În fiecare an, pe 2 iulie, iubitorii de cultură şi în special iubitorii de… Hasdeu se întâlnesc la Castelul „Julia Hasdeu” din Câmpina pentru a le sărbători pe cele două Iulii – soţia şi fiica savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu. Se întâmplă asta de 24 de ani încoace, fără întrerupere. Este un eveniment care reuneşte personalităţi ale culturii câmpinene şi nu numai, oameni interesaţi de viaţa şi opera lui Hasdeu, de viaţa şi opera genialei sale fiice, Julia. Am spus-o şi cu alte ocazii, „Sărbătoarea celor 2 Iulii” este o manifestare destinată unui anumit tip de public. Dacă nu ştii nimic despre B.P. Hasdeu, dacă nu ai citit măcar o poezie a Juliei Hasdeu, dacă nu te-a interesat niciodată povestea adevărată a Castelului şi ai venit aici doar să te fotografiezi pe trepte, atunci nu te încadrezi în categoria celor care pot urmări şi înţelege cele mai multe dintre acţiunile organizate pe 2 iulie la Castel. Dar chiar şi aşa, dincolo de prelegeri şi lansări de carte, la „Sărbătoarea celor 2 Iulii” poţi urmări momente poetice şi muzicale deosebite, poţi admira tablouri frumoase şi îţi poţi arunca o privire în interiorul acestui lăcaş unic, construit de Hasdeu în memoria fiicei sale şi care astăzi reprezintă un adevărat simbol al Câmpinei.
Programul manifestărilor organizate în acest an la „Sărbătoarea celor 2 Iulii” a inclus, ca de obicei, mai multe prelegeri despre zestrea lăsată culturii naţionale de B.P. Hasdeu, printre vorbitori aflându-se „hasdeologul” Mircea Coloşenco, profesorii Crina Decusară Bocşan, I. Oprişan, Gherasim Rusu Togan şi alţii. Au fost prezentate volumele „Opera poetică/Oeuvre poetique” de Julia Hasdeu, ediţia a II-a şi „Apter” de Serghie Bucur, precum şi ultimele numere ale Revistei „Urmuz” – o publicaţie de pedagogie a lecturii, editată de Biblioteca Municipală Câmpina şi îngrijită de scriitorul Florin Dochia.
Momentul teatral al zilei „Destăinuiri lirice” – este un fragment din opera Juliei Hasdeu, pus în scenă de Crina Decusară Bocşan prin intermediul actorilor Ion Arcudeanu, Doina Ghiţescu şi Ana Maria Ghiur. De asemenea, Camelia Pavlenco a susţinut un recital la pian.
Ieri, la Castel, au venit, după cum spuneam, mulţi oameni de cultură, iubitori şi cunoscători de… Hasdeu, alături de care s-au aflat primarul Horia Tiseanu, consilierii locali Viorica Stănică, Marian Dulă, Viorel Bondoc şi Florin Frăţilă, administratorul public al municipiului – Remus Bădulescu.
„Sărbătoarea celor 2 Iulii” este organizată de Jenica Tabacu, directorul Muzeului Memorial „B.P. Hasdeu”, cu sprijinul financiar al Primăriei şi Consiliului Local Câmpina.
„Julia Hasdeu şi poezia picturii” este titlul expoziţiei de artă plastică amenajată la Castel în colaborare cu Asociaţia RoBizArt din Bucureşti şi în cadrul căreia au expus lucrări mai mulţi pictori şi sculptori.
În cursul serii, la Castelul „Julia Hasdeu” au avut loc decernarea premiilor şi concertul laureaţilor Concursului Internaţional de Interpretare „Cornelia Bronzetti” – ediţia a IX-a. Este un concurs de pian destinat copiilor, iar Primăria şi Consiliul Local Câmpina au acordat în acest an trei premii speciale tinerilor pianişti Ştefan Aprodu (România), Alexandru Axenti (Republica Moldova) şi Georgi Moroz (Ucraina).
“Sărbătoarea celor 2 Iulii” este o manifestare destinată unui anumit tip de public -o afirmatie care ar trebui completata cu sintagma”pentru ca organizatorii au o anumita rutina ,nu au imaginatie,isi satisfac orgoliul si atat”.Va intreb cum credeti ca ar fi daca la aceasta manifestare ar fi invitati si oameni tineri,elevi de liceu olimpici la literatura?poate astfel li s-ar deschide apetitul pentru a studia si invata mai mult despre Hasdeu si peste cativa ani ar putea fi printe cei care tin prelegeri despre Hasdeu.Ne miram ca tinerii nu au educatie in anumite domenii,dar ii stimulam sa faca ceva,ii educam in acest sens?Eu unul cred ca atata timp cat o astfel de sarbatoare nu adduce nici un profit educational,cultural pentru generatia tanara,ramane o simpla activitate culturala bifata ca realizata de cei care s-au „instapanit „pe la aceste institutii.Am vazut intr-o imagine, surprinsa de un participant,o doamna pe care o dobora-se somnul,ce o fi inteles din ce s-a intamplat acolo?
