Administratie publica

Lucruri mai puţin cunoscute despre cum a devenit Câmpina municipiu

CampinaSat, vamă, târg, oraş, apoi municipiu. Practic, istoria Câmpinei de la 1503 până astăzi, 8 ianuarie 2014. Probabil că localitatea este mult mai veche, dar nu au fost găsite documente care să demonstreze acest lucru. Avem doar hrisovul descoperit de regretatul Silviu Dan Cratochvil în arhiva de la Braşov şi în care se menţionează pentru prima dată numele Câmpinei ca localitate liberă. În 1503, moşneanul Mansul duce ceară de albine spre vânzare la Braşov şi este consemnat în registrul de taxă vamală la poarta cetăţii. De-a lungul timpului, Câmpina a cunoscut, după cum spuneam, mai multe forme de organizare administrativă. În 1783 a devenit târg, iar 1864, prin decret domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza, localitatea a fost ridicată la rang de oraş. Din 1994, Câmpina este municipiu. Un drum lung şi greu, o istorie frumoasă.

Pentru că astăzi este Ziua Câmpinei, am dorit să vă prezentăm şi lucruri mai puţin cunoscute despre localitatea noastră şi ne-am oprit la episodul în care Câmpina a devenit municipiu. S-a întâmplat în 1994, după numeroase demersuri. Legea prin care Câmpina trecea la o formă superioară de organizare administrativă se împotmolise undeva la Camera Deputaţilor şi nu mai ştia nimeni nimic de acest proiect. „Nu mai primeam nici o veste şi am trimis o scrisoare Camerei Deputaţilor, instituţie condusă la acel moment de Adrian Năstase. Nu am primit un răspuns imediat, în schimb, l-am primit pe… Adrian Năstase. A venit la Câmpina împreună cu senatorul Victor Apostolache, a cerut mai multe informaţii şi am discutat atunci pe larg despre dorinţa noastră ca localitatea să devină municipiu. Am discutat la mine în birou şi cu această ocazie am deschis şi Cartea de Onoare a Câmpinei, Adrian Năstase fiind prima personalitate care a semnat în această Carte”, ne-a declarat Mihai Stănescu, primarul Câmpinei în mandatul 1992-1996. (foto – momentul în care Adrian Năstase scria în Cartea de Onoare a Câmpinei)

3

Tot atunci, Adrian Năstase şi ceilalţi membri ai delegaţiei au încercat să-l convingă pe Mihai Stănescu să treacă de la liberali la PDSR, lucru pe care nu l-au reuşit. „Totuşi, Adrian Năstase a fost un domn, pentru că, la scurt timp după vizita lui la Câmpina, Camera Deputaţilor a aprobat legea prin care localitatea noastră devenea municipiu.În aceeaşi perioadă, prin hotărâre a Consiliului Local, s-a decis ca 8 ianuarie să devină Ziua Câmpinei”, ne-a mai precizat Mihai Stănescu.
1 2

4 Comments

 1. Laura Stefan says:

  foarte interesant, decat simpozioane si discursuri mai bine cate o povestioara din asta.

 2. se poate... says:

  Foarte interesant… Nu stiu cata lume avea habar de aceasta poveste… Va felicit pentru idee! Si sa mai scoateti astfel de lucruri la lumina ca de laudele mai marilor zilei, sincer, ne-am cam saturat…

 3. GABRIELA BUZATOIU says:

  DESPRE CAMPINENI…NUMAI DE BINE…GENERATII DE AUR AU CREEAT SCOLILE CAMPINENE..SE POATE SPUNE…AURUL NEGRU AL CAMPINEI A DARUIT LOCURI DE MUNCA MULTOR CETATENI,DREPT URMARE AU MIGRAT ,AICI, MUNCITORI DIN TOATE ZONELE TARII,DEVENIND CETATENI DE ONOARE AI MUNICIPUILUI.

 4. Daniela Daniel says:

  Si eu iubesc Campina pentru ca am cunoscut oameni minunati in acest oras!!!!

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *