Populaţia şi firmele din municipiul Câmpina „produc” anual în jur de 10.000 tone de gunoi menajer. Adică, 2.500 tone pe trimestru. Aceasta este cantitatea oficială, colectată de operatorul de salubritate Floricon Salub. Despre colectare selectivă vorbim de multă vreme, dar facem prea puţin în această direcţie. Cât de puţin? Păi, în medie, 0,56%. Adică, din cantitatea totală colectată trimestrial, 0,56% înseamnă gunoi menajer colectat selectiv. Un procent foarte, foarte mic şi asta după mai bine de cinci ani de când s-a introdus şi la Câmpina colectarea selectivă a deşeurilor.
„Gradul de colectare selectivă este foarte, foarte slab. Sunt probleme mari la acest capitol şi nu numai Câmpina se confruntă cu aceste probleme, ci aproape toate localităţile. Administraţia locală a amenajat mai multe puncte de colectare selectivă a deşeurilor, iar mulţi cetăţeni aduc deşeurile la aceste puncte. De cele mai multe ori, însă, noi găsim platformele goale atunci când mergem să ridicăm deşeurile colectate selectiv pentru a le valorifica prin reciclare. Romii ajung înaintea noastră şi golesc containerele speciale de pe paltforme. Aşa se întâmplă peste tot”, ne-a declarat directorul societăţii Floricon Salub, Florin Constantinescu.
Prin Legea 132/2010, instituţiile publice sunt obligate să colecteze separat hârtia, metalul, plasticul şi sticla. Conform legii, autorităţile locale au obligaţia să implementeze un sistem de colectare separată cel puţin pentru aceste patru tipuri de deşeuri. La Câmpina, acest sistem a fost introdus încă din 2009, dar lucrurile merg cu mare greutate. Dovadă – după cinci ani, gradul de colectare selectivă nu a ajuns nici măcar la 1% pe trimestru. Chiar atât de complicată să fie colectarea selectivă sau interesul nostru, al tuturor, de la administraţie locală până la firme şi cetăţeni, este multe prea scăzut pentru a găsi soluţii?!
Din pacate este o dubla vina :
– FLORICON nu modifica actualele pubele pentru sticle , hirtie . Sunt de multe ori inutilizabile .
– Primaria nu este in stare sa stapineasca pe tigani care fac cu adevarat mizerie totala . De cite ori am sunat la Politia Comunitara au venit, si tiganii au plecat la fel fara probleme . S-au au spus ca nu au personal disponibil .
Prin cantitatea de gunoi stransa anual de Floricon ( 10000 to/an) X 69,59 lei/to fara tva ,taxa la rampa ,tarif 2014 = 695800 lei X 24% TVA = 862792 lei plateste , la care se mai adauga cheltuielile cu salariile si utilajele .
Faceti un calcul cata populatie are Mun.Campina X 10,32 lei cu TVA /luna/persoana tarif gunoi 2014 X 12 luni si o sa aflati cate miliarde profit castiga Bosul Constantinescu de pe spinarea contribuabililor. Asta numai de la populatie , plus banii incasati de la firmele din Campina, plus toate operatiunile de „Marea Curatenie, Marea Colectare de electrocasnice, Marea operatiune de Salubritate si Curatenie a municipiului cu banii de la Primarie. Si sa nu uitam de costurile Deszapezirii.
Cat poate fura unii , legal!
Nu este de vina unica societate de salubritate ca detine monopol ci alesii locali ce au votat cu ambele maini pretul gunoiului si au semnat Contractele cu aceasta firma.
Acele cantitati adunate de tigani se duc la firmele private de reciclare. Agentia de mediu deja a formulat un punct de vedere in acest sens si este perfect de acord ca acele cantitati colectate de privati sa fie luate in calcul la primarie. Floricon nu face decat sa lupte impotriva colectarii selective pentru ca nu platesc un ban pentru acele plastice, hartie si metale, care valoreaza f mult. Cu firme ca Floricon nu se va educa niciodata populatia…