„Generatia tanara” din orasul nostru, din pacate, este educata de profesori de limba romana/istorie etc care nu au dorinta de a vizita muzeele locale. Nu toti, dar majoritatea. V-o spune un om care lucreaza nu de un an, ci de douazeci, la Muzeul Hasdeu. Daca as fi profesor-diriginte, as merge cu elevii la muzee, la spectacole de teatru, de muzica buna s.a. Credeti ca nu am invitat profesorii la aceasta sarbatoare? Putini au venit, restul… Evenimentul este totdeauna la 2 Iulie pentru ca obiceiul lui Hasdeu ne obliga: el le aniversa pe cele 2 Iulii la 2 Iulie. Si pe 2 Iulie sunt probe la bacalaureat, copiii in vacanta, profesorii obositi, ocupati etc. Bannerele ce anuntau sarbatoarea, au stat aproape o luna in oras. Toata lumea a vazut. Noi ii invitam pe directorii de scoli, licee, pe profesori. Fireste, nu putem da o invitatie fiecarui tanar, dar tinerii olimpici sunt bine informati si, daca vor, vin la Castel. Nu-mi amintesc sa fi venit doi-trei dintre olimpici campineni, iar noi nu-i putem obliga. E optiunea lor. Spuneti ca nu aduce „nici un profit” pentru generatia tanara. Acolo au fost si tineri, chiar din Campina si din alte locuri. Ati fost prezent si nu i-ati vazut? Cat despre expresia „s-au instapanit”, nu pot spune decat ca va inteleg chinul. Sunteti stapanit de invidie si, in consecinta, rautacios. Nu sunt stapana muzeului, ci un om care i-a scris istoria pentru prima data. Cum „nimeni nu-i profet in satul sau”, nici eu nu astept si chiar nu-mi doresc sa fiu laudata. Imi fac datoria si atat. Din pasiune, daca intelegeti.
Si va rog ceva, domnule Marius: nu ignorati generatia adulta, nici pe seniori!
Fiecare om este important si are rolul sau in istoria lumii. Pe 2 Iulie am vazut zeci de oameni fericiti. Mesajele lor sunt relevante. Daca nu am face ceea ce trebuie, publicul nu ar fi acolo, in fiecare an, chiar si in zilele lucratoare. Apropo: de ce nu ati venit acolo? Mi-ati fi pus intrebari pentru a va lamuri problema cu „generatia tanara”, invitatiile, „rutina”. Chiar mi-ar fi placut. Si mai e ceva: nu am platit nici artistii, nici vorbitorii (unii, cunoscuti hasdeulogi). In caz ca va puneti problema fondurilor. Au fost putini bani alocati sarbatorii si mai multi pentru o carte cu toate poeziile Juliei Hasdeu. In schimb, Primaria si Consiliul local Campina au alocat fonduri pentru protejarea si conservarea Castelului, monument istoric de important nationala si universala. De unde atatia bani pentru a materializa ideile noastre, pe care, va asigur, le avem? Ca sa va linistesc putin, va spun ca audioghidurile si infotouch-ul din muzeu fac minuni, in sensul ca miile de copii, adolescenti care ne viziteaza, le folosesc cu incantare. Ati ascultat inregistrarea de pe un audioghid de la Muzeu? E mult mai mult decat o lectie la ora de literatura. Eu la liceu am invatat despre „Razvan si Vidra”. Atat. Nici astazi nu se spune mai mult, daca se spune. Cativa profesori de literatura romana din Campina ne-au solicitat o lectie „in afara scolii”, la muzeu. Restul, ei stiu ce fac. Eu spun ca e pacat sa nu vizitezi muzeul cand el se afla la doi pasi de tine, ca sa-l cunosti pe Hasdeu la el acasa. Putem sa-i obligam noi sa vina? Inspectoratul scolar poate, sunt sigura, dar ignora fenomenul. In primii mei ani de muzeografie, Inspectoratul scolar trimitea toate institutiile de invatamant la muzeu. Si era bine ca-i obliga. „Pofta vine mancand”, spunem noi. Primeam 25-30 de grupuri pe zi.