin dimineata la 7.30-8.00 (si nici nu apuci sa scoti tomberonul), ori vin dupa-amiaza si stai o zi intreaga cu tomberonul la poarta (cateodata il mai varsa si cainii…pana vin ei sa-l ridice). Epoca de piatra!!!!!!!

 9. nene says:

  Curtea de conturi, nu verifica si proportional:cati metrii s-au maturat si cati bani s-au dat? furt pe fata!!! SA VEDEM O FACTURA LUNARA DE LA FLORICON! SA NE DAM SEAMA CUM FACTUREAZA.

 10. nelutu says:

  Ce pretentii sa ai la cetateni cand Primaria nu-si dezapezise in fata trotuarul… Rusine d-le primar! Sunt lucruri care nu merg bine de foarte multi ani in Campina, lucruri marunte de care ne lovim zi de zi, sunteti in primarie de atatia ani nu le-ati vazut? Sau ne mai cereti inca un mandate ca sa le rezolvati?
  Cand ati iesit ultima data din primarie la picior, sa vedeti orasul, cartierele in primul rand, ca poate mai remediati unele lucruri…

 11. ILINA says:

  NU STITI PROBLEMELE DIN TEREN…DEGEABA ZICETI CA STITI SA CONDUCETI ORASUL! MAI DATI-VA JOS FUNDURILE DIN MASINI!
  NU V-AM VAZUT PRIN ORAS ZILELE ASTEA PE JOS, MACAR DE OCHII SOACREI… PENTRU CAMPANIE MACAR….
  SI LASATI FLORICONUL SA DEA CU SARE….ASFALTAM DIN NOU LA ANUL. SA NU MAI VENITI DUPA VOTURI IN CAMPANIE, CA ARUNC CU CEVA DUPA DVS…

 12. ion says:

  Puneti Floriconul sa cumpere utilaje mai mici care sa poata sa actioneze si pe strazile mai mici… sau pe marginea strazilor, dar ei n-au nici utilaje mari cum trebuie…
  A urmarit cineva plugurile sa vada ce fac? Doar se plimba, consuma motorina, va spun eu. Nu aduna nimic. Ori nu va duce capul sa-i coordonati, ori nu mai stiu ce sa zic…
  sunt strazi unde nu erau masini parcate, dar se circula ca era miezul zilei. De exemplu: Grivitei. Intervenise si plugul cand pe strada circulau masini. Nici el nu facea treaba cum trebuie, nici noi nu circulam. Se facuse coada de masini! De ce nu o inchideti fratilor 2 ore si faceti curatenie cum trebuie?

 13. Laura Stefan says:

  Este prima data cand citesc un articol complet care atinge toate problemele noastre. Personal sunt f dezamagita de autoritatile locale, ma uitam si astazi la cat de greu se circula in centru, pai daca in zona centrala e asa ma gandesc ce jale o fi prin periferii ori pe stradutele laterale. Sunt dezamagita si trista in acelasi timp ca asa ceva se intampla in Campina un oras nu prea mare si in care nu trebuiau sa fie astfel de probleme.

 14. toma says:

  admin, cine se ocupa de deszapezire, official? primarul, viceprimarul, managerul de oras? adica exista cineva care poate fi tras la raspundere?

 15. admin says:

  Exista un comandament local pentru situatii de urgenta din care fac parte toti cei enumerati de dvs. si multi altii (directorii unor servicii din Primarie, Politia Locala, Politia Municipala, reprezentantii firmei care presteaza acest serviciu etc). Deciziile se iau la nivelul acestui comandament. Primaria Campina are contract de deszapezire cu o singura societate comerciala – Floricon Salub. De fapt, este contract de salubritate si deszapezire. Este greu ca intr-o situatie de criza sa existe o singura persoana care sa raspunda pentru situatia din localitate. Poate ar trebui sa va adresati Primariei si Consiliului Local Campina pentru a va spune nemultumirile.

 16. platitorul de taxe says:

  Aseara d-l Primar si Bossul Floriconului se laudau la VPTV cum au reusit sa faca nimic in actiunea Deszapezirea municipiului.
  Azi , dupa sase zile de la prima zapada cei doi se pot mandri cu trotuarele din centru necuratate ( de la ABC pana la Piese auto pe parcea cu CEC trotuarul arata ca o ulita inzapezita) la fel si pe strazile municipiului (Orizontului, M.KOGALNICEANU,REPUB;ICII,etc)
  Pe strada Bucea daca intri cu masina risti sa nu mai iesi ,s-a intervenit o singura data Duminica si atunci superficial.
  Asta este mandria celor inplicati in actiunea deszapezirii.Treaba de mantuiala pebanii multi.
  De ce nu se lucreaza pe timpul noptii la curatarea zapezii sa nu mai perturbe circulatia in timpul zilei?

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *