Social

Ministrul Sănătăţii vrea o nouă reducere a numărului de paturi din spitalele publice

Pacienti 1În cadrul videoconferinţei de ieri, cu autorităţile judeţene şi managerii de spitale, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a vorbit despre necesitatea reducerii numărului de paturi din spitale. Nicolăescu le-a cerut managerilor ca, până la 25 ianuarie, să reevalueze situaţia din fiecare unitate medicală şi să comunice Ministerului Sănătăţii planurile cu privire la restructurare şi reorganizare. Pe scurt, ministrul vrea ca 30-40% din cazurile medicale să fie rezolvate în ambulatoriu, iar numărul internărilor să scadă considerabil. N-ar fi exclus ca Nicolăescu să vină şi cu ideea unor eventuale reduceri de personal în sistemul sanitar, de vreme ce a menţionat că un spital ar trebui să cheltuiască sub 65% din buget pentru plata drepturilor salariale ale angajaţilor.

Media europeană este de 5,61 paturi la mia de locuitori. La nivel naţional, media depăşeşte cu puţin 6 paturi/mia locuitori. Judeţul Prahova este sub media naţională, ba chiar şi sub media europeană, cu 4,9 paturi la mia de locuitori. În aceste condiţii, o reducere a numărului de paturi în spitalele prahovene n-ar fi justificată decât prin prisma reducerii cu orice preţ a banilor alocaţi pentru sistemul sanitar.
Să vedem care este situaţia la Câmpina. Din 2010, de la ultima „tăiere” semnificativă impusă de Ministerul Sănătăţii, Spitalul Municipal a rămas cu 302 paturi (din 398 câte avea până atunci), iar Spitalul Voila – cu 510 paturi. Voila are un statut aparte, fiind spital de interes regional, care deserveşte nouă judeţe şi are monospecialitate (psihiatric). Dar nici despre Spitalul Municipal nu se poate vorbi ca despre o unitate strict a Câmpinei, aşa cum pune problema ministerul de resort şi aşa cum… plăteşte Casa Judeţeană de Sănătate când vine vorba despre numărul internărilor, atâta vreme cât aici vin pacienţi şi din localităţile vecine, dar şi de pe întreaga Vale a Prahovei.
Vom reveni asupra acestui subiect.

2 Comments

  1. Anton says:

    Sa se duca ministrul asta incompetent sa stea in spital la Campina, sau in orice spital in ambulatoriu, sa vada ce confort deosebit exista acolo. Astia au luat-o razna de tot in domeniul sanatatii? Dupa ce ca ne pleaca toti doctorii buni si raman toate fosilele cu metode arhaice, acum ramanen si fara paturi? Noi pentru asta am votat in decembrie 2012 USL? Ca sa-si bata joc de noi?

  2. Simona Ionete says:

    Nici nu stiu cum sa cataloghez aceasta masura pe care o vrea Nicolaescu, tupeu, nesimtire, ignoranta, prostie. Cu cate paturi vrea sa ramana spitalul municipal in a carui arie sunt peste 100000 locuitori??? Tratament in ambulatoriu? Stie desteptul asta cumva ca nu toate spitalele au ambulatoriu sau ca la Campina si asa ambulatoriul e plin tot timpul? Numai prostii a facut de cate ori a fost ministru si asta face mai departe.
    Ca o paranteza, stiti ca asta e ministrul care a impus spitalului municipal de la Campina si altor spitale din tara sa incheie contract cu Romgermed, stiti asta?

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *