Nu este o noutate faptul că în Consiliul Local Câmpina orgoliile sunt foarte mari. Uneori, aceste orgolii dau pe dinafară, aşa cum s-a întâmplat şi la şedinţa de la sfârşitul săptămânii trecute. Proiecte mai complicate, care, poate, ar fi necesitat unele dezbateri, au trecut fără discuţii, în schimb, lucrurile s-au împotmolit tocmai la un proiect care ar aduce municipiului aproape 400.000 lei pentru amenajarea unui spaţiu de depozitare şi expunere a schiţelor pictorului Nicolae Grigorescu.
Lucrurile stau cam aşa: în 2013, după 11 ani de procese cu Ministerul Culturii, administraţia locală câmpineană a câştigat cele 202 schiţe şi desene în creion, peniţă şi laviu, realizate de maestrul Nicolae Grigorescu. Sunt lucrări care aparţin Câmpinei, Gheorghe N. Grigorescu, fiul marelui pictor şi singurul său moştenitor, vânzând Primăriei, în 1939, pentru 600.000 lei, schiţele şi desenele în cauză, în baza unui contract de vânzare-cumpărare. Aceasta este, pe scurt, povestea. Ei bine, acum, Câmpina trebuie să aducă acasă schiţele maestrului, Muzeul Naţional de Artă (unde se află aceste lucrări) somând administraţia locală să rezolve mai repede problema. Numai că, municipiul Câmpina nu are un spaţiu potrivit pentru depozitarea schiţelor, pentru că nu pot fi puse oriunde şi în orice condiţii. La Muzeul Hasdeu nu este loc, la Muzeul Grigorescu nu este permis, această instituţie aparţinând Consiliului Judeţean, iar în altă parte…
Aşa că, Primăria a încercat varianta obţinerii unor fonduri europene pentru acest proiect special, prin Programul „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”. Iniţial s-a mers pe ideea accesării de fonduri pentru amenajarea unui spaţiu de depozitare a schiţelor, dar Unitatea de Management a Proiectului a menţionat obligativitatea nu numai a depozitării, ci şi a expunerii lucrărilor maestrului Grigorescu. Pentru că UE dă bani pentru un lucru de care să beneficieze toată lumea, nu doar pentru un spaţiu de depozitare. Astfel s-a ajuns ca proiectul Câmpinei să se numească „Un muzeu al municipiului prin punerea în valoare a patrimoniului cultural local”, cheltuielile eligibile fiind de 379.819 lei, din care 85% fonduri europene şi 15% contribuţia Guvernului României.
Primarul Horia Tiseanu a venit cu proiectul în faţa Consiliului Local pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, propunând ca spaţiu de depozitare şi expunere camerele de la etajul Casei Căsătoriilor, de pe Bulevardul Culturii. De aici a început războiul. Primarului i s-a reproşat că a venit pe ultima sută de metri cu proiectul, că nu i-a consultat pe consilieri înainte de şedinţă, că iniţial s-a pus problema unui spaţiu de depozitare şi acum, uite, se vorbeşte de un muzeu, că dacă tot e muzeu, de ce nu se găseşte un imobil întreg pentru aşa ceva etc. O oră şi jumătate de reproşuri la un asemenea proiect simplu, fără miză politică sau de altă natură, nu e cam mult, totuşi?!
Atât primarul Horia Tiseanu, cât şi Gabriela Barbu, coordonatorul de proiect, le-au explicat consilierilor că schiţele trebuie aduse la Câmpina până la finalul anului; că amenajarea unui spaţiu potrivit necesită fonduri mari; că trebuie asigurate condiţii speciale de temperatură, umiditate, lumină, securitate; că Guvernul României, prin Ministerul Culturii, a anunţat administraţia locală să se grăbească dacă vrea să nu piardă fondurile şi tot aşa. Până la urmă, proiectul a fost aprobat cu 11 voturi pentru (consilierii PDL şi PP-DD) şi cu 8 abţineri (consilierii PSD şi PNL), dar gustul amar lăsat de discuţiile din plen a persistat multă vreme după aceea.
De fapt, care e problema? Nu se doreşte înfiinţarea unui muzeu al oraşului. Unul dintre primele lucruri făcute de USL după alegerile locale din 2012 a fost desfiinţarea comisiei care se ocupa de tot ceea ce ar presupune realizarea unui astfel de muzeu (comisie formată din consilieri locali, reprezentanţi ai Primăriei, jurişti, dar şi specialişti – profesori, istorici, muzeografi). Nu există explicaţii oficiale pentru asta. Nu se vrea şi gata! Dacă exista voinţă, muzeul era terminat până acum, indiferent de locaţie. Şi apropo de locaţie, pentru că şi aici e o problemă, Casa Căsătoriilor nu e bună, cum spun unii consilieri, dar nici nu a venit nimeni cu altă idee, cu o propunere concretă. Nu e bună şi gata!
Redăm în continuare câteva dintre punctele de vedere ale celor direct implicaţi şi vă lăsăm să trageţi propriile concluzii.
Florin Frăţilă (PNL): „Domnule primar, sunt convins că puteaţi găsi timp ieri, înainte de şedinţă, să mă sunaţi şi să mă informaţi despre acest proiect. În calitate de preşedinte al Comisiei de Cultură a Consiliului Local consider că trebuia să fiu informat!”
Monica Clinciu (PDL): „Noi riscăm să pierdem schiţele lui Grigorescu, câştigate în instanţă! Nu e normal să vină cineva să spună că nu votează acest proiect doar pentru că nu a fost întrebat dinainte. Toată lumea ştia că trebuie să găsim o soluţie, am mai vorbit despre asta în Consiliul Local, dar nu a interesat pe nimeni. Iar acum, ne supărăm că a găsit cineva o soluţie şi nu ne-a informat”.
Adrian Piţigoi (PP-DD): „Dacă Executivul ne garantează că acest proiect este perfect legal din punct de vedere juridic şi financiar, consilierii PP-DD vor vota în favoarea proiectului, pentru că îl considerăm bun şi util pentru localitate!”
Ion Dragomir (PSD): „Eu cred că vrem să fentăm Europa. Facem un spaţiu de depozitare şi le spunem că e muzeu. Dacă avem un dialog înainte, poate găseam şi o locaţie potrivită. În bugetul local pentru 2014, noi am alocat fonduri pentru un spaţiu de depozitare. Acum ce facem? Vrem muzeu? Umblăm cu şmecherii că e muzeu, nu e muzeu! Da, ne trebuie un spaţiu pentru schiţe, dar eu cred că se puteau găsi soluţii mult mai bune. Nu votez acest proiect pentru că mi-e frică!”
Elena Albu (PDL): „Este incredibil aşa ceva! Practic, acest proiect nu va fi votat doar din orgoliu!”
După îndelungi discuţii, consilierul Florin Frăţilă a cerut pauză de consultări în cadrul alianţei majoritare din CL (PSD, PNL, PP-DD). Când s-a revenit în plen, Frăţilă a făcut un amendament la proiect, de-a dreptul hilar, propunând denumirea de „Muzeul Schiţelor Nicolae Grigorescu”, de parcă asta ar fi fost problema sau de parcă gradul de penibilitate al dezbaterilor nu ar fi fost suficient de ridicat. Bine, pe parcursul discuţiilor, s-a vehiculat şi ideea de secţie de muzeu, în care să fie prezentate schiţele, dar cum să faci o secţie a ceva ce nu există?!
Până la urmă, după cum spuneam mai sus, proiectul a fost aprobat, dar dezamăgirea rămâne.
Din cauza … si orgoliilor celor de la PSD si PNL se invarte Grigorescu in mormant!!!!
Felicitari celor de la PDL si PPDD, care sustin acest proiect, benefic pentru toata, toata lumea!
Nu mai zic de faptul că USL nu a adus nici un ban în oraș, acum vor să pierdem și fonduri nerambursabile?
RUȘINE.
Admin ai grija cu gramatica sa se scrie si legat dar si s-a dezlegat doar uneori asa ca sa ne dea dureri de cap. „Initial sa pus problema”
Doamnelor si domnilor consilieri PNL si PSD, v-am votat, v-am trimis acolo ca sa ne reprezentati interesele si dvs. va bateti joc?!
S-ar gasi si spatii….Fosta Casa a Cartii(la etaj schitele),la parter alte sectii cu muzeul petrolului,etc sau asa cum s-a facut Clubul Pensionarilor la Caminul Petrol mai sunt spatii libere.Sau cetatenii sa raspunda unui sondaj facut pe site dv,sa vina Primaria,Consilierii cu solutii sau sa invite oamenii simplii la o dezbatere
Casa Cartii este un spatiu privat, proprietarul este o firma din Bucuresti. Dar in mod cert exista alte spatii care s-ar potrivi pentru un muzeu. Totusi, important este sa se faca primul pas, apoi, pe parcurs, lucrurile pot fi imbunatatite.
Va multumim ca ne-ati atras atentia. Am facut corectura de rigoare si va asiguram ca s-a intamplat doar din graba. 🙂
Se intreaba cineva cum a ajuns Casa Cartii un spatiu privat ?!? Nu cumva „proprietarul” este obligat prin lege sa aiba ca activitate comertul cu cartea ?
Si complexul ABC(fostul restaurant) a fost cumparat,tot spatiu privat ca si multe locatii din oras si zac nefolosite,locul fostului Romstal de la Soldat liber.Daca economia scartaie.In curand Campina va apartine la vreo 10 afaceristi gen Guran care vor trai din chirii de mii de euro lunar.Ori ca iei chirie o taraba la piata tot pe acolo te duce.Stiu ca am cunostiinta
Dar de fapt si de drept tot acste partide politice au ingropat economia campineana prin inabusirea tuturor fabricilor si uzinelor care au fost lasate in paragine in schimb buzunarele lor si conturile dau pe afara de ce oare nu ar baga mai departe bete in roate celor ce vin cu idei ce pot dezvolta turismul in municipiul nostru .
Domnul „crysty” are dreptate, doar ca au ingropat nu numai economia din Campina, ci chiar economia nationala. Ce e hilar insa in Campina e ca partidul care a dat primarul, in speta PDL-ul, e cel mai sarac partid dintre toate:)) Dar sincer, asta mi se pare un plus pentru ei, inseamna ca nu au bagat mana in oala cu banii publici ca PSD-ul sau PNL-ul sau PPDD-ul lui Hasdeu.
Desi sunt simpatizant al doctrinei unui partid,caruia nu vreau sa-i dau numele,ma dezgusta unele persoane ce il reprezinta si in general tot spectrul politic.Dar vrand,nevrand avem nevoie si de oameni politici.Viata merge din rau in mai rau.Mai putem avea vreo speranta?Probabil,si cei tineri care intra in jocul politic sunt manipulati si se lasa dupa val de catre cei cu experienta in domeniu.Ma intreb,mai putem avea incredere si in cei tineri?Numai acestia ne-au ramas.ei sunt in masura sa ne dea un raspuns…
Schitele lui Grigorescu trebuie sa vina in orasul de unde au plecat candva. Sunt ale noastre si trebuie sa le aducem aici. Cu orice pret! Daca putem solicita finantare din partea U.E. de ce sa nu o facem? In fond, doua camere pentru acest mic muzeu pot fi amenajate muzeografic exemplar, daca sunt fonduri. Museum History of Science de la Oxford University, este un muzeu foarte mic, dar extrem de interesant, care atrage… Am convingerea ca vom gasi solutii impreuna pentru amenajarea unui muzeu intr-un imobil mai incapator. Dar daca acum a fost nevoie de unitate intru implinirea acestui vis: aducerea schitelor lui Grigorescu la Campina fie si in doua camere la etaj, mansarda sau cum i se mai spune, de ce sa ne impotrivim? La Bucuresti stau intr-un depozit ca nu pot fi expuse decat 3-4 zile, nu? E mai bine? Sa ramana acolo e un castig pentru noi? Personal, nu am fost de acord cu comisia pentru infiintarea unui muzeu al Campinei. Si, evident, nici cu spatiul de la Casa Casatoriilor, care, pentru un muzeu al orasului nu este foarte generos. Dar acum era singura solutie sa facem ceva. Si am acceptat-o, eu si colegii mei, consilieri locali, pentru ca Grigorescu trebuie sa se intoarca acasa!
Sa inteleg ca Muzeul Grigorescu apartine de CJ?.Sigur spatiu exista…si motive.Dar unele tablouri gen Car cu Boi nu sunt autentice.Daca schitele acestea sunt autentice si mai primim si fonduri pentru spatiu puterea se opune pe niste scuze.As zice multe,ma abtin.Acum ce ne trebuie terenuri de fotbal,echipa ba nici in judeteana.Fortuna o sa fie echipa momentului chiar daca e la Poiana.Guran cred ca nu isi permite nici o echipa satelit de juniori.Politica asta face cartile,uneori gresita.Maestrul Grigorescu sigur ii iarta pe cei de la USL insa Campinenii ii vor blama la alegeri