După cum se ştie deja, părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014 au obligaţia de a-i înscrie în învăţământul primar în clasa pregătitoare. Regulile pentru înscriere au rămas la fel ca anul trecut. Părinţii îşi vor putea înscrie copiii la orice şcoală doresc, numai că fiecare instituţie de învăţământ va avea propriile criterii de admitere, iar prioritate vor avea copiii care locuiesc în circumscripţia şcolii. Mâine se încheie cea de-a doua etapă a înscrierii în clasa zero, iar lista finală cu copiii înscrişi va fi afişată pe 11 aprilie, la fiecare şcoală. La Câmpina, aşa cum era de aşteptat, bătaia cea mare s-a dat pe clasa zero de la Şcoala Centrală şi Şcoala 4 – de la Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu”. Atât de mare a fost cererea, încât a fost nevoie de suplimentarea numărului de locuri. Sunt şcoli bune, căutate, care dau şi bine la CV-ul copilului şi părintelui, pentru că e vorba de imagine şi reputaţie, printre altele. Altfel nu ne-am explica de ce foarte mulţi oameni de afaceri, medici, avocaţi, profesori, poliţişti (din Câmpina şi nu numai) au ţinut atât de mult să-şi înscrie copiii ori nepoţii la aceste şcoli, chiar dacă nu locuiesc în circumscripţia respectivă. La Colegiul „Grigorescu”, au fost iniţial 25 de locuri pentru clasa pregătitoare, dar cererea a depăşit cu mult numărul de locuri stabilit şi s-a decis o suplimentare până la 36 de locuri. Aici este o singură clasă zero şi nu s-a dorit formarea mai multor clase… din lipsă de spaţiu, motiv pentru care ceilalţi solicitanţi au fost îndrumaţi spre Şcoala Centrală.
La Şcoala Centrală este spaţiu destul, aşa că aici s-au format trei clase pregătitoare (54 locuri iniţiale, 93 după suplimentare) şi astfel a fost primită toată lumea.
De suplimentarea numărului de locuri a fost nevoie şi la Şcoala „B.P. Hasdeu”, de la 54 la 83. Aici este binecunoscută reputaţia învăţătorilor, dascăli de şcoală veche, să le spunem aşa, prin mâna cărora au trecut generaţii de copii.
La Şcoala „Ion Câmpineanu” – toate cele 50 de locuri pentru clasa zero au fost ocupate şi, cel puţin deocamdată, nu există cereri suplimentare.
Un singur lucru am dori să mai precizăm – dificultatea cu care am obţinut informaţiile referitoare la clasa pregătitoare. Cu excepţia Şcolii „Câmpineanu”, la celelalte unităţi personalul secretariatelor (pentru că nu peste tot am reuşit să-i găsim pe directori) a fost foarte circumspect în oferirea de informaţii. Vorbim de informaţii simple, pentru un articol obişnuit, nu ne gândeam la vreo anchetă… Nu ne îndoim că sunt şi lucruri despre care şcolile nu doresc să se afle public. Categoric, aşa este, inclusiv în ceea ce priveşte clasa pregătitoare. Şi cu cât tu, ca secretară, întrebi obsesiv „dar de ce vă interesează? dar de ce consideraţi că ăsta e subiect de presă?”, atunci se confirmă multe speculaţii şi se ridică destule semne de întrebare. Probabil, vom reveni asupra subiectului.